3 askelta sujuvaan arkeen paluuseen: karsi, järjestele ja osallista

Ensimmäiset viestit päiväkodista ja koulusta alkavat kilahdella puhelimeen - arki on taas alkamassa. Metatyöt alkavat vyöryä mieleen saman tien: puuttuiko hanskoja tai välikausikenkiä, onko reppu ehjä, milloin harrastuksiin piti ilmoittautua ja mistä löytyy se sähköinen lomake, joka piti täyttää? Voisiko arkeen paluusta tehdä tänä vuonna vähemmän stressaavan?

Ammattijärjestäjänä ja ison perheen äitinä olen paitsi nähnyt, mutta myös omakohtaisesti kokenut, että näillä kolmella tavalla arkeaan voi helpottaa:

1.    Karsi tarpeeton tavara

2.    Järjestele jäljelle jäänyt loogisesti

3.    Osallista lapsia ikätasoisesti

Osalla tavaraa kertyy shoppailun, osalla lahjoituksien ja osalla luopumisen vaikeuden kautta. Lapsiperheessä on aina jotain oikeasti tarpeellista ostoslistalla, mutta tavan vuoksi tai mielihyvän kokemisen takia ostaminen kerryttää helposti turhan tavaran määrää. Joku on saattanut ottaa mieluusti tutulta pieneksi jääneitä vaatteita vastaan, mutta havahtunut siihen, että säkkikaupalla saatu tavaramäärä on hiipinyt itseä kuormittavaksi röykkiöksi. Toinen haluaa pitää kiinni ainutlaatuisista vauvahetkistä säilyttämällä kaikki pikkuiset vaatteet ja kolmas ei raaski heittää pois alati askartelevan koululaisen teoksia. Mikään näistä ei ole ongelma, ennen kuin siitä tulee muuta arkea kuormittavaa. Jos tuskailet sen kanssa, että säilytystila ei riitä, siivottavaa on liikaa, eikä aikaa tunnu koskaan olevan tarpeeksi, on aika pysähtyä pohtimaan ratkaisuja!

 Miten tavaran karsiminen muuttaa arkea?

Jokainen poistettu tavara tarkoittaa vähemmän raivattavaa, siivottavaa, huollettavaa ja pestävää. Karsimisen taika on siinä, että kun luovut tarpeettomasta, itse asiassa saat enemmän tilaa, aikaa ja kapasiteettia. Jokainen kotona pyörivä turha tavara vie energiaasi, kun mietit, miksi tuo on taas jaloissa, mistä se tuli ja missä sen pitäisi olla.

Karsimisen myötä meidän perheen arki on selkiytynyt ja esimerkiksi kauden vaihtuminen ei ole niin valtava ponnistus, kun tietää, missä mitäkin on. Ennen saatoin erehdyksessä ostaa haalarin, kun en muistanut vastaavan olemassaoloa – se löytyi myöhemmin varaston perältä. Tai ihan vaan se oli työlästä, kun kausivaatteet ja kengät oli ripoteltu niin moneen eri paikkaan. Asiakkaiden luona järjestellessä on tavallista, että kuulee kommentin ”ai täälläkö tämä oli, olenkin tätä jo etsinyt”.

Hieman yllättäen tavaran karsiminen alkoi täsmentää myös syvällisemmin sitä, mihin oikeasti haluan aikaani käyttää. Pohdin, millaiset arvot minulla ja meidän perheellä on eli mitkä ovat meille tärkeimpiä asioita elämässä. Tavaran pyörittämisen kevennyttyä aikaa ja energiaa jäi mielekkäimmille asioille.

Miten tavaroiden järjestely auttaa sinua vanhempana?

Kun kävin karsimiskierroksia läpi, looginen jatkumo oli alkaa miettiä tavaroille fiksuja paikkoja. Vaikka lähtötilanne ei ollut mikään kaoottinen, täsmällinen järjestys toi paljon sujuvuutta ja helpotti arkea. Jostain syystä esimerkiksi teippejä oli kodissamme kolmessa eri paikassa. Kun toin ne yhteen, ei tarvinnut enää arpoa, mikä teippi löytyy keittiöstä ja mikä askartelu- tai kodinhoitohuoneen kaapista.

Järjestelyn perussäännöt ovat:

-       säilytä tavaraa siellä, missä sitä käytetään

-       usein käytössä olevat tulevat parhaille paikoille.

Itse huomasin, että hain kehonhuoltovälineitä vaatehuoneesta, vaikka käytin niitä olohuoneessa. Paikan vaihdos oli fiksua senkin takia, että kun välineet ovat kätevämmin saatavilla, niitä tulee todennäköisemmin myös käytettyä.

