Tunne itsesi – ymmärrä muita!

Mitkä ovat tärkeimpiä ihmissuhteita elämässäsi? Kenen kanssa haluat luoda entistä paremman ja vakaamman yhteyden? Onpa vastauksesi sitten lapsesi, puolisosi, ystäväsi, kollegasi tai kuka tahansa muu, aloita tärkeimmästä: sinusta itsestäsi. Vahvista suhdetta itseesi lisäämällä tietoisuutta itsestäsi sekä itsetuntemustasi. Näin saat edun, jota voit hyödyntää missä tahansa elämäsi ihmissuhteessa.

Tunne itsesi!

Itsetietoinen toiminta autopilotin sijaan ei hektisessä arjessa ole aina ihan helppo juttu. Milloin viimeksi pysähdyit huomioimaan omia ajatuksiasi tai tunteitasi? Milloin viimeksi pohdit omaa toimintaasi ja omia reaktioitasi – tai niiden vaikutusta toisiin? Missä vuorovaikutustilanteessa viimeksi otit huomioon sen, miten toisen näkevät sinut?

Sinulla, kuten kaikilla meistä, on omat toiveesi, tarpeesi, odotuksesi, motiivisi sekä mieltymyksesi, jotka ohjaavat toimintaasi. Tietoisuus näistä auttaa itsesi johtamisessa ja oman toimintasi hallinnassa: autopilotin sijaan sinä päätät, miten toimit. Kun olet tietoinen itsestäsi ja oman toimintasi vaikutuksesta muihin sekä osaat huomioida sen, miten muut näkevät ja kokevat toimintasi, pystyt valitsemaan eri tilanteisiin tietoisesti ja tarkoituksella parhaan lähestymistavan

Oma persoonallinen toimintatyylisi vaikuttaa siihen, miten toimit vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä muiden kanssa. Se ohjaa sitä, miten vaikutat muihin, mihin kiinnität huomiota, mitä pidät tärkeänä ja millaista toimintaa suosit. Se auttaa ymmärtämään, millaiset seikat sinua  motivoivat, millaiset seikat stressaavat ja miten stressin alla reagoit. Se kertoo osaltaan siitä, milloin ja miten haluat asioiden tapahtuvan ja välillä jopa vastaa kysymykseen ”miksi”.

Persoonallinen toimintatyylisi vaikuttaa siis vahvasti toimintaasi niin töissä kuin kotona. Oman toimintasi kautta se vaikuttaa myös ympärilläsi oleviin ihmisiin. Tässä onkin pieni sudenkuoppa: vaikka olisitkin tietoinen itsestäsi ja tuntisit itsesi kunnolla, saatat uskoa omat mieltymyksesi faktaksi – ainoaksi totuudeksi siitä, miten asioiden kuuluisi olla ja sujua. Voi myös käydä niin, että tulkitset toisten toimintaa omasta toimintatyylistäsi käsin. Jos toinen onkin erilainen kuin sinä, tulkinta johtaa harhaan. Itsetuntemuksen ja itsetietoisuuden lisäksi tarvitsemme siis lisää muiden ymmärtämistä!

Ymmärrä muita! 

Itsetuntemuksen lisäämisen ohella on tärkeää opetella tuntemaan entistä paremmin ympärilläsi olevat ihmiset ja käydä erilaisuudesta avointa ja arvostavaa keskustelua. Miten mieltymyksenne, toiveenne, tarpeenne, odotuksenne ja motiivinne poikkeavat toisistaan? Miltä osin ne ovat samanlaisia? Ilman tätä keskustelua itsetuntemuksen ja muiden ymmärryksen puute antaa tilaa turhille loukkaantumisille ja väärinkäsityksille. Tämä lisää turhaaa stressiä muutoinkin aktiivisen arjen keskellä. 

Niin kotona, harrastuksissa kuin työelämässäkin erilaisiin toimintatyyleihin liittyvien toiveiden ja tarpeiden yhteensovittaminen on jatkuva tehtävä. Joskus erilaisuudesta puhuminen on haasteellista – emme ymmärrä toista ja eriäviä näkemyksiä ja kuten todettua, otamme omamme faktoina. Erilaisista preferensseistä, odotuksista, toiveista, tarpeista ja motiiveista puhuminen helpottuu, jos saamme taustalle yhteisen kielen. Se luo viitekehyksen, jonka kautta erilaisuutta voidaan tarkastella objektiivisesti. 

***********

Kirjoittaja, yritysvalmentaja Anu Autio sparraili syyskuussa Oulun MiBiläisiä ihmisten moninaisuudesta, erilaisista toimintatyyleistä sekä erilaisista toiveista ja tarpeista vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä. Carl G. Jungin psykologiaan pohjautuva, värikäs Insights Discoveryn maailma tarjoaa sanat ja viitekehyksen keskustelulle ja Insights Discovery -persoonaprofiilit loistavan alustan itsetietoisuuden ja itsetuntemuksen kehittämiselle. Lisätietoja Anusta, Insights Discoverysta ja Voima Valmennus Oy:stä löydät osoitteesta www.voimavalmennus.fi.