Itsetuntemuksesta ja vertaistuesta voimaa arkeen

46 (2).png

Näin syksyn alettua, voi arjen vaativuus iskeä vasten kasvoja ja hoidettavien asioiden perässä ei välttämättä meinaa pysyä. Arki saattaa tuntua jopa räpiköinniltä ja selviytymiseltä päivästä toiseen. Arjesta saattaa kadota ilo ja riittämättömyyden tunteet ottavat vallan ja kiukku ryöpsähtää esille. Äidin oma hyvinvointi kantaa koko perhettä. Helposti tilanne kuitenkin lipsuu siihen, että äiti laittaa muiden tarpeet omien tarpeidensa edelle. 

On hyvä pyrkiä pysähtymään ja kuulemaan mitä sinulle kuuluu tänään ja mitä juuri sinä tarvitset nyt. On tärkeää tunnistaa oman tilanteen vaativuus ja laskea rimaa, jos vain suinkin pystyy. Riittävän hyvä onkin itse asiassa erittäin hyvä. 

Itsetuntemuksen lisääntyessä saamme enemmän työkaluja käsitellä asioita ja löydämme paremmin oman voimamme ja juuri itselle sopivan toimivamman arjen. Tutkimusmatkalla itseen nousee esille huomioita siitä, mitä muut ovat sinulle opettaneet, mitä sinusta on sanottu, mitä sinulta on vaadittu, mitä olet joutunut piilottamaan, mihin sinua on kannustettu.  Kun tutustut itseesi, voit huomata epätotuuksia itsestäsi tai havaita toimintamalleja, joita et enää haluakaan noudattaa. Alat luottamaan omiin arvoihisi ja uskallat tehdä ratkaisuja omien kokemustesi ja oman ajattelusi pohjalta.  Kun siivoat sisintäsi, voit konmarittaa turhan, keinotekoisen ja epäaidon. Siivouksen jälkeen näet, mitä hyvää, aitoa ja tarpeellista jäi jäljelle. Seuraava askel on löytää kaikki omannäköinen, kaunis ja vahvistava keskelle sisintä.  

Itsetuntemuksen lisäksi myös vertaistuella on suuri merkitys äitien hyvinvoinnissa ja vertaistuen pariin kannattaa pyrkiä. On hyvin voimauttavaa kuulla muita ja ymmärtää, kuinka jokainen meistä painii lopulta hyvin samankaltaisten tunteiden kanssa. On mieletön kokemus saada kannustusta, tukea ja positiivisia sanoja toisilta äideiltä. Tarvitsemme sitä kipeästi ja onneksi sitä on saatavilla. Jokaisella meistä on myös paljon annettavaa toisillemme, eikä sitä kannata pihistellä, vaan voimme olla valtava voimavara jollekin toiselle.

Omaa jaksamistaan ja tunteitaan tässä ja nyt voi mitata Maria Akatemian Tunnevaaka -mittarilla [https://www.mariaakatemia.fi/wp-content/uploads/2021/02/Tunnevaaka_Maria_Akatemia_2021.pdf], joka auttaa hahmottamaan omaa tilannetta. Maria Akatemia tarjoaa myös Työnjanoon! -vertaisryhmiä [https://www.mariaakatemia.fi/toiminta/hyvinvointi/tyonjanoon/], joissa itsetuntemustyöskentelyn kautta pysähdytään oman itsen äärelle ja kuulostellaan omaa vointia, voimavaroja ja haasteita. Vertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja, tapaamisten kesto 2h ja kertoja 15. Ryhmän teemoina itsetuntemus, perhe, äitiys, vanhemmuus, verkostot, urahistoria ja -suunnitelmat, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen.

Tekstin ovat kirjoittaneet
Maria Akatemian Työnjanoon! -hankkeen projektityöntekijät
Sini Svanberg, p. 040 554 8167, sini.svanberg@maria-akatemia.fi
Iiris Nurmo, p. 040 5548 491, iiris.nurmo@maria-akatemia.fi


Mothers in Business on verkosto äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.