Vinkkejä perhevapaalta palaavalle, osa 2: Asiaa sijaisesta, työtehtävien jakamisesta ja irtisanomisesta

Mitä tulisi tietää, jos jään perhevapaalle ja tilalleni on palkattu sijainen? Entä jos työtehtäväni jaetaan muiden työntekijöiden kanssa? Minut irtisanottiin, tekikö työnantaja väärin? Näitä monia askarruttaviin kysymyksiin pureudumme tässä bloggauksessa. Kirjoitus perustuu Tekniikan akateemisten (TEK) Työhön palaaminen perhevapaalta -webinaariin.

Mitäs jos perhevapaalle jäävän tilalle on palkattu sijainen?

On hyvin yleistä, että perhevapaalle jäävän tilalle palkataan sijainen. Sijainen tulisi palkata määräajaksi. Työnantaja voi periaatteessa vakinaistaa sijaisen, mutta perhevapaalta palaavalle pitää tällöin riittää töitä. Sijainen voi syrjäyttää palaavan työntekijän vain, jos työtehtävät ovat olennaisesti muuttuneet eikä palaavalla katsota olevan edellytyksiä sisäistää tehtäviä ilman pidempiaikaista koulutusta: Ei ole esimerkiksi koulutusta tai kokemusta, jota muuttuneeseen tehtävään vaaditaan.

Perhevapaalta palaavan kannattaa myös tarkistaa, onko vapaiden aikana muuten palkattu uusia työntekijöitä sellaisiin tehtäviin, joita perhevapaalta palaava voisi tehdä koulutuksen ja ammattitaitojen perusteella. Myös näiden palkkaaminen voi olla lainvastaista, jos se tarkoittaa, ettei palaavalle ole tarjota työtehtäviä.

Työnantaja voi palkata sijaisen myös määräaikaiselle työntekijälle.

Entä jos perhevapaalle jääneen työtehtävät on jaettu muiden työntekijöiden kesken?

Tilannetta joudutaan miettimään tapauskohtaisesti, mikäli perhevapaalle jääneen työtehtävät on jaettu muiden työntekijöiden kesken. Työnantaja voi järjestellä tehtäviä uudelleen ja jakaa perhevapaalla olevan tehtävät muiden työntekijöiden kesken, kunhan järjestelyt ovat todellisia eikä niillä pyritä kiertämään työntekijän paluusuojaa. Jos työtä ei järjestelyjen jälkeen riitä perhevapaalta palaavalle työntekijälle, on työnantajan selvitettävä mahdollisuus tarjota muuta työsopimuksen mukaista työtä. Viime kädessä työnantajan on tarjottava työntekijän ammattitaidon, koulutuksen ja kokemuksen kannalta sopivaa työtä, mikäli se on mahdollista. Oikeuskäytännön mukaan työnantajan on annettava vähintään perehdytykseen rinnastettavaa koulutusta muuttuneisiin tehtäviin.

Jos oma tehtäväkokonaisuus on lakannut, mutta työpaikalla avautuu muita samankaltaisia tehtäviä, voi työnantajalla olla velvollisuus tarjota näitä perhevapaalla olevalle. Sillä ei ole merkitystä, että perhevapaalla oleva ei voisi aloittaa tehtävässä heti. Työnantajalla voi olla velvollisuus palkata sijainen, kunnes perhevapaalla oleva palaa töihin.

Mikä on työnantajalle syy irtisanoa perhevapaalta palaavan?

Työnantaja ei saa irtisanoa raskauden tai perhevapaan käytön takia. Äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla oleva voidaan irtisanoa vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan. Perhevapaalta palaavalla irtisanomissuoja ei ole yhtä vahva. Jos työ on vähentynyt eikä työntekijää voida sijoittaa uusiin tehtäviin, voi olla, että työnantajalla on tuotannolliset ja taloudelliset perusteet irtisanoa perhevapaalta palaava työntekijä. Uusien työntekijöiden palkkaaminen perhevapaalta palaavalle sopiviin tehtäviin tai sijaisen vakinaistaminen voi kuitenkin tarkoittaa, ettei irtisanomisperusteita ole. Jos irtisanomisperusteet täyttyvät, voidaan irtisanominen toimittaa vasta perhevapaalta paluun jälkeen.

Minut irtisanottiin, kun palasin perhevapaailta töihin. Mitä nyt teen?

Jos sinut irtisanotaan perhevapaan aikana tai paluun jälkeen tai jos sinua on muuten kohdeltu epäedullisesti, kannattaa olla yhteydessä oman liiton lakimieheen. Tilanteen kannalta olennaista on tietää, mitä entisille tehtäville on tapahtunut, onko sijainen vakinaistettu ja onko organisaatioon palkattu uusia työntekijöitä sinulle sopiviin tehtäviin. Voi myös olla syytä selvittää, olisiko sinut voitu kouluttaa muuttuneisiin tehtäviisi tai kokonaan uuteen tehtävään. Sinulla voi olla oikeus vaatia korvausta muun muassa työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Isoimmat ja henkilökohtaiset kysymykset kannattaa ohjata omaan liittoon.

Tekstin ovat kirjoittaneet yhdessä Mothers in Business MiB ry:n viestintäkoordinaattori Antti Kässi ja Tekniikan akateemisten (TEK) lakimies Emma Aho. Pohjana on käytetty TEKin Työhön palaaminen perhevapaalta -webinaaria. TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö. Lue lisää TEKistä.

Kuva: Unsplash


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.