Vapaaehtoistyöllä lisää merkitystä elämään

Vapaaehtoistyön on tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä onnellisuuteen. MiBissä on runsaslukuinen joukko aktiiveja tukemassa yhdistyksen toimintaa ja palautekyselyjen perusteella he ovat olleet vallan tyytyväisiä vapaaehtoisia. Miksi kannattaa lähteä mukaan MiBin vapaaehtoistyöhön ja mikä siinä voi lisätä sinunkin onnellisuuttasi? Entä mitä kannattaa huomioida, jotta vapaaehtoistyöstä ei tule pakkopullaa?

 

Merkityksellisyys

Olen ennen MiB-aktiivin ”uraani” ollut aiemminkin vapaaehtoistyössä, jonka koin erittäin merkitykselliseksi. Minulle vapaaehtoistoiminnassa suuressa roolissa on juurikin työn merkityksellisyys. Olen itse vapaaehtoisesti valinnut työn, jolle haluan antaa omaa aikaani ja osaamistani. MiBin vapaaehtoistyössä minulle on merkityksellistä työn ja perheen yhteensovittamisen ja perhemyönteisyyden edistäminen työpaikoilla. Tukemalla aktiivina MiBin toimintaa tunnen kantavani oman korteni kekoon itselleni tärkeän asian puolesta.

 

Osaamisen kehittäminen

MiBin vapaaehtoistyössä on loistavat mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiseen. Tämä onkin toinen merkittävä syy, miksi MiB-aktiivin rooli houkutteli. Olen aina tykännyt kirjoittaa, mutta varsinaiset työni ovat kuitenkin olleet luonteeltaan ihan muuta. MiBin sisällöntuotantotiimiin hyppääminen tuntui juuri siltä kaipaamaltani jutulta, jossa pääsen pitkästä aikaa rakentamaan omannäköisiäni tekstejä ja samalla oppimaan lisää koko sisällöntuotantoprosessista.

 Paikallisaktiivina eteen on avautunut mitä moninaisempi kirjo mahdollisuuksia MiB-tyyliseen vapaaehtoistyöhön. Pienessä ja pippurisessa porukassa pääsee halutessaan toteuttamaan useitakin rooleja ja toimimaan varsinaisena yleisnaisena. Tämä jos mikä kartuttaa osaamista ja kokemusta varsin laajasti. Jokaista tekevää käsiparia arvostetaan ja itse arvostan suunnattomasti niitä aktiiveja, jotka jaksavat nähdä vaivaa laadukkaan toiminnan toteuttamisen eteen pienilläkin resursseilla.

 

Verkostot

MiB-aktiivina on mahdollisuus saada uusia tuttavuuksia niin läheltä kuin kauempaakin. Itse tykkään tutustua ihmisiin yhteisen puuhastelun äärellä, sillä siinä oppii uusista ihmisistä aivan eri tavalla kuin pelkän kahvikupposen ääressä jutustelemalla. Erilaisten osaajien yhteentörmäyksestä voi kehittyä vaikka mitä mielenkiintoista. Voi saada inspiraatiota omiin työelämäpohdintoihin liittyen ja jos sattuu varsinainen onnenpotku, uusista tuttavuuksista voi olla hyötyä konkreettisestikin tulevaisuuden töiden suhteen. Tai sitten saa korvaamatonta vertaistukea päiväkotiaamujen itkupotkuraivareihin ja loputtomalta tuntuviin tautikierteisiin.

Muista omat voimavarat

Vapaaehtoistyön ei kuitenkaan tule olla liian kuormittavaa, jotta onnellistavat vaikutukset tulevat esiin. Vapaaehtoistyötä tulee malttaa tehdä itselle sopivina annoksina ja itselle sopivalla tavalla. Jos arki on pitkälti palapelin rakentamista, kannattaa luultavasti napata itselleen pienempi pala vapaaehtoisen kakkua. Jos taas aikaa ja jaksamista piisaa enemmän, voi ehkä haukata hieman isomman siivun. 

Jossain vaiheessa käy niinkin, että vapaaehtoistyö tuntuu tulleen maaliinsa. Tästä ei pidä potea huonoa omaatuntoa, vaan olla onnellinen kaikesta siitä, mitä on vapaaehtoisena tullut antaneeksi ja saaneeksi. Itse luovuin ensimmäisestä vapaaehtoistyöstäni ensimmäisen lapseni syntymän jälkeen. Elämäntilanne tuntui siltä, etten pystynyt mahduttamaan vapaaehtoistyötä uuteen arkeen. Oli haikeaa ja vaikeaa luopua edelleen mukavasta ja itselle palkitsevasta työstä, mutta oli aika suunnata huomio omaan perheeseen. Sopivan hetken tullen voi löytyä jälleen uusi mielenkiintoinen vapaaehtoistyö.

 

Teet huikean tärkeää työtä!

Jokainen vapaaehtoistyöntekijä on tärkeä ja pienelläkin panostuksella saa aikaan paljon yhteistä hyvää. Vapaaehtoistyötä tehdään aina sydämellä, ei rahan takii.

Kirjoittanut Marja Lehto

MiB Kymenlaakson aktiivi