Perheystävällisellä työpaikalla joustetaan ja luodaan mahdollisuuksia työn ja perhearjen yhdistämiseen

MiB-äideillä Heidi Lautjärvellä ja Jaana Hämäläisellä molemmilla on tällä hetkellä tilanne, jossa he taiteilevat työn ja lapsiperhearjen yhdistämisen kanssa. Silloin joustava työpaikka on ensisijaisen tärkeää, jotta työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuu. Kollegat jakavat kokemuksensa työpaikastaan Boco IP:stä, jonka perheystävälliset käytännöt tukevat työssä ja arjessa onnistumista.

Heidi: Meillä panostetaan hyvään työkulttuuriin, johon kuuluvat myös lapset

Siirryin pörssiyrityksestä Boco IP:lle kaksi vuotta sitten viestintä- ja markkinointirooliin. Takana oli kymmenen vuotta pörssiyritysmaailmassa ja tuntui, että teen hypyn tosi tuntemattomaan, kun lasten ollessa pieniä tuli mahdollisuus edetä urallani. Minut otettiin vastaan tosi hienosti, tervetuliaislahja odotti pöydälläni ja tiimin kanssa luottamus syntyi heti. Pienet lapset eivät olleet missään vaiheessa ongelma Boco IP:lle, vaan päinvastoin.

Boco IP:n joustavat käytänteet lapsiarjessa yllättivät minut positiivisesti. Esimerkiksi ihan alussa työtilanteeni oli sellainen, että minun oli välttämätöntä olla fyysisesti paikalla toimistolla. Juuri tuolloin lapseni sairastui. Työnantaja järjesti työpäivän ajaksi kotiin henkilön lapsen kanssa, jolloin pystyin keskittymään työasioiden hoitamiseen ja lapseni sai parhaimman mahdollisen hoidon kotona. Tarhapaikka Finnish American Kindergarten tien toisella puolella helpotti myös arkeani valtavasti.

Aika pian aloitukseni jälkeen Boco IP otti käyttöön itseohjautuvan organisaatiomallin, jossa poistettiin esimiesrakenne. Siinä jokainen tekee päätöksiä yrityksen parhaaksi ”yrittäjämäisellä” asenteella. Organisaatiomalli ei toimisi ilman äärimmäistä luottamusta ihan jokaiseen yrityksen työntekijään.  

Töitä on mahdollista edistää hyvien etätyömahdollisuuksien takia, jotka olivat käytössä jo ennen koronapandemiaa. Jos sairaus lapsella jatkuu, pystyy etänä jatkamaan niin kauan kuin tarvetta. Kukaan toimistolla ei odota täyttä työpäivää 110%:lla, jos lapsi on kipeänä – tai edes odota, että tekee töitä. Jos itse haluaa tehdä töitä, se on mahdollista. Boco IP:n HR-osastolla on käytäntö soittaa kotiin, jos työntekijä tai työntekijän lapsi on sairastunut. Kerran kävi niin että jouduin ambulanssilla sairaalaan Pariisissa. Kun toimitusjohtajamme Karri Leskinen sai kuulla missä kunnossa olin sairaalassa vieraassa maassa, hän oli valmis lähettämään apua Pariisiin, jos tilanne olisi sitä vaatinut. Se tuki mikä työpaikalta tuli, kun on aika avuttomassa kunnossa itse sairaalassa, auttoi jaksamaan. Onneksi osaan itse sen verran ranskaa, että sain järjestettyä asiat niin, että pääsin lennolla Suomeen hoitoon.  

Kaikilla ei ole pieniä lapsia, mutta jokaisella on perhe, ja joustoa vaativat tilanteet voivat liittyä lasten lisäksi myös työntekijöiden iäkkäisiin tai sairaisiin muihin läheisiin. Työpäivänä voi olla tarve viedä vanhempia sairaalaan tai hoitaa ikääntyvien vanhempien muita asioita. Ihmisläheisyys on Boco IP:llä tärkeä arvo ja mahdollisuus hoitaa läheisen asiat joustavasti, myös kesken työpäivän, on iso helpotus. Kaikissa kiperissä tilanteissa Boco IP:n arvomaailma on aina se, että työntekijä kärsisi mahdollisimman vähän.

Boco IP:llä on myös 6 viikkoa lomaa vuodessa – yksi lomaviikko on ajateltu nimenomaan lasten syyslomaa silmällä pitäen. Koska kouluissa on oikeastaan aika paljon lomaa, on ollut mahtavaa, että työpaikka on ajatellut näitä tilanteita tosi hyvin. Perhe pääsee lähtemään yhdessä vaikka lyhyelle lomalle. Tällöin myös työntekijä on paljon energisempi, kun palaa pieneltä vapaalta takaisin. 

Muutoinkin meillä saa ottaa lapsen töihin yhtenä päivänä vuodessa. Sen lisäksi lapsi saa pukea vanhemman yhtenä päivänä vuodessa töihin. Töissä ei tarvitse aina olla niin vakavaa, vaan täällä kannustetaan heittäytymiseen ja hyvän työkulttuurin luomiseen. 

