Uraäidit Yhdysvalloissa (sarja alkaa): Neuvottele hukkaamatta sydäntäsi

Et ehkä ajattele myyväsi, kun suostuttelet lapsia aamurutiineihin tai neuvottelet murrosikäisen kotiintuloajoista. Totuus on, että jokainen meistä myy. Yhdysvaltalainen vuorovaikutuskonsultti, yritysvalmentaja ja äiti Valerie Atkin kertoo, miten se tehdään menettämättä sydäntään.

Yritysvalmentaja ja konsultti Valerie Atkin puhuu salilliselle yhdysvaltalaisia uranaisia myynnistä. Luulisi, että puhe koostuisi trendikkäistä business-termeistä. Ei. Valerie aloittaa kuuntelemisen merkityksestä.

”Et voi ymmärtää, mitä annettavaa sinulla ja yritykselläsi on toiselle, jos keskityt ainoastaan myyntipuheeseesi. Kuuntele mieluummin. Se onnistuu, kun valmistaudut muuttamaan oman mielipiteesi.”

Hän jatkaa neuvottelu- ja tunnetaitoihin. Valerie ajattelee, että myyminen on toiselle ihmiselle merkityksellisen asian löytämistä.

2019valerieviahighlandstreetphotography-0004.jpg

”Mieti, mitä sellaista sinä osaat, jota joku toinen tarvitsee? Miten saat hänet kiinnostumaan siitä, mitä sinulla on antaa?”

Valerie soveltaa oppejaan elämäänsä ja työhönsä. Keskustelukumppani pyytää usein hänen näkökulmaansa ongelmaan ennen kuin hän tarjoaa sitä. Ei huono tulos myyntipuheelle.

Kuulijoita kiinnostaa, miten ennakkoluulot vaikuttavat myyntiin.

”Eivät juuri, jos keskusteluissa keskittyy oikeisiin asioihin. Mahdollisuudet, kontaktit, ideat ja haasteet koskettavat ihmisiä enemmän kuin se, että haluat myydä jotakin”, Valerie sanoo.

Äidit jonglööraavat

Jututan Valerieta puheenvuoron jälkeen. Mitä menestynyt uranainen ajattelee äitien vahvuuksista työelämässä?

”He osaavat tyypillisesti pitää useita palloja ilmassa. Keskusteluissa auttaa myös kyky ymmärtää eri näkökulmia ja asettua toisen asemaan.”

Valerie antaa esimerkin neurologiasta. Naisten aivot käyttävät aktiivisesti vasenta ja oikeaa aivopuoliskoa päätöksenteossa. Käsittelemme sen ansiosta tunteita ja faktoja samanaikaisesti.

”Haaste taas on rajojen asettaminen. Siinä miehet ovat hyviä.”

Yhdysvalloissa osa äitien paineista syntyy siitä, ettei yhteiskunta tunne pitkiä perhevapaita. Noin kaksi kolmesta työnantajasta myöntää kolmen kuukauden palkattoman tai palkallisen perhevapaan. Valtio ei osallistu perhevapaiden kustannuksiin lainkaan.

Valeriekin jätti palkkatyönsä, kun ensimmäinen lapsi syntyi.

”Silloin ei tunnettu äitien verkostoja. Perheeni asui kaukana ja ystäväni työskentelivät. Puolen vuoden jälkeen luulin tulevani hulluksi.”

Hajanaisten freelancer-töiden ja toisen lapsen jälkeen löytyi ensimmäinen myynti- ja valmennustyö.

”Työ sopi erinomaisesti tilanteeseeni, sillä sain laatia täysin omat aikatauluni.”

Valerie eteni yrityksen aluejohtajaksi ja varapääjohtajaksi (Vice President). Amerikassa vain noin 22 prosenttia johtajista vastaavilla paikoilla on naisia.

Työelämän tasa-arvosta kirjoittava The New York Timesin toimittaja Claire Cain Miller arvioi, että naisten puuttuminen johtopaikoilta Yhdysvalloissa johtuu osin rakenteellisista seikoista ja ennakkoluuloista, osin henkilökohtaista valinnoista.

”Ylennyksen saa tyypillisemmin mies kuin nainen. Toisaalta naiset voivat arkailla pyytää ylennystä ja laittaa perheen ja työn yhteensovittamisen vaativamman tehtävän edelle”, Miller sanoo.

Sekä työ että perhe

Myös Valerieta kasvanut työrooli ja jatkuva matkustelu mietityttivät. Hän ei kyennyt olemaan enää kunnolla läsnä töissä ja kotona.

