Mothers in Business goes International

(Read the blog in English here)

Työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat viime aikoina olleet paljon esillä mediassa ja  suomalaisen työelämän kansainvälistymiseen liittyvistä pullonkauloista on virinnyt vilkasta julkista keskustelua - yritysten johtoportaista on vaadittu nopeita toimia byrokraattisten prosessien sujuvoittamiseksi (esim. Iltalehden juttu 12.9.2021)

Julkisella sektorilla tarve satsata työmarkkinoidemme kansainväliseen vetovoimaan  työikäisen väestömme vähentyessä on tunnistettu, ja jo käynnissä olevien toimenpideohjelmien (mm. Talent Boost, työelämän monimuotoisuusohjelma) ja koulutus- ja työperäisen maahanmuuton tiekarttatyön tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa globaalissa kisassa kansainvälisistä osaajista ja opiskelijoista. Käytännön kompastuskivet työllistymisessä ovat tulleet tutuksi myös MiBin verkoston kansainvälisille äideille ja työsarkaa riittää niin työpaikkojen inklusiivisuuden lisäämisessä, rekrytointiin liittyvien syrjivien käytäntöjen purkamisessa kuin Suomessa asuvien kansainvälisten osaajien työllistymisen ja uramahdollisuuksien parantamisessa. Muutos on mahdollinen vain monitoimijayhteistyönä ja järjestösektorilla on oma tärkeä roolinsa: käynnissä onkin laaja kirjo erilaisia työelämän monimuotoisuutta eri näkökulmista tukevia hankkeita - nyt myös meillä Mothers in Business -verkostossa! 

Millaisin eväin vastikään startannut MiB International -hankkeemme lähtee edistämään Suomessa asuvien kansainvälisten uraäitien asiaa? 

Aloitin syyskuun alussa työt MiB International -hankevastaavana ja ensimmäiset työviikkoni ovat olleet syväsukellus MiBin toimintaan tasa-arvoisen ja perheystävällisen työelämän suunnannäyttäjänä. Aiemmin jäsenen näkövinkkelistä mukana olleelle on avautunut uusi näkymä “konepellin alle” ja siihen, miten huikeita mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen piilee innostavassa ja vaikuttavassa vertaisverkostossa. (Joko luit kollegani Susannan tuoreen blogin aiheesta?) Vapaaehtoisvoimin äideiltä äideille on ideoitu ja pilotoitu myös MiB International -toimintaa, joka onkin mainio esimerkki menestyksekkäästä MiB Lab-projektista, joka on saanut siivet alleen. Kolmivuotinen STEA-rahoitus mahdollistaa nyt entistä vahvemman tuen monipuolisen vertaistoiminnan kehittämiselle myös englanniksi. 

Jo olemassa olevien timanttisten toimintojen ja ketterien käytäntöjen kehittäminen vastaamaan Suomessa asuvien kansainvälisten urasuuntautuneiden äitien tarpeisiin ja MiBin yhteiskunnallisen vaikuttamistyön suuntaaminen myös suomalaisen työelämän monimuotoisuuden edistämiseen ovat hankkeen ydintavoitteita. Työmarkkinoille tulijoiden verkostoituminen työelämässä jo kokemusta ja kontakteja kartuttaneiden kanssa on jo tunnistettu yhdeksi keskeisistä keinoista avata ovia suomalaisille työmarkkinoille. Tässä piileekin yksi niistä ratkaisun avaimista, joita nimenomaan Mothers in Businessilla on tarjota. Toisaalta MiB International avaa koko jäsenistölle ja aktiiveille kiinnostavia mahdollisuuksia vaikkapa kulttuurienvälisen viestintäosaamisen vahvistamiseen kotoa käsin. Keskiössä on tuttuun mibiläiseen tapaan yhdessä tekeminen - innostava ja osaamista kasvattava vertaistoiminta. Itse toivon, että MiB International tuo omalta osaltaan myös uusia ideoita MiBin toimintaan ja raikkaita, toimijalähtöisiä toimintatapoja suomalaiselle hankekentälle. 

Lähdetkö mukaan tekemään Mothers in Businessin toiminnasta yhä vastaanottavaisempaa, tasa-arvoisempaa ja kansainvälisempää?

Kirjoittaja Kajsa Ekroos toimii MiB International -hankevastaavana. Kajsa on aiemmin toiminut projektipäällikkönä ja koordinaattorina kansainvälisissä hankkeissa korkeakoulu-, tiede- ja innovaatiokentällä. Vapaa-ajalla hänet löytää joogamatolta tai katsomasta Marvel-elokuvia 15-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Hankkeen koordinaattorina on juuri aloittanut Viivi Kuja-Kyyny, jonka työkokemusta on kartuttanut vuosien järjestötyö. Liikunta- ja urheilupuolelta hypänneellää Viivillä on kokemusta myös vapaaehtoistoiminnasta ja sen koordinoinnista, hän jakaakin työaikansa puoliksi hankkeen ja pääkaupunkiseudun vapaaehtoistoimijoiden kesken. Vapaa-ajalla Viivi viihtyy parhaiten perheen ja liikunnan parissa.

Ota yhteyttä!

Kajsa Ekroos.jpg

Kajsa Ekroos
Hankevastaava
kajsa.ekroos(a)mib.fi
044 706 4675




Viivi Kuja-Kyyny
Koordinaattori
viivi.kuja-kyyny(a)mib.fi


Mothers in Business on verkosto äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.