Esimerkiksi vaatehuoneessa kannattaa miettiä, mitkä vaatteet (kunakin vuodenaikana) ovat eniten käytössä ja sijoitella ne parhaille paikoille. Muut voi laittaa aivan ylimmille ja alimmille hyllyille.

Vinkki: Järjestelyn lomassa on helppoa kuunnella aiheeseen liittyviä podcasteja. Omani on Täyttä tavaraa -podcast ja sen löydät www.tavaravalmentaja.fi/podcast sekä useista suoratoistopalveluista.

Miksi lasten osallistaminen kannattaa?

Kun mahdollistat lasten osallistumisen, helpotat omaa kotitöiden taakkaasi. Eteisessä se tarkoittaa sitä, että lapsi yltää omaan naulakkoonsa ja asustekoriinsa. Keittiössä hän pystyy laittamaan astioita tiskikoneesta paikoilleen tai aivan pikkuisena ainakin hakemaan omat ruokailuastiansa pöytään. Pienikin osaa lajitella likaisen pyykin oikein, kun värisymbolit kertovat, mihin mikäkin kuuluu.

“Kun mahdollistat lasten osallistumisen, helpotat omaa kotitöiden taakkaasi.”

Lastenhuoneessa kohtuullinen lelujen määrä helpottaa leikkeihin keskittymistä. Jos ärsykkeitä on liikaa, on vaikeaa tarttua tiettyyn leikkiin. Jos lelujen karsiminen tuntuu vaikealta, kannattaa kokeilla niiden järjestelyä siten, että vain osa on kerralla saatavilla. Takaan, että myös oma työsi helpottuu sen myötä!

Lelujen keräämiseen voi innostaa munakello tai asian pelillistäminen. Siihenkin on oltava näyttämässä esimerkkiä: mikä kuuluu minnekin ja mitä tarkoittaa lelujen raivaaminen. Kuvasymbolit lelulaatikoissa tai isommilla paikkojen nimikointi auttavat tavaroita löytämään takaisin oikeaan paikkaan.

Muista arkea helpottavat palvelut

On helpottavaa havaita, että arjen sujuvuuteen voi vaikuttaa itse. Joskus voimavarat ovat kuitenkin kortilla, ehkä väliaikaisesti, ja silloin kannattaa turvautua ulkopuoliseen apuun. Toki siivoojan käynti tai kauppakassipalvelu voivat olla myös pysyviä arjen helpottajia.

Meidän perheessä on hyödynnetty molempia silloin tällöin. Ehkä yllätyt, kun kerron, että olen ostanut ammattijärjestäjänkin apua. Kuten aiemmin sanoin, karsimismatka on täsmentänyt elämän arvoja. Käytän nykyään paljon enemmän rahaa palveluihin ja vähemmän lisätavaran haalimiseen. Minulle oli helpottavaa saada kollegan apua digikuvien järjestelyyn. Viihdyn vaatehuonetta järkkäillen, mutta huomasin, että tekemätön digityö painoi mieltäni.

Monilla asiakkaillani tilanne on sama jonkin kodin huoneen toimivuuden ja tavaramäärän suhteen: asia painaa mieltä, eikä siihen tahdo arjessa riittää aikaa eikä mielenkiintoa. Silloin yhdessä varattu aika on tehokas tapa taltuttaa epämääräinen kuormitus ja saada iloa ja selkeyttä arkeen.

Toivottavasti sait inspiraatiota tarttua toimeen! Muista, että jokainen poisto helpottaa arkeasi, jokainen paikan löytänyt tavara sujuvoittaa elämää ja lapsen osallistaminen on palvelus hänelle itselleenkin.

Tavaravalmentaja Sanna Koskinen

PS. Kurkkaa lisää inspiraatiota karsimiseen ja järkkäilyyn elokuun somehaasteesta www.instagram.com/tavaravalmentaja.sanna

Kirjoittaja on Joensuussa perheensä kanssa asuva, koulutettu ammattijärjestäjä ja Professional Organizer (2018). Sannan missiona on kertoa, että jokainen voi vaikuttaa oman arkensa sujuvuuteen budjetista riippumatta. Sanna pitää kodin järjestämiseen liittyviä webinaareja ja auttaa sekä konkreettisesti että etänä mm. ruuhkavuosiperheitä, menestyviä uraan panostajia ja kiireisiä yrittäjiä. Lisäksi Sanna kouluttaa uusia ammattijärjestäjiä ja tekee yhteistyötä paikallisen sosiaalityön ja perhetyön kanssa. Lisää tietoa ja inspiraatiota löydät täältä.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.
Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.