MiB eduskunnassa

Mothers in Business keskusteli eduskuntavierailulla 30.11.2022 kansanedustaja Mari Holopaisen (vihr) ja Saara-Sofia Sirénin (kok) kanssa, miten eduskunnassa voidaan edistää perheystävällistä työelämää ja johtamista sekä parantaa naisten asemaa.

Puhuimme perhevapaiden epätasaisen jakautumisen vaikutuksista naisten asemaan yhteiskunnassa ja työelämässä. Äitien pitkillä perhevapailla on vaikutusta etenkin korkeasti koulutettujen äitien uralla etenemiseen ja palkkakehitykseen. Poissaolot työelämästä vaikuttavat myös eläkekertymään.

Miten eduskunnassa voidaan lisätä tasa-arvoa ja parantaa naisten asemaa työelämässä?


Eduskunta voi vaikuttaa tasa-arvoon ja naisten asemaan perhevapaita koskevalla lainsäädännöllä. Lain tulee olla sellainen, että se tasaa oikeasti perhevapaiden jakamista.

Perhevapaauudistus on hieno asia ja askel eteenpäin. Onnistuessaan uudistus tuo tasa-arvoa sekä perheisiin että työelämään. Vielä on paljon tehtävää päästäksemme uudistuksen tavoitteeseen perhevapaiden tasaisesta jakamisesta.

Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, ettei perhevapaauudistus ole tuonut ainakaan sen alkukuukausina suurta muutosta perhevapaiden käyttöön. HS:n jutun mukaan 90 % isistä haluaa luovuttaa äidille maksimimäärän vanhempainrahapäiviään. Linkki HS:n juttuun vanhempainrahapäivien luovuttamisesta toiselle vanhemmalle.

Eduskuntaa kehitetään perhemyönteisempään suuntaan

Vuosikymmenet ovat muuttaneet eduskuntaa perhemyönteisemmäksi. Kansanedustajat kertoivat Janina Anderssonin raivanneen aikoinaan tietä tuleville polville imettämällä eduskunnan täysistunnossa huivin suojissa 1990-luvulla. Tapaus herätti aikanaan ison mediakohun.

Viime vuosina yhä useampi kansanedustaja ja ministeri on jäänyt perhevapaalle, jolloin tarvitaan entistä vahvempaa tukea työn ja perheen yhteensovittamiseen vaativassa eduskuntatyössä. 

Holopainen ja Sirén korostivat tukiverkostojen merkitystä, osallistuvat puolisot ovat myös avainasemassa työn ja perheen yhteensovittamisessa. Kaikilla ei ole tukiverkostoja ja puolisoa auttamassa arjen haasteissa. Eduskunnassa kuten muuallakin työelämässä on vielä tehtävää työn ja perheen yhteensovittamisen edistämiseksi.

Lämpimät kiitokset Mari Holopaiselle ja Saara-Sofia Sirénille, että saimme tulla käymään!


Piia Haukilampi
Sisällöntuottaja
Mothers in Business

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.