Kesäisin yli 15-vuotiaat työntekijöiden lapset pääsevät Boco IP:lle kesätöihin. Boco auttaa lapsia työllistymään ja haluaa omalta osaltaan tukea nuoria työllistymisessä. Viime kesänä kesätyöntekijöitä oli meillä 12.

Boco IP on mahdollistanut myös tukevan ympäristön kansainvälisen kirjani kirjoittamiseen. White Collar Business Crime -kirjani tulee pian ulos ja hion enää loppuja. Ilman tukevaa työyhteisöä tämä projekti töiden ja pienten lasten ohella olisi ollut melko mahdoton.

Jaana: Työnantajalta ja asiakkailta löytyy ymmärrystä lapsiarkeen

Olen työskennellyt patenttiasiamiehenä 
Bocolla vuodesta 2000 alkaen ja pitänyt siitä, että työ on hyvin itsenäistä.  Aikataululliset raamit työskentelylle tulevat asiakkaiden ja patenttiviranomaisten määräajoista ja näissä raameissa pystyn useimmiten suunnittelemaan oman aikatauluni sopivaksi. 

Meillä on Boco IP:llä hyvin joustavat ja perheystävälliset työajat. Pystyn itse vaikuttamaan palaveriaikoihin ja palaverit pystytään useimmiten järjestämään muulloinkin kuin aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä. Asiakkailtakin löytyy ymmärrystä, jos palaveriaikaa täytyy muuttaa esimerkiksi lapsen lääkärikäynnin vuoksi. 

Päiväni alkaa jo kello kuudelta, jolloin minulla on hetki omaa aikaa tehdä kotitöitä ja hoitaa juoksevia asioita. Yhdistämällä koiran kanssa lenkkeilyn ja lapsen viemisen kouluun säästän monta kymmentä minuuttia aikaa ja pääsen aloittamaan työpäiväni yhdeksän aikoihin. 

Etätyöskentely on sopinut tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni hyvin. Koska päivittäiset työmatkat ovat jääneet pois, säästyy tässäkin kohtaa aikaa peräti kaksi tuntia. Tosin monta äänikirjaa on jäänyt kuuntelematta ja monta päivän lehteä lukematta metromatkojen puuttuessa. Kun sitten pieni koululainen tulee iltapäivällä kotiin, olen ainakin fyysisesti läsnä, vaikka työpäivä jatkuisikin vielä illalla. Etätyöskentely on mahdollistanut myös iäkkäiden vanhempieni auttamisen aikaisempaa joustavammin, koska toimivien yhteyksien myötä etätöitä voi tehdä muuallakin kuin omassa kodissa. 

 Mikä on Boco IP?  

Boco IP on aineettoman omaisuuden hallintaan erikoistunut patenttitoimisto, joka on perustettu vuonna 1928. Boco IP toimii kahdella paikkakunnalla: Helsingissä ja Tampereella mutta verkosto on kansainvälinen. 

Boco IP tarjoaa asiakkailleen kattavat palvelut, joissa IPR on kiinteä osa yrityksen strategiatyötä ja liiketoimintaa. Boco IP erottautuu kilpailijoista arvojen mukaisella toiminnalla, jossa ihmisläheisyys on keskiössä. 

Lähes 100-vuotias Boco IP kuuluu Innovation Home yhteisöön, jossa Innovation Homen etätyöpisteet ovat myös Boco IP:n käytössä, jos niistä haluaa neuvotella. Esimerkiksi Los Angeles, Singapore ja Suomen eri etätyöpisteet ovat mahdollisia työskentelypisteitä. Viime talvena YLE:n puoliyhdeksän pääuutislähetys kertoi Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskisen etätyöarjesta perheensä kanssa Innovation Homen Levin etätyöpisteillä. Toimitusjohtaja Leskinen on ollut itsekin viisi kuukautta kotona 2, 4 ja 8 -vuotiaiden lasten kanssa. Hän on monessa yhteydessä sanonut, että aika oli hänen elämänsä parasta aikaa. 

Kirjoittajat ovat MiBin jäseniä, jotka ovat kehittäneet lapsiarjen ohella uraansa ja tehneet opintojansa. Jaana Hämäläinen on Boco IP:llä eurooppapatenttiasiamies ja osakas. Hän hoitaa biotekniikkaan, molekyylibiologiaan, lääkealaan, kemiaan ja kasveihin liittyvien keksintöjen patentointia kansainvälisesti. Hän on ollut yliopistotutkijana Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Jaana on markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen (oikeusministerin nimittämänä) ja koulutukseltaan filosofian tohtori.

Heidi Lautjärvi työskentelee Boco IP:llä Head of Marketing and Communications -roolissa. Hän on koulutukseltaan KTM, ja jatkaa opintojaan oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Heidin ensimmäinen kirja liiketoimintarikoksista (Business Crime – yritysjohdon miinakenttä, Edita) julkaistiin vuonna 2018 ja kansainvälinen teos valkokaulusrikoksista on aikataulutettu julkaistavaksi vuonna 2021.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.