Hoitovapaalta työelämään palaava äiti - uhka vai mahdollisuus työnantajalle?

Olen ollut molempien lastemme kanssa kotona kotihoidon tuen turvin. Kaltaisiani äitejä on paljon, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan 82 prosenttia perheistä käyttää kotihoidon tukea ja 93 prosenttia tuen saajista on äitejä.

Työelämään palaaminen alkaa olla osaltani ajankohtaista, joten myös kuopukseni pääsee tutustumaan päivähoitojärjestelmään. Ongelmani on lähinnä se, että määräaikainen työsuhteeni päättyi äitiysvapaalle jäädessäni eli edessä onkin uuden työpaikan etsiminen.

Kirjoittaessani ylös osaamistani, tavoitteitani ja toiveitani, mieleeni hiipi ajatus: voisinko tehdä lyhennettyä työaikaa, esimerkiksi 80 %, jolloin voisin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa. Mutta miten tämä toive ilmaistaan ja milloin? Työhakemuksessa? Haastattelussa? Myös etätyön tekeminen houkuttelee, vaikka se ei kaikilla aloilla olekaan mahdollista. Uskon, että moni uutta työpaikkaa etsivä vanhempi pohtii samoja asioita, joten päätin ottaa asiasta selvää.

Äitiys ja työnhaku-kuva.png

Avukseni sain Nora Alavuon, joka on Mothers in Business ry:n uutiskirjevastaava, hallituksen jäsen (1/2021 alkaen) ja rekrytointiasiantuntija. Nora teki rekrytoinnin ammattilaisille kyselyn, jossa kysyttiin muun muassa, kokevatko he äitiyden enemmänkin uhaksi vai mahdollisuudeksi omasta näkökulmastaan ja missä vaiheessa rekrytointiprosessia työnhakijan kannattaisi ottaa puheeksi työn ja perheen yhdistämistä koskevat asiat. Kyselylinkki jaettiin HR- ja rekrytointiammattilaisten verkostoissa Facebookissa ja omassa LinkedIn-profiilissani. Vastauksia saatiin 63 kappaletta.

Miten rekryammattilaiset vastasivat?

Suurin osa vastaajista piti naisia samanarvoisina keskenään ja 11 vastaajaa piti äitiyttä mahdollisuutena. Iso osa vastaajista oli sitä mieltä, että jos lyhennetty työaika ja etätyö ovat työn vastaanottamisen kannalta oleellisia niin sanottuja kynnyskysymyksiä, tulisi ne ottaa puheeksi työhaastattelussa. Osa rekryammattilaisista toki myönsi, että silloin ei välttämättä tule valituksi tehtävään.

“Jos kyseessä on osittainen työaika, useimmille työnantajille jo ihan resurssien riittävyyden näkökulmasta on todella olennaista tietää tämä hyvissä ajoin, johtaahan se useimmiten järjestelyihin myös muiden työntekijöiden kanssa. Ns. pienemmät asiat, esim.etätyön voi ottaa myöhemmässä vaiheessa puheeksi, etätyö alkaa muutenkin olla business as usual.”

Osa rekryammattilaisista ehdotti ottamaan etenkin lyhennetyn työajan puheeksi vasta työpaikkaa tarjottaessa tai koeajan päätyttyä. Vastaukset osoittivat, että asia on erittäin monimutkainen ja työn sekä perheen yhteensovittaminen riippuu työnantajasta ja esihenkilöstä.

         “Vaikea antaa yksiselitteistä neuvoa. Haluaisin ajatella, että heti alusta asti voi olla avoin, ja varmasti "hyvien" firmojen kanssa voikin. Valitettavasti nämä asiat vaihtelevat isosti yrityksestä ja jopa esihenkilöstä toiseen. Itse ottaisin asian ehkä puheeksi vasta ollessani haussa loppusuoralla, tai jopa vasta sitten, kun työtehtävää tarjotaan.”

Täytynee siis miettiä jokaisen työnantajan kohdalla erikseen, milloin esitän toiveeni työajasta ja -paikasta. Mitä sinä tekisit? Oletko itse ollut vastaavassa tilanteessa?

P.S. Rekrytoinnin ammattilaiset antoivat myös ison määrän vinkkejä työnhakuun, mistä tulee erillinen blogikirjoitus.

Henna Lietzén

Kirjoittaja on kahden pienen lapsen äiti, sairaanhoitaja YAMK sekä MiBin valtakunnallisen ja Tampereen viestintätiimin sisällöntuottaja, joka etsii omaa urapolkuaan.



Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.