Myytit nurin - neljä faktaa perhevapaiden jakamisesta


“Taloutemme kärsii, jos jaamme perhevapaat tasan”

Vanhempainpäivärahojen suuruuteen vaikuttavat edellisen vuoden tulot, joten päivärahat ovat ansiosidonnaisia. Näin ollen suurempituloisen vanhemman päivärahojen suuruus on pienempituloista suuremmalla tasolla. Käyttämällä Kelan laskuria pääsette vertailemaan, miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa vanhempien tuloihin. Akavan selvityksen mukaan 85 % perheistä, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä kannattaa jakaa perhevapaat tasan.


“En voi yhdistää työntekoa ja perhevapaita”

Uudessa järjestelmässä voit yhdistää perhevapaita ja työntekoa joustavalla tavalla. Jos vain työnantajallesi sopii, voit käyttää vanhempainvapaita jaksoittain. Voit tehdä esimerkiksi neljä päivää töitä ja olla yhden päivän vanhempainvapailla viikossa. Voit myös vuorotella vapaita puolisosi kanssa tai olla päivästä osan töissä (maks. 5 tuntia).


“Töiden ja urakehityksen jatkuminen on vaakalaudalla”

Vanhempainvapaan pituus isällä tai ei-synnyttävällä vanhemmalla on enintään 160 päivää. Keskimääräisellä 50-vuoden työuralla tämä on 1 % työuran kokonaiskestosta. Jos näin lyhyt aika vaikuttaa töiden ja urakehityksen jatkumiseen, on kyse perhevapaasyrjinnästä. Tämäntyyppisessä tilanteessa on tärkeää, että otat yhteyttä joko ammattiliittoosi, tasa-arvovaltuutettuun tai oikeusaputoimistoon. Muista, että et ole yksin!


“En voi puhua perhevapaista työpaikallani, sillä kannustus puuttuu. ”

On varmasti haastavaa olla “se työpaikan ensimmäinen” isä tai ei-synnyttävä vanhempi, joka jää perhevapaille puoleksi vuodeksi. Työpaikan myönteinen kulttuuri kannustaa myös isiä jäämään perhevapaille. Työpaikka voi tilata koulutuksen, joka edesauttaa perhevapaamyönteisen kulttuurin syntymistä. Perhemyönteinen työpaikka edistää mm. henkilöstön veto- ja pitovoimaa.