Harppaus uran ja perheen puolesta

22.11.2016
MiB

Tänään otimme yhdistyksenä ison askeleen eteenpäin. Yhdistyksen kokouksessa julkaistiin MiBin ensimmäinen edunvalvonnallinen ohjelma: ”Uran ja perheen puolesta”. Tämä on MiBille yhdistyksenä valtavan merkityksellistä. Harppaus on haaste, mutta samalla se antaa mahdollisuuden käyttää sitä mittaamattoman arvokasta potentiaalia, mitä meidän yhdistyksellä ja verkostolla on.

MiB ry:n toiminta syntyi tarpeesta järjestää lapsiystävällistä työelämään ja ammatillisuuteen liittyvää toimintaa kotona lastaan hoitaville äideille. Toiminnalle oli tilausta ja yhdistys on laajentunut lyhyessä ajassa aivan uskomattomalla tavalla. Joka kuukausi verkostomme kasvaa yli sadalla äidillä. Kasvava verkosto antaa meille myös ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Yhdistyksessä heräsikin ajatus, miksemme käyttäisi tätä potentiaalia vaikuttamistyöhön. Myös verkostossamme käydyissä keskusteluissa ja tilaisuuksissa alkoi yhä enemmän tulla esiin toiveita vaikuttamisen tarpeesta ja uskoa verkoston mahdollisuuksista siinä. Kysyttiin hiljaa, kuka ajaisi korkeasti koulutettujen äitien asiaa työn, perheen sekä näiden yhteensovittamisen suhteen. Vastausta ei tarvinnut kauaa jäädä pohtimaan!

MiB ry aloitti edunvalvonnan kuluvana vuonna. Aluksi se oli tilanteen tunnustelua ja seuraamista vaikuttamisen tarpeesta. Nyt syksyllä aihe kypsyi, ja hallitus päätti koota erillisen ohjelmatyöryhmän valmistelemaan yhdistyksen omaa ohjelmaa. Kahdeksanjäseninen työryhmä edusti keskeisiä osaamisalueita ja edunvalvontavastaava toimi ryhmän vetäjänä. Loppuunsa hiottuna timanttina ohjelma esitettiin marraskuun alussa hallitukselle ja edelleen yhdistyksen kokoukselle. On ollut aivan mahtavaa olla mukana tekemässä jotain näin merkittävää. Kiitos koko työryhmälle!

Ohjelman keskeiset sisällöt nousivat niin viime kevään jäsenkyselystä, aiemmista uuden jäsenen liittymiskyselyistä kuin myös viime vuonna tehdystä työn ja perheen yhteensovittamisen teemaa koskevasta erilliskyselystä. Näiden ohella teemat ja jäsenten näkemykset myötäilivät MiBin somekanavissa käytyjä keskusteluita. Olemme kuunnelleet tässä ensisijaisesti jäseniä, jotta ohjelma edustaisi aivan keskeisintä mibiläisyyttä.

Meitä MiBin äitejä yhdistää neljä teemaa. Meitä mietityttävät etenkin perhevapaiden joustavuus, työelämän mahdollisuuksien tasa-arvo, lapsiperheiden laadukkaat palvelut sekä työn ja perheen sujuva yhteensovittaminen. Nämä neljä asiaa ovat jo yksissään tärkeitä, mutta nämä kaikki toteutuessaan yhdessä muodostavat sellaisen tasapainoisen ja tasa-arvoisen perhe- ja työelämän kokonaisuuden, jossa harmonian arvo on suurempi kuin osiensa summa. Meillä on toki ammattiliitoja, tasa-arvolainsäädäntöä, naisliikkeitä sekä perheystävällisten työpaikkojen hankkeita.  Mutta tarvitaan enemmän. llman kokonaisuuden hallittua kuvaa eivät palaset loksahda paikoilleen ja jäävät käyttämättä. Me haluamme MiB ry:nä olla edistämässä sellaista työn, perheen ja tasa-arvon kokonaisuutta, jossa palaset osuvat saumattomasti yhteen.

Yhdistyksen ohjelma on suuressa roolissa MiBin toiminnassa vuonna 2017. Ohjelman tiimoilta tullaan järjestämään alkuvuodesta erillinen teemakuukausi. Tällöin paikkakunnittain järjestetään MiBin jäsenille ohjelmaan liittyviä tapahtumia, asiantuntijaluentoja, workshoppeja, lukupiirejä, vierailuja jne. Myös kuntavaalit 2017 tullaan huomioimaan. Vaikuttamistyöstä vastaavat paikkakuntakohtaiset sidosryhmävastaavat sekä yhdistyksen oma edunvalvonta-sidosryhmätiimi. Yhteistyötä ja näkyvyyttä yhteiskunnan toimijatasolla tullaan rakentamaan viemällä yhdistyksen viestiä systemaattisesti eteenpäin. Tavoite on tulla kuulluksi ja nähdyksi sekä luoda MiB ry:stä arvostettu ja vaikutusvaltainen yhteiskunnallinen keskustelukumppani.

Taannoin TV:ssä järjestettiin A2-keskusteluilta syntyvyyden laskusta. Keskustelussa peräänkuulutettiin joustavampaa perhepolitiikka, positiivisempaa asenneilmapiiriä lapsiperheitä kohtaan ja työelämän joustojen tarvetta. Eräs mibiläinen kirjoitti illan jälkeen: ”Harmi, ettei tässä ohjelmassa ollut ketään MiBistä puhumassa.” Kuten alussa kerroin, MiB ry on nyt ottanut ison askeleen. Jatkossa olemme mukana puhumassa.

 

Katso MiBin ohjelma uran ja perheen puolesta täältä.

Teksti: Kristiina Paavola, MiBin edunvalvontavastaava, YTM ja tutkija sekä v 2012 syntyneen lapsen äiti.

No comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise alla näkyvä laskutoimitus lähettääksesi kommentin *