Perhevapaa on tärkeä vaihe elinikäiselle oppimiselle

“Perhevapailla moni tutkailee uudelleen arvojaan ja miettii, mitä elämällään oikeastaan haluaa tehdä. Silloin mietitään usein uudelleenkouluttautumista ja työllistymismahdollisuuksia sekä ehkä ihan uutta uraakin. Näin kävi myös minulle. Muutin perhevapaiden jälkeen suuntaa”, kertoo Mothers in Business ry.:n (MiB) toiminnanjohtaja Annica Moore.

Malli_ Annica Moore. Kuvaaja_ Kuvaaja_ Aleksi Kallioja jpg.jpg

Paluu perhevapaalta työelämään voi olla isokin heräämisen paikka. Yksilö joutuu miettimään, onko nykyinen työ sellainen, jonka vuoksi haluaa viettää 8 tuntia päivässä erossa omista kultamuruistaan. Tämä herääminen saa ihmiset toimimaan ja hankkimaan uutta osaamista ja uutta suuntaa uralleen.

Perhevapaalla on vauvasta riippuen hyvinkin mahdollista irrottaa muutama tunti sieltä täältä uuden oppimiseen, vapaaehtoistyöhön tai erilaisiin opintoihin. Toivoisin, että perhevapaauudistuksen myötä tämä tullaan mahdollistamaan vielä entistä paremmin. Tätä myös MiB on aktiivisesti ajanut.

Paluu koulunpenkille perhevapailla?

Nykyajan työelämässä ainoa pysyvä asia on muutos. Muutokseen voi sopeutua vain oppimalla uutta ja kehittämällä taitojaan. Ruuhkavuosien keskelläkin on tärkeää muistaa panostaa omaan osaamiseen ja jaksamiseen. Niiden avulla työelämässä selviää ruuhkavuosien jälkeenkin.

MiB tarjoaa jäsenilleen satoja monipuolisia keskustelutilaisuuksia, yritysvierailuja, koulutuksia, työpajoja, vertaistapaamisia ja muita tilaisuuksia - ja kaikkiin voi osallistua vauvan tai taaperon kanssa. Tämä on yksi syy MiBin suosiolle, sillä vastaaviin koulutuksiin ei lasten kanssa ole useimmiten asiaa.

Photo by Chiara F on Unsplash

Photo by Chiara F on Unsplash

Koulutuspolitiikassa perhevapaat tulisi huomioida paremmin keskeisenä nivelvaiheena. Tämä vaatisi, että oppilaitoksissa ja tukimuodoissa mahdollistettaisiin ja kannustettaisiin opintoihin myös vauva kainalossa. Meillä MiBissä on hyviä kokemuksia mm. omasta erikoisammattitutkintoryhmästä mibiläisille äideille. Ryhmässä oli yksi este opinnoille vähemmän, sillä kaikki pystyivät osallistumaan opintoihin lapsien kanssa ilman hoitokuvioiden sumplimista.

Miten elinikäistä oppimista voidaan tukea työyhteisössä?

Työyhteisöissä perhevapaille jäämiseen ja sieltä paluuseen kannattaa panostaa. Perhevapaalta palaavalta vanhemmalta kannattaa kysyä jo hyvissä ajoin ennen töihin paluuta, miltä työelämään palaaminen tuntuu, mitä kaikkea on perhevapailla oppinut ja millaiset työtehtävät tuntuvat motivoivilta. Monella työpaikalla tämä vaatii asennemuutosta. Valitettavan usein perhevapaiden vaikutus henkilön uraan ja työtehtäviin on negatiivinen. Tällöin menetetään usein turhaan osaamista ja nakerretaan motivaatiota.

Lisäksi monet äidit pelkäävät turhaan, että vanhemmuus vaikuttaa negatiivisesti työkykyyn. Päinvastoin! Vanhemmuus opettaa tärkeitä työelämätaitoja. Se opettaa priorisoimaan, sanallistamaan, motivoimaan, sekä ymmärtämään lapsia ja perheitä asiakaskuntana. Vanhemmuus kehittää myös mielenhallintaa, sillä lapsille on turha hermostua, vaikka kuinka olisi kiire. Olisi hienoa, jos näitä kykyjä arvostettaisiin työelämässä ja opinnoissa laajemmin.


Annica Moore

toiminnanjohtaja

Mothers in Business ry


Haluatko kuulla MiBin vapaaehtoistyön mahdollisuuksista?

Tule mukaan info-iltaamme 8.2. maanantaina klo 17-18. Täällä kerromme sinulle, mitä kaikkea aktiivimme voivat tehdä ja miten, ja myös nykyiset aktiivijäsenemme ovat kertomassa kokemuksistaan.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.