Itsensä johtaminen – avain hyvinvointiin, tasapainoon ja menestykseen vanhemmuudessa, uralla ja koko elämässä

Itsensä johtamisesta puhutaan paljon ja monelle termi on erittäin tuttu. Mothers in Busineksen järjestämällä verkkoluennolla saimme asiantuntijan näkökulman itsensä johtamiseen kaikilla elämän osa-alueilla, kun Master Certified Coach ja MiB Trusted Partner Christine Suvanto Positive Solutionsilta kertoi äitinä, coachina ja kouluttajana, mistä itsensä johtamisessa oikeastaan on kysymys.

Rehellisyyttä itselleen

Itsensä johtaminen on ensisijaisesti sitä, että teet elämästäsi omannäköisesi. Se ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista ja tasapainon ainaista hapuilua, vaan myös rohkeutta tarvittaessa tehdä hyppy tuntemattomaan ja epävarmaan. Tärkeintä on, että tiedät itsellesi rehellisenä, mikä sopii sinulle ja teille, ja uskallat tehdä vaikeitakin ratkaisuja sen mukaisesti.

Itsensä johtamisen ytimessä on hyvä itsetuntemus. On siis hyvä lisätä tietoisuutta omista vahvuuksista, elämänarvoista, unelmista ja tavoitteista. Ennen kaikkea siitä, mitä sinä itse tarvitset. Nämä auttavat sinua priorisoimaan ja tekemään omat valintasi jo lähtöisin siitä, että hallitset omaa kalenteriasi etkä päästä muita sen herraksi – konkreettisesti niin, että vain sinä saat lisätä sinne merkintöjä.

Elämänkompassisi näyttää oikean suunnan

Tunnistamalla arvosi ja tavoitteesi näet myös selkeämmin, mitkä tavoitteet ovat arvojesi ja unelmiesi mukaisia, mitkä asiat niitä tukevat ja mitä eivät. Omat elämänarvot ja tavoitteet antavat myös kirkkaan selityksen sille, miksi jokin työpaikka tai ihmissuhde tuntuu hyvältä, ja miksi jokin ei. Jos jokin työpaikka tai jopa ihmissuhde hankaa vastaan, se on todennäköisesti arvojesi ja tavoitteesi vastainen eikä tue niitä. Vahvuutesi, arvosi, tavoitteesi ja unelmasi muodostavat elämänkompassisi, joka auttaa sinua suunnistamaan tasapainossa ja hyvinvoinnissa, omalla, sinulle sopivalla tavalla.

Itsensä johtaminen vaatii itsetuntemusta, joka vaatii aikaa, erityisesti sinun aikaasi. Elämääsi saattavat ohjailla ulkoiset ja muiden odotukset, joten on tärkeää muistaa, ettei ole sinun vuorosi odottaa, vaan sinun aikasi on NYT. Ota siis nyt aikaa itsellesi, jotta muistat, kuka sinä olet ja mikä tekee sinut iloiseksi. Se kannattaa, sillä terveen itsensä johtamisen hyvät puolet ovat:

  • Kehon ja mielen hyvinvointi.

  • Ammattimaisuus, tehokkuus, luovuus.

  • Olet hieno esikuva henkilöstölle.

  • Olet hieno esikuva lapsille.

  • Luot positiivisen heijastusvaikutuksen, joka kantaa pitkälle.

Kun otat aikaa itsellesi NYT, eikä ”sitten kun”, luot itsellesi hyvinvointia, joka näkyy, tuntuu ja kuuluu. Sillä kukaan ei pidä valittajista eikä kukaan halua olla valittaja itsekään! Siksi on hyvä olla positiivisesti itsekäs, se, aivan kuten hyvinvointikin, tarttuu.

9 hyvää syytä nauraa

Itsensä johtaminen on olennainen osa hyvinvointia. Tärkeät hyvinvoinnin peruspilarit ovat myös nukkuminen, syöminen ja liikkuminen. Mutta oletko ikinä miettinyt, että NAURAMINEN on yhtä tärkeää? Tässä 9 hyvää syytä lisätä nauru yhdeksi hyvinvointisi päivittäiseksi pilariksi, nauraminen:

  • vähentää stressiä

  • parantaa unta

  • vähentää kipuja

  • rentouttaa

  • tekee hyvää sydämelle, alentaa verenpainetta

  • syventää ihmissuhteita työssä ja kotona

  • auttaa löytämään positiivisia ratkaisuja

  • antaa rohkeutta

  • tarttuu ja tuo hyvää mieltä

Nauru on taianomainen ja lisäksi täysin ilmainen lääke, joka on aina saatavillasi. Naura paljon ja usein!

Kuinka paljon?

Ota hetki itsellesi ja pohdi, mistä sinä nautit? Mikä tekee sinut iloiseksi? Mikä saa sinut nauramaan ja hymyilemään? Näiden aiheiden ääreen on hyvä pysähtyä, pysy rehellisenä itsellesi ja ole positiivisesti itsekäs. Pohdi sitten, kuinka paljon annat itsellesi aikaa näiden parissa?

Sinä olet maailman paras sinä, juuri sellaisena kuin olet. Sinun ei tarvitse vertailla itseäsi muihin, sinun ei tarvitse todistaa mitään ja olet paras vanhempi lapsellesi ilman, että sinun tulee suorittaa.

Itsensä johtaminen ja positiivinen itsekkyys muodostavat menestyksen yhtälön. Sinun aikasi on NYT!

Tämä blogikirjoitus perustuu Christine Suvannon avoimeen verkkoluentoon, jonka Mothers in Business järjesti 7.11.2023. Blogikirjoituksen on kirjoittanut MiBin Voimavarahautomon fasilitaattori Anne Liljestrand.


Mothers in Business (MiB) ry on järjestö kaikille äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain eri puolilla Suomea satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli 4000 MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.

Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.