On monta syytä mainita lapset työtä hakiessa

Kuvan on napsaissut Laura Tammisto Studio Torkkelista

Kuvan on napsaissut Laura Tammisto Studio Torkkelista

HS.fi julkaisi artikkelin, jossa Tampereen yliopiston tutkijatohtori neuvoi perheellisiä työnhakijoita työnhaussa. Neuvot pohjautuivat paljolti työntekijän juridisiin oikeuksiin olla puhumatta lapsista työnhaun yhteydessä. Vinkeistä paistoi läpi myös ajatus siitä, että lapsien mainitseminen työtä hakiessa vaikuttaa rekrytointipäätökseen usein negatiivisesti.

Haussa unelmien työpaikka

Haluamme helpompaa arkea, johon mahtuu hyvä duuni ja päiväkotirallin yhdistäminen. Huudamme paremman työelämän perään. Vaadimme avoimuutta, rehellisyyttä ja joustoa työltä ja työnantajalta. Samalla kuitenkin vetoamme juridiseen oikeuteemme olla puhumatta lapsistamme työtä hakiessa.

Etsiessämme perheystävällistä työnantajaa, meidän on viisasta olla avoimia unelmiemme työpaikasta jo hakuvaiheessa.

Etsiessämme perheystävällistä työnantajaa, meidän on viisasta olla avoimia unelmiemme työpaikasta jo hakuvaiheessa.

Kotona vietetyt vuodet vahvistavat työelämän taitoja

Artikkelin asiantuntija kertoi, että lapsia ei tarvitse mainita CV:ssä. Mikäli kuitenkin kotona vietetyt vuodet jättäisivät aukkoja työhistoriaan, on tätä hyvä avata. Asiantuntija neuvoi merkitsemään lapsien syntymävuodet ansioluetteloon, esimerkiksi omien henkilötietojensa perään.

Kerro rohkeasti kotona vietetyistä vuosistasi ja mitä tuo ainutlaatuinen aika on sinulle opettanut.

Lasten syntymävuodet CV:ssä selittävät valveutuneelle rekrytoijalle aukkoja työhistoriassa. Perhevapaa kuitenkin vahvistaa työelämässä tarvittavia taitoja, joten suosittelen pohtimaan mitä kotona olo on opettanut sinulle.

Kerro CV:ssä enemmän kuin lasten syntymävuodet. Kerro rohkeasti kotona vietetyistä vuosistasi ja mitä tuo ainutlaatuinen aika on sinulle opettanut.

Lapsikysymykset

Asiantuntija antoi vinkkejä myös itse haastattelutilanteeseen. Hän muistutti lainsäädännöstä lapsiutelujen suhteen ja neuvoi pohtimaan jo etukäteen vastauksia mahdollisiin perhekysymyksiin. Lisäksi hän antoi vinkkejä vastakysymyksistä sekä muistutti, että hyvä vaihtoehto on jättää myös vastaamatta.

Sen sijaan, että miettisit mitä vastaat lapsikysymyksiin, pohdi ennemmin kysymyksiä, joilla selvität työnantajan perheystävällisyyden.

Sen sijaan, että miettisit mitä vastaat lapsikysymyksiin, pohdi ennemmin kysymyksiä, joilla selvität työnantajan perheystävällisyyden. On totta, että haastattelussa ei tarvitse puhua lapsista. Mikäli kuitenkin etsit perheystävällistä työnantajaa, on tärkeistä asioista syytä puhua ja kysyä avoimesti.

Varmista perheystävällisyys

Työhaastattelussa sekä työnantaja että työnhakija arvioivat soveltuvuuttaan toisillensa. HS:n artikkelissa oli mainittuna muutamia kysymyksiä, joilla selvittää työpaikan perheystävällisyyttä. Asiantuntija kehotti kuitenkin miettimään tarkkaan, esittääkö näitä kysymyksiä jo hakuvaiheessa vai vasta kun paikka on varmistunut.

Rehellisyydellä ja avoimuudella luomme parempaa (työ)elämää. 

Suosittelen, että kysyt arkeasi helpottavat kysymykset jo hakuvaiheessa. Työaikojen joustavuus, etätyömahdollisuus ja matkustuskäytänteet ovat usein tärkeitä asioita etenkin pienten lasten vanhemmille. Myös lomakäytänteet on hyvä selvittää jo hakuvaiheessa. Rohkea kysyjä kertoo myös miksi nämä asiat kiinnostavat mielenkiintoisen työn lisäksi.

Käytä tilaisuus siis hyväksesi ja selvitä työn ja työnantajan perheystävällisyys ennen sopimuksen allekirjoittamista. Kenenkään kannalta ei ole järkevää jättää näitä kysymyksiä ensimmäisille työviikoille.

Mieti mikä on sinulle tärkeintä ja toimi sen mukaan. Rehellisyydellä ja avoimuudella luomme parempaa (työ)elämää. 

Uskaltaisitko sinä kertoa lapsistasi työtä hakiessasi?


Teksti: Tiina Raittinen

Kirjoitus on julkaistu alunperin 3.3.2019 Tiina Raittisen LinkedInissä.

Kansikuva: Pixabay


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4000 uraäidin kanssa.