Koulujen lomakausi alkoi - mitä esihenkilön tulee ainakin ymmärtää työn ja muun elämän tasapainosta?

Monessa alakouluikäisen perheessä on taas sumplittu loma-ajan järjestelyitä, joissakin ensimmäistä kertaa. Koululaisten kesäloma on 2,5kk mittainen, mutta vanhempien lomat 4-viikkoisia. Tämä vaatii työntekijöiltä varsin sujuvaa töiden ja muun elämän tasapainoilua. Esihenkilöiltä työn ja muun elämän yhteensovittaminen vaatii ymmärrystä ja mahdollistavaa asennetta. Ne maksavat itsensä kyllä takaisin. 

Tässä blogissa esittelemme jäsentemme konkreettisia toiveita ja esimerkkejä siitä miten voit esihenkilönä paremmin ottaa huomioon työn ja muun elämän tasapainoa. Tämä on varsinkin pienten lasten vanhemmille erityisen tärkeää, ja linkittyy MiBin jäsenkyselynkin (03/2020, n=541) mukaan suoraan työmotivaatioon ja työssä viihtymiseen. 

Siqni (1).gif

Tällä hetkellä, ja aina alkukesästä, ajankohtainen teema on koulujen lomat. Ne aiheuttavat kodeissa stressiä, joka heijastuu myös työelämään. Työ ja perhe kuuluvat molemmat  yksilön arkeen. 

“Sellainen, mikä aiheuttaa paljon stressiä on koulujen lomien järjestely, kun itsellä ei ole yhtä paljon lomaa. Olisi tietysti kiva jos työnantaja helpottaisi näiden tilanteiden järjestelyä, vaikka en pidä sitä työnantajan tehtäviin kuuluvana.“

Kuten jäsenemme ylle olevassa lainauksessa selvittää, ei ole työnantajan tehtävä ratkaista tilannetta, mutta olisi varsin hyvä jos tilanteen aiheuttama stressi otettaisiin työpaikallakin huomioon.

Ymmärtävä asenne ja myönteinen suhtautuminen johdon, lähiesihenkilön, mutta myös kollegojen toimesta edesauttaa työntekijää löytämään tasapainon työn ja muun elämän välillä. Erityisesti johdon oma esimerkki työn ja vapaa-ajan tasapainottavista tekijöistä helpottaa tilannetta. Työntekemisen sisältöön, aikaan ja paikkaan liittyvä kaikenlainen jousto ja joustavuus edesauttavat työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

“Työn ja vapaa-ajan suhde on mahdollista pitää hyvänä esimiehen antamien joustojen ja luottamuksen takia. “ 

Siqni (2).gif

 Joustavuutta voi omassa työyhteisössä edistää pienin ja suurin elein: 

  • Etätyötä voi tehdä itselleen parhaiten joustoa tuovina päivinä. Tämä tarkoittaa hankalista lupaprosesseista luopumista, tai kaikille samaan päivään (esim perjantai) sidottuihin etätyökäytäntöjen purkamista. Fokus tulisi olla tuloksissa ei käytetyssä päivässä tai ajassa.

  • Mahdollisuus rajata työmäärää itse. Kullekin tulisi taata mahdollisuus päättää viekö työt kotiin vain ei. Joillekin se sopii, toisille ei. 

  • Mahdollisuus vaikuttaa omien työntehtävien suunnitteluun

  • Toimiva työaikapankki, jossa aidosti pääsee käyttämään joustoja ja vapaita tarpeen mukaan. Monia auttaa, jos työpäivän voi rakentaa osista ja väliin sujauttaa vaikka liikuntaa. 

  • Mahdollista toivottu osa-aikatyö esim. määräaikaisesti koulujen lomakautena

  • Huomioi työntekijä yksilönä hänen omaan elämäntilanteeseeen liittyen.

Omat vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja työympäristöön sekä vapaus tehdä töitä paikasta ja ajasta riippumatta koetaan MiBin jäsenkyselyssä erityisen merkityksellisiksi. 

“Aamuliukuma on pienten lasten kanssa erittäin tarpeellinen. Palaverit eivät ala liian aikaisin aamulla. Pystyn tasapainottamaan työtäni ja vapaa-aikaani hyödyntämällä mm. etätyömahdollisuutta ja työnajan liukumia.”

Työtehtävien ja oman toimenkuvan selkeys ja realististisuus luovat myös hyvän pohjan tasapainottamiselle. Kun on selkeä käsitys omista tavoitteista ja ne ovat realistiset suhteessa omaan toimeenkuvaan ja työaikaan, on helpompi löytää tasapaino. Tämän antiteesina löytyy riittämättömyyden tunne, jota esimerkillistää hyvin tämä suora lainaus jäseneltämme: 

“Aika ei riitä kaikelle sille, johon talossa on odotukset. Riittämättömyyden tunne kalvaa,vaikka tekisi kuinka paljon töitä. Tuotan perheelle jatkuvasti pettymyksiä priorisoimalla työn.”

Tasapainon ylläpitäminen ja vaaliminen työn ja vapaa-ajan odotusten osalta on myös investointi tuottavuuteen. Pitkällä tähtäimellä riittämättömyyden tunne ja ylikuormitus saattavat johtaa uupumiseen tai tärkeän avainhenkilön hakeutumiseen muihin tehtäviin. 

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja samoin työntekijöihin kohdistuvat vaatimukset. Vaikka työnantajan pyrkimyksenä on olla joustava, käytäntöjä on hyvä tarkistaa ja keskusteluttaa tasaisin väliajoin. 

“Vaikka työnantaja pyrkii olemaan joustava, vaatii työn ja perheen tasapainotus usein työntekijältä vielä enemmän mahdollisuuksia joustoihin.”

Nyt koulujen lomien yhteydessä, ja läpi vuoden, on ensiarvoisen tärkeää ylläpitää hyvä keskusteluyhteys, ja jatkuvasti pyrkiä kehittämään työyhteisön toimintamalleja. On tärkeää taata perheille kesälle yhteistä aikaa; se lisää hyvinvointia ja heijastuu takaisin työkentälle.