MiB – perheystävällinen työpaikka

Mothers in Business ry haluaa ravistella työelämän asenteita ja muuttaa työkulttuuria koko Suomessa. Perheystävällistä työelämää tarvitaan kaikissa ikäluokissa, koska onhan meillä kaikilla elämää työn ulkopuolella. Työ on myös tuloksekkaampaa, kun työelämässä huomioidaan jokaisen tilanne yksilöllisesti ja työelämästä tehdään työntekijöille ystävällisempää.

Perheystävällinen työelämä-seminaaria vietetään tänäkin vuonna lokakuun ensimmäisenä päivänä. Väestöliiton mukaan perheystävällisellä työpaikalla otetaan huomioon erilaiset elämäntilanteet ja niihin liittyvät tarpeet osana työntekoa, työpaikan käytäntöjä ja asenteita. Olennaisinta perheystävällisyyden toteuttamisessa on hyvä henkilöstöpolitiikka ja yhteisten pelisääntöjen noudattaminen.

”Perheystävällisyys on vastuullisuusteko. Se ilmenee pääasiassa hyvänä johtamisena, syrjimättömyytenä sekä työelämän tasapainoon ja hyvinvointiin panostamisena.” –  Annica Moore

MiBin tavoitteena on olla perheystävällisten työnantajien esikuva. Miten perheystävällisyys tarkoittaa käytännössä? MiBin toiminnanjohtaja Annica Moore ja vapaaehtoistyön suunnittelija Soile Pylsy kertovat.

Mitä perheystävällinen työelämä sinulle merkitsee?

Pylsy:”Perheystävällisyys on arvostusta, jota annetaan myös sille työntekijälle, joka huolehtii perheestään. Minulle perheystävällinen työelämä on ymmärrystä, että työntekijällä on muutakin tärkeää elämässään kuin työn tekeminen ja urakehitys.”,

Moore: ”Perheystävällisyys merkitsee hyvää empaattista johtamista ja ymmärtävää suhtautumista yksilöllistä elämäntilanteita kohtaan. Perheystävällisellä työpaikalla osataan ottaa huomioon, että ihmisellä on elämä myös työpaikan ulkopuolella, joka saattaa vaikuttaa työn tekemiseen ja henkilön motivaatiotekijöihin.”

Millä konkreettisilla keinoilla MiB tukee työntekijöiden työn ja perheen yhteensovittamista?

Pylsy:”Voin hyvillä mielin hoitaa sairasta lasta kotona jopa neljän päivän ajan ilman, että minua syyllistetään siitä tai painostetaan töihin. Lapset ovat myös aina tervetulleita mukaan työpaikalle ja palavereihin eikä heidän äänekäs osallistumisensa haittaa ketään. Työpäiviin saa myös hyvin joustoa vaikkapa lasten harrastusten vuoksi.”

Annica: ”Perheystävällisyys on MiBissä läsnä kaikkialla. Perheystävällisyys ohjaa organisaation kulttuuria eli kaikkea sitä, mitä olemme ja miten toimimme. Sitä, miten kohtelemme työntekijöitämme ja kollegoitamme, miten viestimme, miten johdamme ja miten muotoilemme käytänteitämme.”

Mittaatteko perheystävällisten toimien taloudellisia vaikutuksia ja jos, niin miten toimet vaikuttavat MiBin talouteen?

Pylsy: ”MiB mittaa perheystävällisen toimien taloudellisia vaikutuksia suhteessa työntekijätyytyväisyyteen. Toimista on tehty kustannusarvioita, joita selkeästi palkallisista vapaista ja muista poissaoloista tulee, jotka on hyväksytty osana työntekijätyytyväisyyden lisäämistä ja parantamista. Tyytyväisyyttä mitataan vuosittaisilla henkilöstökyselyillä.”

Moore: ”MiBissä on jonkin verran lisätty palkallisia vapaita. Näissä rahallinen menetys on mitätön, sillä työnantaja menettää lähinnä työaikaa. Teemme asiantuntijatyötä ja silloin myös työn tauottamisella ja hyvällä palautumisella on valtava merkitys. Uskon itse, että menetys työajassa palautuu kyllä työnantajalle työhönsä sitoutuneilla ja motivoituneilla tekijöillä, joilla on työ ja perheasiat hyvässä tasapainossa. Sama työ tai enemmänkin voidaan saada aikaiseksi lyhyemmässäkin ajassa, kun vaan on puitteet kunnossa.”

Miksi MiBille on tärkeää panostaa perheystävällisyyteen?

Pylsy: ”MiB on perheystävällisen työpaikan suunnannäyttäjä ja haluamme kaikille uraäideille ja heidän perheilleen samat tasa-arvoiset mahdollisuudet toteuttaa omaa uraansa perheellisinä työntekijöinä. MiB panostaa perheystävällisyyteen, sillä ymmärretty ja arvostettu perheellinen työntekijä voi paremmin ja tekee työtään paremmin.”

Moore: ”Mothers in Business ry:n visiona on olla innostava edelläkävijä, joka tekee rohkeasti maailman perheystävällisintä ja tasa-arvoisinta työelämää.”

”Me emme halua ainoastaan puhua kauniisti perheystävällisyydestä, me myös elämme sitä todeksi.” –  Annica Moore

Esimerkkejä MiBin perheystävällisistä toimista

  • hyvin joustava mahdollisuus etätyöhön

  • joustava työaika ja perheystävälliset palaveriajat

  • työntekijän toivoma osa-aikaisen työn tekeminen

  • uudelle työntekijälle myönnettävä vähimmäismäärä lomapäiviä ensimmäisenä työvuotena

  • perhevapaille kannustaminen ja sieltä sujuva, perehdytyksen kautta töihin palaaminen

  • perhevapaiden aikana tehtävät check up -tapaamiset

  • palkalliset vapaat elämän suurissa siirtymävaiheissa (päiväkodin ja koulun aloitus, isovanhemmaksi tuleminen)

  • joustojen tarjoaminen tilanteissa, joissa työntekijöillä on hoivavastuuta myös muista kuin pienistä lapsista, esimerkiksi puolisosta tai ikääntyvistä vanhemmista

  • mahdollisuus kahden päivän palkalliseen vapaaseen muun perheenjäsenen äkillisessä, vakavassa sairastumisessa

  • imetyksen tukeminen mahdollistamalla imetys/pumppaus työajalla

  • mahdollisuus käyttää tunti työaikaa viikossa liikuntaan

Teksti: Henna Lietzén, MiBin valtakunnallisen ja Tampereen viestintätiimin sisällöntuottaja

Kuva: Canva


Haluatko saada vinkkejä perheystävällisen työilmapiirin luomiseen ja ylläpitämiseen? Suosittu Perheystävällinen Työelämä -seminaari järjestettiin 1.10. jo toisen kerran! Tutustu seminaariin tallenteeseen ja anna huippupuhujien johdattaa sinut työelämän tärkeimmän aiheen äärelle.

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.