Haluaisitko MiBin puheenjohtajaksi?

Kysyimme Annica Moorelta millaista on olla MiBin hallituksen puheenjohtaja. Annica on toiminut puheenjohtajana vuosina 2018 sekä 2019, ja tätä ennen MiBin hallituksen varapuheenjohtajana vuonna 2017. MiBin uusi hallitus valitaan syyskokouksessa 23.11. – lue mitä Annicalla on kerrottavana hallitustyöskentelystä ja mikä on ollut parasta puheenjohtajuudessa.

Annica Moore / Kuva: Studio Torkkeli

Annica Moore / Kuva: Studio Torkkeli

Hain hallitukseen vuoden 2017 kevätkokouksen täydennyshaussa. Olin toiminut useissa eri hallituksissa aiemmin, joten tämä oli minulle looginen aktivoitumistapa. Koin, että minulla on eniten annettavaa juuri hallituksessa työskentelemisessä.” kertoo MiBin vuoden 2019 hallituksen puheenjohtaja Annica Moore. Annica liittyi MiBin jäseneksi vuonna 2016, jolloin yhdistyksen toiminta oli hyvin eri mittaluokassa kuin nykyään. Hallituksen jäsenet olivat vielä vuonna 2017 vastuussa monista hallinnollisista asioista, joita sittemmin yhdistyksen työntekijät ovat ruvenneet hoitamaan. Samalla myös hallituksen toiminta on ammattimaistunut. ”Hallituksessa työskentely on MiBissä siirtynyt organisaation johtamiseen ja isompien linjojen miettimiseen.” Annica kiteyttää.

Käytännössä MiBin hallitus katsoo sen perään, mitä strategiassa lukee ja miten se viitoittaa. ”Vuonna 2020 MiBin strategiaa taas päivitetään, eli nyt siihen olisi mahdollista päästä vaikuttamaan.”

Viime vuosina  hallituksen jäsenille on jaettu omat vastuualueet, joita jäsenet johtavat. MiBin sääntöjen mukaan hallituksessa tulisi mahdollisuuksien mukaan olla edustettuna vaikuttamistyön, talouden ja viestinnän asiantuntemus. ”Meillä on tietyt osaamistarpeet, joita hallituksessa on hyvä olla. Talousosaaminen, vaikuttamisasiantuntemus ja viestintäosaaminen ovat tärkeitä ihan sen vuoksi, että hallitus vastaa yhdistyksen resursoinnista ja toisaalta myös brändistä. On myös todella hyödyllistä, mikäli hallituksesta löytyy juridista osaamista. Kiinnostus tasa-arvoasioihin on plussaa, sillä hallituksessa pääsee seuraamaan siihen liittyvää lainsäädäntöä, mutta myös vaikuttamaan.”

MiBin vuoden 2019 hallitus kuvattuna helmikuussa / Kuva: Studio Torkkeli

MiBin vuoden 2019 hallitus kuvattuna helmikuussa / Kuva: Studio Torkkeli

Kokoustahti MiBin hallituksella on ollut kerran kuussa, minkä lisäksi myös Slack-yhteydenpito on tiivistä. Yhteinen työskentely on toisaalta niin motivoivaa, että siihen uppoaa helposti useampikin tunti päivässä. ”Yhdessä tekemistä MiBissä riittää, ja kokousten lisäksi on myös muita tapahtumia: Aktiiviristeilyä, työpajoja, puhetilaisuuksia. Aikaa tähän toimintaan voisi käyttää loputtomasti, mutta se ei ole välttämätöntä –  ihan sen verran osallistuu ja tekee kuin pystyy.”.

Puheenjohtajan roolilla on hallituksessa omat erityispiirteensä. Kokousten esityslistan kokoamiseen osallistuu koko hallitus, mutta puheenjohtajalla on yleisesti suuri rooli siinä, mistä ja miten hallitus keskustelee. ”Kokonaiskuvan käsitys on tärkeä. Sen lisäksi kyky nähdä, mikä on oleellista MiBille eri keskusteluissa ja päätöksissä. Päätöksien kaivaminen esiin keskustelusta sekä toiminnanjohtajan työn ohjaaminen ovat myös keskeisiä puheenjohtajan tehtäviä. Innostavuus ja ratkaisukeskeisyys, siis MiBin arvojen edustaminen on myös suureksi eduksi tässä tehtävässä.”.  

MiBin arvojen tunteminen on tarpeen myös siksi, että puheenjohtaja toimii usein yhdistyksen keulakuvana ja kasvoina. Vuoden 2019 aikana Annica on osallistunut lukuisiin puhetilaisuuksiin sekä ollut esillä valtakunnan päämedioissa, ml.  YLE, MTV3 Iltasanomat ja SuomiAreena.  Huippuhetkekseen median osalta hän nostaisi esiintymisen YLEn suorassa pääuutislähetyksessä. "Se oli sellainen kokemus, että harvoin tulee vastaan samanlaista tilannetta. Jälkeenpäin tullut palautevyöry oli posiitivista ja innostavaa!”

Annica YLEn pääuutislähetyksessä tammikuussa 2019

Annica YLEn pääuutislähetyksessä tammikuussa 2019

”Medianäkyvyyden eteen on tehty töitä. Paljon hommia tehdään myös, että muut saavat näkyä. Puheenjohtajan rooli on kuitenkin sellainen, että tulee pyydetyksi.”. Tämän vuoksi puheenjohtajalla tulisikin olla tietotaitoa työelämän tasa-arvosta sekä luottamusta omaan sanomiseen: ”Perusasiat pitäisi olla hallussa. Meitä pyydetään paljon puhumaan esimerkiksi palkka-eroista, joten on keskeistä, että ei ujostuta puhua tasa-arvosta.”

Annica jättää puheenjohtajan tehtävät  2019 vuoden lopussa haikeana, mutta optimistisena. Puheenjohtajana on päässyt kokemaan paljon, ja muistoja riittää loppuiäksi. ”Hauskinta on usein ollut kuitenkin yhdessä tekeminen ja yhteiset kokoontumiset. Kokouksissa on tänä vuonna naurettu välillä kyyneleet silmissä.” Uudelle hallitukselle Annica lähettääkin rohkaisevat terveiset: ”Pitäkää hauskaa! Mikäli toiminta on innostavaa, niin se myös näyttäytyy siltä ulospäin. Syy miksi ihmiset pitävät MiBistä ja meidän meiningistä on se, että me muodosttamme inspiroivan kokonaisuuden. Toivon, että toiminta pysyy innostavana, rakentavana ja energisenä jatkossakin.”

Oletko kiinnostunut toimimaan MiBin hallituksessa vuonna 2020? Pääset tekemään hakemusta seuraamalla alta löytyvää painiketta. Mikäli kaipaat lisätietoja MiBin hallitustyöskentelystä, voit tiedustella asiasta lisää suoraan Annicalta: annica(at)mothersinbusiness.fi / P. 0503525347

Hallitus vastaa yhdistyslain mukaisesti MiBin toiminnasta, ja sen kehittämisen eri suuntaviivoista. Yhdistystoiminnan tuntemus, sekä ennen kaikkea innostus kehittää ja johtaa MiBiä luovat hyvät edellytykset menestymiselle hallitustyössä.

Uudet hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa 23.11.2019. Hallitus valitaan kalenterivuosittain, ja hallituksen jäsenen tulee olla Mothers in Business MiB ry:n jäsen.

Annicaa haastatteli MiBin viestintäkoordinaattori Antti Kässi.