Oikeudellinen varautuminen – keskustele, varaudu ja hoida kuntoon tarvittavat asiakirjat

Olet saattanut joskus pohtia, miten perheesi pärjäisi, jos sinulle tai perheen toiselle vanhemmalle tapahtuisi jotain ikävää. Miten toinen vanhempi jaksaisi surun keskellä huolehtia lapsista? Miten lapset suhtautuisivat oman isän tai äidin kuolemaan? Miten muun perheen elämä ylipäätään jatkuisi ilman toista vanhempaa? Entä miten perheen talous kestäisi, jos vain toinen vanhempi toisi leivän pöytään? Pelkkä tilanteen ajatteleminen saa voimaan pahoin. Miksi edes piinata itseään moisilla ajatuksilla? Siksi, että elämän varrelle voi mahtua jos jonkinlaista käännettä – myös niitä ikävämpiä sellaisia, ja niihin on syytä jotenkin varautua. 

Miksi lapsiperhearjessa on syytä uhrata ajatuksia myös perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisille asioille?

Syitä on lukuisia, joista mainitsen tässä yhteydessä mielestäni keskeisimpiä. Ensinnäkin perhemuotojen kirjo on nykyään laaja, mikä tarkoittaa käytännössä hyvinkin erilaista vero- ja perintökohtelua erilaisten perhemuotojen kesken. Avioliitto ja avoliitto eroavat oikeudellisilta seikoiltaan merkittävästi (lue lisää MiBin blogista) ja uusperheissä on täysin omat perhevarallisuus- ja perintökiemuransa tiedostettavaksi. Toisekseen lapsiperheiden varallisuustilanne on usein omanlaisensa verrattuna esimerkiksi iäkkäämpiin ihmisiin, jotka ovat usein jo maksaneet pois isot talolainansa ja lapsetkin ovat ”lentäneet pesästä”. 

Lapsiperheiden kannalta onkin keskeistä miettiä esimerkiksi sitä, että onko lakimääräinen perimysjärjestys, jossa lapset perivät menehtyneen vanhempansa, kaikista toimivin ratkaisu tilanteessa, jossa toisen vanhemman vastuulle jää lainaa ja perheen elatus. Olisiko tällaisessa tilanteessa järkevämpää testamentata ainakin suurin osa varallisuudestaan perheen toiselle vanhemmalle, jotta tällä olisi tosiasiallinen mahdollisuus jatkaa perheen talouden pyörittämistä mahdollisimman entisenlaisista (taloudellisista) lähtökohdista? 

Perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisten asioiden tärkeyden ymmärtäminen ja niiden kuntoon hoitaminen on kuin vakuutus, joka tuo mielenrauhaa siitä, että on itse ollut suunnittelemassa, varautumassa ja vaikuttamassa siihen, miten oma perhe pärjää elämän varrelle mahdollisesti osuvien ikävien tapahtumien kohdalla. 

Ajatuksista tekoihin

Ikävien skenaarioiden ajatteleminen on jo askel oikeaan suuntaan oikeudellisen varautumisen tiellä. Oikeudellisella varautumisella tarkoitetaan tässä yhteydessä varautumista muun muassa eroon, sairastumiseen tai kuolemaan. Varautumista on uskallus ajatella myös ikäviä asioita, rohkeus puhua niistä esimerkiksi oman puolison ja omien ikääntyvien vanhempien kanssa, sekä tarmokkuus hoitaa kuntoon tarvittavat oikeudelliset asiakirjat. Juuri sinun perheesi tilanteen perusteella laadituilla asiakirjoilla voit turvata perheen taloudellista pärjäämistä esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen vanhemmista äkillisesti menehtyy. Älä siis jätä perheesi taloudellista pärjäämistä ajatuksen asteelle ja pelkän lainsäädännön varaan, vaan hoida tarvittavat perheoikeudelliset asiakirjat, kuten testamentti, avioehto ja edunvalvontavaltuutus kuntoon ajoissa.

Mistä tiedän, mitä asiakirjoja tarvitsen?

Vaikka testamentti ja avioehto äkkiseltään saattavatkin näyttää sisällöllisesti yksinkertaisilta asiakirjoilta, on niiden sisällön taustalla oltava monipuolista osaamista perhevarallisuus- ja perintöoikeuden osalta. Älä siis oleta, että naapurin tekemä testamentti toimisi myös teidän perheenne kohdalla sellaisenaan – ellet sitten tarkalleen tiedä, mitä olet asiakirjan sisällön osalta tekemässä. 

Niin testamentin kuin avioehtosopimuksenkin kohdalla on tärkeää ensinnäkin hahmottaa jokaisen perheen oma yksilöllinen perhe- ja varallisuustilanne. Toisekseen on ymmärrettävä juuri omaa perhettä koskeva lainsäädäntö sekä sen tarjoamat mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi oman varallisuuden periytymiseen sekä verosuunnitteluun.

Ensisijaisesti kehotan ottamaan yhteyttä lakimieheen, mikäli olette harkinneet testamentin, avioehtosopimuksen ja/tai edunvalvontavaltuutuksen tekemistä. Mikäli kynnys lakimieheen ottamiseen on liian suuri tai sellaiseen ei vain tunnu yksinkertaisesti löytyvän aikaa tai jos lakimiehen käyttämisen kustannukset hirvittävät, voit myös itse perehtyä aiheeseen laatimani ”Perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisen tarvekartoituksen” avulla ja tehdä omat asiakirjasi laatimieni mallipohjien avulla.

Lopuksi lakimiehen neuvo: Unohda carpe diem, kun kyse on oikeudellisista asioista!

Lapsiperhe- tai ruuhkavuosiarjen keskellä ikävien skenaarioiden ajatteleminen helposti hautautuu pyykkivuorten ja vaippakasojen alle. Hyvä näin – ikävien asioiden liiallinen murehtiminen ei luonnollisesti edesauta kenenkään hyvinvointia ja jaksamista. Uskallan kuitenkin väittää, että edes pienen ajatuksen suominen myös ikävien tilanteiden varalle vähentää murheidesi määrää ja ennen kaikkea auttaa turvaamaan arjen sujumisen myös murehtimiesi tilanteiden osuessa kohdalle.

Siinä missä moni kannustaa elämään hetkessä ja päivä kerrallaan, minä juristina rohkaisen sinua ennakoimaan. 

Niina Kosunen
Juristi (OTM, HTM)
Yrittäjä, Lakitoimisto Kunnes Oy

Niina on yrittäjä ja juristi (OTM, HTM) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa tukea perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivia oikeudellisia asiakirjoja kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat ym.

Lakitoimisto Kunnes Oy:n löydät myös somesta!
FB: Lakitoimisto Kunnes
Insta: lakitoimisto_kunnes


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.