Työtä perheystävällisyyden eteen ei saa jättää kesken

Meillä Suomessa on juuri nyt lukuisia syitä nostaa keskusteluun perheen ja työn yhdistämisen tärkeys. Yksi hyvin konkreettinen syy keskusteluun ja käytäntöjen päivittämiseen on perhevapaauudistus, jota valmistellaan parhaillaan. Muita syitä ovat – ehkä hieman mahtipontisesti - työllisyys, hyvinvointi ja syntyvyys. Perheystävällisyyden myötä työssä jaksaminen ja hyvinvointi paranevat ja samalla vaikutamme myös käsityksiin ja mielikuviin siitä, uskaltaako perhettä perustaa.

Perhebarometri 2020 -tutkimuksen mukaan työn ja perheen yhteensovittaminen ja perheystävällisyys ovat Suomessa vähintäänkin kohtuullisen hyvällä tasolla. Työtä perheystävällisyyden eteen ei kuitenkaan pidä jättää kesken. Seuraaviin asioihin on syytä erityisesti kiinnittää huomioita:

1. Huomio työn kuormitukseen ja määrään

Suomalaisten vanhempien mukaan työn kuormittavuus hankaloittaa työn ja perheen yhteensovittamista ja tämä nousee esiin selkeästi useammin kuin muissa EU- ja Pohjoismaissa. Työn henkinen kuormittavuus on erityisesti korkeakoulutettujen naisten riski.

Varsinkin asiantuntijatehtävissä työnmäärä ja työtehtävät kasvavat tasaisesti. Johdon ja esihenkilöiden tehtävänä on huolehtia tavoitteiden ja työnjaon selkeydestä ja järkevistä toimenkuvista, joissa työn kuormituksen ja palautumisen tasapaino on mahdollista. Varsinkin lyhennettyä työaikaa tekevät vanhemmat ovat tilanteessa, jossa työaika teknisesti lyhenee, mutta tehtävät ja työn määrä on 100 prosenttisen työajan mukainen. Työnantajan ja työntekijän kesken voidaan sopia, mitä muutoksia työajan lyhentämisestä toimenkuvaan seuraa ja miten työtehtävät ja niiden laajuus muuttuvat, kun työntekijä jatkaa kokoaikatyössä.

Molempien vanhempien yhdenvertainen joustojen käyttö olisi iso edistysaskel suomalaisessa työelämässä.

2. Näkymättömät isät ja osa-aikaiset äidit?

Vanhemmuus on hidastanut joka seitsemännen äidin työuraa. Naiset muuttavat työaikaansa ja tehtäviään   ja tekevät perhesyistä osa-aikatyötä huomattavasti useammin kuin miehet. Osa-aikatyö ja työajan lyhentäminen ovat hyviä keinoja työn ja perheen yhdistämiseksi, mutta niiden tulisi jakautua tasaisesti vanhempien kesken. Isien osuus lyhennettyä työpäivää ja perhesyistä osa-aikatyötä tekevistä on pysynyt vähäisenä, eikä tässä ole nähtävissä muutosta. Molempien vanhempien yhdenvertainen joustojen käyttö olisi iso edistysaskel suomalaisessa työelämässä. Tässä Ruotsi toimii meille varoittavana esimerkkinä: Siellä on nähtävissä nimenomaan naisten osa-aikatyöurat.

3. Älä syrji

Raskaus- ja perhevapaa -syrjintä on sitkeä ongelma. Noin puolet tasa-arvovaltuutetulle tulevista syrjintää työelämässä koskevista yhteydenotoista liittyy raskaus- ja perhevapaasyrjintään. Työpaikoilla tapahtuu vuodenkin sisällä organisaatiomuutoksia ja toimintaympäristö muuttuu vauhdilla. Muutokset vaikuttavat kaikkiin työpaikan työntekijöihin, myös perhevapaalla oleviin. Työpaikoilla voidaan kuitenkin monin tavoin ehkäistä lainvastaista syrjintää esimerkiksi kehittämällä toimintamalleja ja tukitoimia, joilla huomioidaan perhevapailla olevat ja töihin palaajat. Muistathan pitää yhteyttä perhevapaalla olevaan ja tiedottaa hänelle muutoksista. Työntekijän tulisi myös saada riittävästi tukea ja perehdytystä töihin palatessaan. Mutta ennen kaikkea: Älä syrji.

Ensiarvoisen tärkeää on myös ylläpitää työyhteisössä avointa vuorovaikutusta ja ilmapiiriä, jossa uskalletaan keskustella hankalistakin asioista ja jossa halutaan aidosti lisätä kaikkien hyvinvointia ja jaksamista. Työpaikoilla on myös hyvä aika ajoin tarkistaa ja päivittää työn ja perheen yhteensovittamisen käytännöt ja monimuotoinen perhekäsitys. Tarjolla on paljon tietoa ja ohjeita perheen ja työn yhteensovittamiseen ja perheystävällisten käytäntöjen rakentamiseen:
Väestöliitto - Perheystävällinen työpaikka ja
MiB - Mitä on perheystävällinen johtaminen.


3782831-759x500.jpg

Kirjoittanut:
Lotta Savinko
Akava, työelämäasioiden päällikkö


Onko perheystävällinen työelämä sinulle tärkeä aihe? Haluatko oppia kuinka voit omilla teoilla lisätä perheystävällisyyttä arjessasi? Jos vastasit kyllä, on Perheystävällinen työelämä -seminaari sinun juttusi! Seminaarissa tulemme käsittelemään perheystävällisyyttä pintaa syvemmältä huikeiden puhujien johdatuksella. Meidän tavoite on tehdä kaikista Suomen työpaikoista perheystävällisiä! Ilmoittaudu tapahtumaan alapuolelta ja ole osa muutosta. Mothers in Business järjestää seminaarin yhteistyössä Ely-keskuksen kanssa.
2.10. perjantaina klo 12-15, verkossa, maksuton ja kaikille avoin.

Mukana mm.png