Vinkkejä perhevapaalta palaavalle, osa 3: Osittainen hoitovapaa, miten se toimii?

Osittaisen hoitovapaan lähtökohtana on se, että lyhennetystä työajasta sovitaan yhdessä työnantajan kanssa. Osittaiselle hoitovapaalle jääminen on mahdollista, jos työntekijä on ollut työsuhteessa samaan työnantajaan vähintään kuusi kuukautta viimeisen kahdentoista kuukauden aikana. Osittaisella hoitovapaalla voi olla, kunnes lapsen toinen lukuvuosi päättyy. Lisäksi työntekijän tulee esittää toive osittaiselle hoitovapaalle jäämisestä vähintään kaksi kuukautta ennen aiotun vapaan alkamista. Uuden työn aloittaneena ei siis periaatteessa voi jäädä osittaiselle – ellei ole päässyt yhteisymmärrykseen työnantajan kanssa.

Työnantajan ei tarvitse suostua osittaiseen hoitovapaaseen, jos vapaasta aiheutuu työpaikan tuotanto- tai palvelutoiminnalle vakavaa haittaa, jota ei voida välttää kohtuullisilla työn järjestelyillä. Tähän vaikuttaa esimerkiksi yrityksen koko, toiminnan luonne, työvoimatilanne ja työpaikan työaikajärjestelyt. Jos yrityksellä on muutenkin osa-aikaisia työntekijöitä, niin se osoittaa, että järjestely on mahdollista. Normaalissa toimistotyössä työajan lyhentäminen pitäisi olla mahdollista. Jos työnantaja kieltäytyy osittaisesta hoitovapaasta, kannattaa pyytää perusteluja. Työnantajan on lain mukaan esitettävä selvitys kieltäytymisen perusteista. Selvityksen pohjalta voidaan arvioida kieltäytymisperusteiden riittävyyttä ja sitä, olisiko osittainen hoitovapaa kuitenkin jollain tavalla mahdollista järjestää.

Työnantajan kanssa kannattaa sopia, mitä töitä tehdään osittaisen hoitovapaan aikana. Työnantajalla ei ole oikeutta muuttaa työtehtäviä osittaisen hoitovapaan takia. Työntekijällä on oikeus tehdä työsopimuksensa mukaisia töitä myös osittaisen hoitovapaan aikana. Työnantajalla on kuitenkin oikeus päättää, mitä tehtäviä jätetään pois osittaisen hoitovapaan aikana.

Kannattaa nimenomaisesti sopia, että kyse on vain määräaikaisesta osittaista hoitovapaata koskevasta muutoksesta, jolloin osittaisen hoitovapaan jälkeen työntekijällä on oikeus aikaisempaan työaikaan ja työtehtäviin.

 

Tekstin ovat kirjoittaneet yhdessä Mothers in Business MiB ry:n viestintäkoordinaattori Antti Kässi ja Tekniikan akateemisten (TEK) lakimies Emma Aho. Pohjana on käytetty TEKin Työhön palaaminen perhevapaalta -webinaaria. TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö. Lue lisää TEKistä.

Kuva: Unsplash


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.