Iloa itsensä johtamisesta

Koko perhe voi hyvin, kun äiti voi hyvin.  Äiti voi hyvin, kun onnistuu itsensä johtamisessa. Tämän oivalsin osallistuessani MiB Vaasan luotsaaman Johtajakoulun ensimmäiseen osaan, jossa liiketaloustieteen professori Liisa Mäkelä Vaasan yliopistosta luennoi aiheesta Itsensä johtaminen.

Mitä itsensä johtaminen tarkoittaa?

Yksinkertaistettuna itsensä johtaminen tarkoittaa sitä, että tunnistaa omat tavoitteensa ja tekee suunnitelman siitä, miten tavoitteet saavutetaan. Tavoitteen asettaminen voi liittyä työhön, opiskeluun tai mihin tahansa elämänalueeseen liittyvään asiaan. Työssä itsensä johtaminen voi liittyä tavoitteellisuuteen tai urapolkunsa terävöittämiseen. Sitten vaan toimitaan suunnitelman mukaisesti. Kuulostaa helpolta! Miksi en silti saavuta tavoitteitani? Miksi väitöskirjani on edelleen kesken, vaikka aloitin projektin vuonna kivi ja keppi? 

Hyväksi työkaluksi tavoitteenasetteluun Liisa Mäkelä mainitsee SMART-goalsin, joka muodostuu sanoista specific-measurable-achievable-realistic-timely. Tavoitteeni tulisi siis olla hyvin määritelty (specific) ja mitattavissa oleva (measurable). Omalla kohdallani tämä tarkoittaa farmasian tohtorin tutkintoa, jonka mittana on tietty määrä opintoja ja tieteellisiä artikkeleita sekä työn puolustaminen julkisesti. Tutkintoon vaadittavat opinnot on suoritettu ja väitöskirjaani liittyvät artikkelit julkaistu. Jäljellä on enää kirjallisuuskatsauksen viimeistely, joten tiedän tutkinnon olevan saavutettavissa (achievable) ja näppieni ulottuvilla. Tavoitteeni on siis kaikin puolin realistinen (realistic). Viimeistelyä olenkin sitten tehnyt pitkään ja hartaasti työni ja perheen perustamisen ohella. Tästä syystä projektini edistyy hitaammin kuin haluaisin. Haluan kuitenkin kirjani valmiiksi, sillä se on ajankohtainen palikka urapolullani (timely), jonka suunta on äitiysvapaan ja mentoroinnin ansiosta selkiytynyt. Puhallan pölyt väitöskirjani aihetta käsittelevien kirjojen päältä ja testaan, mitä voin tehdä saavuttaakseni tavoitteeni Mäkelän opeilla.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?

Oleellista on pitää tavoite kirkkaana mielessä ja järjestää itselleen näkyviä muistutuksia tavoitteesta ja askelista, jotka ovat tarpeen ottaa ennen tavoitteen saavuttamista. Liisa Mäkelä muistuttaa myös siitä, että askeleet kohti tavoitetta kannattaa pitää riittävän pieninä. Tällä tavalla tavoitettaan pääsee lähemmäksi ilman, että se tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Ei siis kannata ajatella kirjoittavansa koko väitöskirjaa kerralla vaan pilkkoa se pienempiin osiin. Jaan jäljellä olevan kirjoitusurakkani ensin kappaleisiin ja kappaleet lyhyempiin osioihin. Hyvällä tuurilla ehdin työstää tällaisen osa vauvan aamupäiväunien aikana. Iltapäiväunien aikana ehdin silmäillä seuraavaan alakappaleeseen liittyviä artikkeleita. Olen kiitollinen tyttäreni hyvistä unenlahjoista!