”Päätin kertoa esimiehelleni, etten halunnut jättää yritystä mutten voinut jatkaa tehtävässä.

Lopulta jatkoin yhtiössä monta vuotta. Suunnittelimme yhdessä tilanteeseen sopivan tehtävän.”

Nykyään Valerie on menestynyt yrittäjä, joka valmentaa naisia elämässä ja uralla.

”Neuvon heitä leikkisästi adoptoimaan itsensä, jotta he rakentaisivat hyvinvoinnin työkaluja ennen kuin voimat loppuvat.”

Mielenkiintoista kyllä toimittaja Christa Cain Miller huomauttaa, että Yhdysvalloissa myös perheelliset miehet tekevät töissään rajauksia.

”He lähtevät töistä aikaisin, delegoivat tehtäviä kollegoilleen ja valitsevat asiakkaita, joiden vuoksi työssä ei tarvitse matkustaa. He eivät vain pidä siitä meteliä”, Miller sanoo.

Amerikkalaiset miehet siis todella osaavat vetää rajoja.

Valerie ja hänen miehensä päätyivät molemmat työskentelemään 75 prosenttia työajasta. Se on poikkeava ratkaisu maassa, jossa yhä vain joka toinen naisista käy työssä.

“Mielestäni myös miesten tulisi kasvattaa lapsia. Ihmettelen miehiä, jotka kertovat olleensa lastensa lapsenvahtina (”baby sitter”). He tarkoittavat viettäneensä aikaa isänä”, Valerie sanoo.

Parhaimmillaan Valerie koki vanhempana latautuvansa sekä töissä että kotona.

”Nautin töissä aikuisten ajastani. Kotona oli ihana käpertyä sohvalle lukemaan lapselle. Uskon tasapainoon, vaikka se joskus horjuisi korvatulehduskierteen takia.”

Suuntana uusi minä

Valerie rohkaisee äitejä, jotka palaavat perhevapaalta töihin epävarmoina osaamisestaan.

”Epävarmuus voi kertoa siitä, että vanhemmuus on muuttanut sinua. Olet oppinut uutta itsestäsi ja elämästä.”

Tärkeää on löytää omaan tilanteeseen sopiva tehtävä, vaikka se toisi uutta mukanaan. Sen jälkeen tavoitteissa on pitäydyttävä.

”Se, mistä itsensä löytää, selittyy hukatuilla tavoitteilla. Löydät itsesi sieltä, mihin neuvotteluissa suostut.”

Valerie puhuu sukelluksesta tuntemattomaan. Se ei ehkä ole hauskaa, mutta joskus välttämätöntä.

”Paljon minusta juontuu äitiydestäni. Ennen lapsia en antanut itseni tuntea näin syviä tunteita. Elämänkokemus on auttanut tekemään työtäni paremmin.”

Kun Valerien tyttäret olivat pieniä, hän kannusti heitä nostamaan kätensä luokassa ja puhumaan ensimmäisinä. Myöhemmin hän pyysi unohtamaan neuvonsa.

”Tiukassa tilanteessa on paras kysyä, mitä itse tuntee ja mitä toiset tuntevat. Se auttaa pitämään sydämen mukana päätöksissä.”

2019valerieviahighlandstreetphotography-0003.jpg

Myy osaamisesi

Me kaikki myymme päivittäisessä elämässämme, jos emme muuta niin osaamistamme

  • Milloin haluat käyttää sähköpostia? Olisiko sen sijaan aika tavata ja keskustella?

  • Valmistaudu muuttamaan ajatteluasi kuulemasi perusteella

  • Antaudu kuuntelemaan

  • Eleet ja ilmeet merkitsevät jopa enemmän kuin käyttämäsi sanat

  • Keskity mahdollisuuksiin, kontakteihisi, ideoihisi ja haasteisiin myyntipuheen sijaan

  • Jaa tietoa ja ideoita muiden kanssa, mutta tee niistä sitten itsesi näköisiä

  • Kysy itseltäsi, mitä sinä ja keskustelukumppanisi tunnette (eli pysy aitona).


Kirjoittaja Tuovi Bresnahan (FM) on viestintäkonsultti, joka muutti vanhempainvapaalle Yhdysvaltoihin. Sarjassa tarkastellaan äitiyden ja työn yhdistämistä, voimavaroja ja uravalintoja Atlantin takana.

Kuvat: Tiffany Clarke, Highland Street Photography

Kansikuva: Pixabay

Lähteet:
Grand Traverse Woman’s -lehden lounasseminaari 10.4.19 Traverse Cityssä
The New York Times: 23.5.2018
YLE Uutiset 20.11.2018
Valerien sivut


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.