Joustavammalle perhevapaajärjestelmälle on tarve poikkeustilassa ja sen jälkeen 

Tiedote 21.4.2020

Urahenkisten äitien yhdistys Mothers in Business muistuttaa, että pitkälle valmisteltua perhevapaaudistusta ei tule unohtaa. Tasa-arvoa ja joustavuutta lisäävä uudistus tarvitaan helpottamaan perheiden tilannetta myös epävarmoina aikoina.

Koronavirustilanteessa monet perheet hoitavat nyt kotoa käsin niin lapset kuin työn. Vastuu lasten hoivasta ei kuitenkaan jakaudu täysin tasaisesti, kertoo Mothers in Business ry:n tuore kysely, johon vastasi 963 yhdistyksen jäsentä. Kaikista vastaajista 52 prosenttia oli jakanut hoivan tasaisesti puolisonsa tai muun aikuisen kanssa, mutta 39 prosenttia ilmoitti, että päävastuu hoivasta on äidillä. 

Tulos on samansuuntainen kuin aiemmissa hoivavastuun jakautumista tarkastelevissa selvityksissä. Esimerkiksi vuoden 2017 Tasa-arvobarometrissa puolet naisista vastasi olevansa useimmiten itse vastuussa alle 7-vuotiaiden lasten hoidosta, siinä missä miehillä vastaava luku oli 2 prosenttia.

Mothers in Business haluaakin muistuttaa, että pitkälle valmisteltua perhevapaaudistusta ei pidä poikkeustilassakaan unohtaa.

Annica Moore. Kuva: Suvi Kivimaa, Studio Torkkeli

Annica Moore. Kuva: Suvi Kivimaa, Studio Torkkeli

“Tarve perhevapaauudistukselle ei ole hävinnyt minnekään”, sanoo Mothers in Busineksen toiminnanjohtaja Annica Moore. “Naisille kasautuva hoivavastuu on keskeinen työelämän epätasa-arvoa ylläpitävä ilmiö. Siihen voidaan parhaiten vaikuttaa rakenteita muuttamalla, eli kasvattamalla isille kiintiöityjen perhevapaajaksojen määrää tuntuvasti.“

Joustava perhevapaajärjestelmä tukee muutoksessa

Perheet toivovat perhevapaauudistuksen tuovan lisää joustoja sekä helpotusta työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Perhevapaita tulisi olla mahdollisuus käyttää nykyistä pidemmällä aikavälillä, jaksoissa, osa-aikaisesti ja myös yksittäisinä päivinä. Joustavampi järjestelmä mahdollistaisi työnteon ja hoivan sujuvamman yhteensovittamisen myös poikkeusaikoina.

“Täyden työ- ja hoivavastuun kantaminen on koronatilanteessa ollut perheille kuormittavaa”, toteaa Annica Moore. “Joustavampi perhevapaajärjestelmä mahdollistaisi luovat ja perheelle sopivat lastenhoitoratkaisut juuri tämänkaltaisissa tilanteissa. Esimerkiksi osa-aikaista työtä ja samassa suhteessa tuettuja perhevapaita yhdistämällä vanhempien olisi helpompi luovia korona-arjessa.”

Nykyisen perhevapaajärjestelmän haasteena on jäykkyys, joka ohjaa pitämään vapaat tietyn, perinteisen mallin mukaisesti.  Perheille sopivien, luovien ratkaisujen etsimistä järjestelmä ei tue.

“Olemme siirtymässä aikakauteen, jota leimaa muutos niin työelämässä kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Muutoksessa selviytyminen vaatii sopeutumiskykyä ja joustavuutta, ja samaa edellytetään myös uudelta perhevapaajärjestelmältä. Järjestelmä tuleekin nyt uudistaa vastaamaan modernin työelämän ja muuttuvan maailman tarpeisiin”, vaatii Moore. 

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Annica Moore, p. 050 352 5347, annica.moore@mib.fi 

Yhteenveto kyselyn tuloksista 

Tiedote 15.4. Koronatilanne tuo poikkeuksellisia haasteita työn ja perheen yhteensovittamiseen

Valokuvat Annica Mooresta


Mothers in Business (MiB) yhdistää noin 4000 urahenkistä äitiä, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa. Kyselyn vastauslinkki lähetettiin järjestön jäsenille sähköpostitse, ja se jaettiin myös järjestön suljetussa Facebook-ryhmässä. Kysely oli avoinna 31.3.–7.4.2020, ja siihen vastasi 963 jäsentä. https://www.mothersinbusiness.fi/