Jotain ikiaikaista tähän päivään - Nykyaikaista tukea vauvavuoteen

Ikiaikaisena Vauvahoivassa näemme vauvat perheissä, yksilöiden ja yhteiskunnan vuoropuhelun hoivavastuun jaossa sekä uuden elämänvaiheen tuoman ihmetyksen ja ilon tanssin. Nykyaikaa kuvaa tutkimusten mukaan alati muuntuva työelämä, johon vauva-arki halutaan yhdistää yksilöllisellä tavalla. Tässä ajassa onkin tarjolla valtava määrä tietoa sekä mahdollisuuksia olla vanhempi ja useita erilaisia tapoja astella omaa urapolkuaan. 

Perhebarometrin(2020) mukaan omaan työhön pyritään tekemään muutoksia ja hoivavastuuta perheen sisällä sovitellaan uusiksi. Tämän sovittelun tueksi nykyajan perheet kaipaavat sekä kokemuksemme että tutkimusten mukaan kotiin tuotavia tai liikkuvia palveluita, joissa ymmärretään erilaisten perheiden tarpeita. Vauvahoiva onkin syntynyt tarpeesta tarjota jotakin ikiaikaista sovittaen sen nykypäivään: hoivaa. 

Vauvahoivassa tarjoamme hellää hoivaa vauvalle ja arvokasta aikaa vanhemmalle. Kuljemme perheen vierellä vauvavuoden ilojen ja ihmetysten aikana vastaten heidän tarpeeseen notkeasta sekä konkreettisesta hoiva-avusta. Haluamme esimerkiksi olla tukemassa perheen toiveiden mukaista imetystä, minkä vuoksi Vauvahoivan kärryt ovatkin suunnanneet muun muassa vanhemman työpaikalle väli-imetyksen merkeissä.
Vauvoissamme kasvaa maailmamme huominen. Tässä ajassa olisi tutkimustenkin mukaan arvokasta suunnata katseet ja voimavarat odottaviin ja lapsiperheisiin. Eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan ryhmän kannanoton mukaan Perhe- ja vauvamyönteisyysohjelma tulisi jalkauttaa osaksi kuntien ja kaupunkien hyvinvointistrategiaa ja sosiaali- ja terveyspalveluita (Kannanotto 9.4.2021). Näin yhteiskuntammekin heijastelisi arvoillaan perhemyönteistä työelämää, mitä tämän ajan vauvaperheet tarvitsevat.

Vauvahoivassa haluamme vaalia tuota vauvuutta yhdessä vanhempien kanssa. Nuo pienet ihmiset ovat käsittämättömän viisaita kaikessa vaistonvaraisuudessaan. Vauvahoivan asiakkaiden kautta olemme saaneet olla aitiopaikalla tarkastelemassa sitä, miten uran on mahdollista kehittyä vauvan tahdissa. Kunnianhimoisesti, mutta ennen kaikkea sensitiivisesti. Esimerkiksi naisyrittäjä voi harvoin nostaa vuodeksi kätensä pystyyn uransa suhteen, vaikka jossain tilanteessa niin toivoisikin. "Yrittäjyys ja pieni vauva voivat muodostaa aika ison paletin handlattavaksi ja Vauvahoivan apu oli siinä minun kohdallani merkittävä." - totesi asiakkaamme yhteisestä matkasta. Tätä työtä jatkamme nöyrän kiitollisina eteenpäin.

Vauvuus on siis tässä ajassa lapsuuden tavoin ainutlaatuinen elämänvaihe, johon halutaan panostaa. Sama pätee kuitenkin myös työelämään ja tässä ristiaallokossa on Vauvahoivan työkenttä. Ajattelemme, että vauvan äärelle on kaikilla työtilanteesta riippumatta oikeus pysähtyä, vaikka maailma ei pysähdy. Tähän tarvitsemme kuitenkin ympärillemme kannattelevaa heimoa ja tukiverkostoa, sillä porukalla pärjää aina!
Näin ollen, nykyaikaista tukea vauvavuoteen voidaan tarjota ymmärtämällä tässä ajassa elävät arvot ja vauvuuden syvin ydin, jota pyrimme tutkimaan yhdessä vanhempien kanssa.

Kirjoitusta inspiroinut; perhebarometri(2020), tasa-arvobarometri(2018), eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan ryhmän kannanotto (21.4.2021) sekä artikkeli Klemetti Reija ym., sosiaalitieteellinen aikakauslehti (2021)

Vauvojen ja perheiden kanssa käsikädessä,

Erika ja Noora Vauvahoivasta!