Jotta tavoite pikkuhiljaa lähestyy, askeleita sitä kohti täytyy ottaa säännöllisesti. Tavoite ja käytettävissä oleva aika sekä elämäntilanne vaikuttavat siihen, miten säännöllisyyden määrittelee. Vaikka vietän äitiyslomaa rauhallisen vauvan kanssa, jolla on ilahduttavan selkeä päivärytmi, tiedän että tilanteet muuttuvat. Sen sijaan, että päätän kirjoittaa väitöskirjaa joka päivä, varaan kalenteriini jokaiselle kuukaudelle kaksi viikkoa, jotka pyhitän väitöskirjalle. Tarvittaessa voin siirtää viikon sijaintia ja saan suunnitelmaani väljyyttä. Varaudun näin lapsiperheen arkeen kuuluviin yllätyksiin.

Juhlista pieniäkin saavutuksia!

Kun tavoite sitten pikkuhiljaa lähestyy, on Mäkelän mukaan tärkeää juhlia saavutettuja välietappeja. Pienet palkinnot ylläpitävät motivaatiota ja tuovat rytmiä projektiin. Sopiva palkinto riippuu henkilöstä ja omista arvoista. Toinen palkitsee itsensä illallisella ravintolassa, toinen ostaa itselleen korun, vaatteita tai muuta mukavaa. Jos kestävä kehitys on sydäntä lähellä, voi palkita itsensä aineettomilla asioilla. Minulle mieluisia palkintoja ovat pitkä kävelyretki metsässä, uusi mindfulness-appi tai kodin järjestämiseen liittyvä verkkokurssi.

Itsepuheen merkitys

Yksi oleellisimmista asioista, joka itsensä johtamiseen liittyy, on kaunis itsepuhe. Elämässä tapahtuu yllättäviä asioita ja asiat eivät aina etene hyvänkään suunnitelman mukaisesti. Lapsiperheessä huonosti nukutut yöt ja lasten sairastelu vaikuttavat suunnitelmiin. Myös isot elämänmuutokset kuten muutto, uusi työ, raskaus tai keskenmeno voivat hidastaa tavoitteeseen pääsemistä. Sen sijaan, että sättii itseään suunnitelmasta luistamisesta, voi miettiä, mitä sanoisi parhaalle ystävälle tai työkaverilleen samassa tilanteessa. Ehkä häntä lohduttaisi ja neuvoisi ottamaan aikalisän. Projektin pariin voi palata hiukan myöhemmin.

Neuvo kauniista itsepuheesta on minulle erityisen osuva. Olen mestari soimaamaan itseäni väitöskirjaprojektini pitkittymisestä, vaikka matkallani olen käynyt läpi kaikki edellä mainitut haasteet ja hidasteet, osan useampaankin kertaan. Samassa tilanteessa olevaa ystävääni onnittelisin jo otetuista askeleista. Kannustaisin jatkamaan kohti maalia mutta olemaan itsellensä armollinen ja elämään hetkessä. Samansuuntaisia neuvoja antaa myös Liisa Mäkelä kertoessaan itsensä johtamisen eri strategioista. 

Mäkelän luennon päätteeksi toinen MiB-äiti vielä muistuttaa, että myös asenteella on vaikutusta. Sen sijaan, että minun pitää kirjoittaa väitöskirja, minä saan kirjoittaa kirjaani. Näillä eväillä johdan itseäni kohti minulle tärkeää tavoitetta.

Henna Ylikangas

Kirjoittaja on pohjalainen, väitöskirjaa viimeistelevä proviisori ja kolmen pienen omapäisen tytön äiti. Henna pitää mielensä virkeänä toimimalla MiB Vaasan jäsen- ja HR-vastaavana, MiBin blogivastaavana sekä opiskelemalla puolan kieltä.

Kuvat: Unsplash


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiB Vaasan johtajakoulu on tapahtumasarja, joka tukee eri-ikäisiä äitejä etenemään urallaan sekä herättää keskustelua paremmasta johtajuudesta ja siihen liittyvistä teemoista. Johtajakoulun seuraava osa “Tulevaisuuden työelämä haastaa - parempaa (virtuaali)johtamista” järjestetään 1.6.2021. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautua voit tästä.

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto tukee MiB Vaasan johtajakoulua.