Yrittäjä ja äiti? Katso vinkit huolettomaan perhevapaaseen!

Elo on mukana tukemassa Yrittäjyyshautomoa.

Äitiys on upea asia, johon liittyy paljon muutoksia. ”Olen itsekin äiti ja perheenlisäys on muuttanut elämää positiivisesti hyvin paljon”, kertoo MyElon myyntineuvottelija Eeva Numminen ja jatkaa: ”Isoin muutos on, kun ei olekaan enää vastuussa vain itsestään, vaan myös pienestä ihmisestä. Tämän takia yrittäjänä on hyvin tärkeää muistaa YEL-työtulon oikea määrittely riittävän ajoissa, sillä se vaikuttaa raskausrahan suuruuteen. Jotta voit yrittäjänä nauttia huolettomasti uuden perheenjäsenen saapumisesta, tässä sinulle muistilistaa tärkeistä asioista”:

  1. Raskausraha lasketaan 12 kuukaudelta taaksepäin, joten määrittele työtulosi oikealle tasolle ajoissa. Työtulo vaikuttaa raskausrahan määrään. Tämän kanssa kannattaa ennakoida, sillä hyöty on hyvin pieni, jos nostaa työtuloa esimerkiksi vasta puolta vuotta ennen raskausvapaata. YEL-työtulon tulisi olla korkeampi koko edellisen vuoden ajan, jotta saat riittävän suurta raskausrahaa. Apunasi on laskuri, josta näet päivärahojen määrän: bit.ly/3HH3rGn

  2. Raskausvapaalle 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Raskausvapaa alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, riippumatta siitä onko yrittäjä vai palkkatyössä. Kela maksaa raskausrahaa 40 arkipäivältä, jonka jälkeen voi jäädä vanhempainvapaalle. YEL-työtulo vaikuttaa myös vanhempainvapaalla maksettavan vanhempainrahan määrään.

  3. YEL-vakuutuksen voi päättää äitiys- ja vanhempainvapaan ajaksi, jos yrittäjän työskentely jää alle vakuuttamisrajan tai työskentelyä ei tule lainkaan perhevapaan aikana. YEL-vakuutusta ei siis tarvitse maksaa pienistä tuloista, vaan sen voi päättää, kun äitiysvapaa alkaa.

  4. Jos seuraava lapsi syntyy ennen kuin edellinen on 3 vuotta, voit saada vanhempainpäivärahaa saman tulon mukaan kuin edellisestä lapsesta. Tämä on hyvä ottaa huomioon ennen kuin suunnittelee perheenlisäystä ja äitiyslomaa. Mikäli haaveissa onkin saada isompi perhe, YEL-työtulo on tärkeä määritellä riittävän suureksi jo ennen ensimmäistä lasta.

 

Kirjoittaja on Eeva Numminen, joka työskentelee myyntineuvottelijana Työeläkeyhtiö Elossa.

MyElo on Elon oma myyntitiimi, joka auttaa kaikissa työeläkevakuuttamisen asioissa.

Heräsikö jotain kysyttävää? Ole yhteydessä sähköpostitse myelo@elo.fi tai soittamalla numeroon 020 703 5515. Autamme mielellämme!

Perhevapaauudistus astui voimaan 1.8.2022. Perhevapaauudistus kannustaa jakamaan vapaat perheessä tasan. Uudistuksessa molemmille vanhemmille on varattu oma, 160 vanhempainrahapäivän kiintiö. MiB kannattaa perhevapaiden jakamista tasaisemmin, sillä tällä hetkellä äidit käyttävät yli 90 prosenttia perhevapaista. Perhevapaauudistuksen onnistumiseksi tarvitaan kulttuurin muutosta. On aika nähdä isät avustajien ja elättäjien sijaan täysivaltaisina vanhempina, joilla on yhtäläinen oikeus viettää arvokasta aikaa lasten kanssa.