Mibiläisten vinkit hyvän puheen pitämiseen

MiBin puheklubilaiset kokosivat tähän parhaat vinkkinsä hyvän puheen tai esityksen pitämiseen:

  • Kirjoita ensin ylös kaikki mitä haluaisit ja ajattelet aiheesta sanovasi. Seuraavaksi voit lähteä jäsentämään raakaversiota. Tässä vaiheessa yleensä kirkastuu puheen muoto:  mitä oikeasti haluat sanoa ja mitä siitä jää pois. 

  • Pohdi rakennetta – aloitus, muutama pointti puheen kestosta riippuen ja lopetus. Panosta aloitukseen ja lopetukseen.

  • Aloituksessa on hyvä herätellä yleisö mukaan – esim. kysymällä jotain, pyytämällä tekemään jotain. Lopetuksessa on hyvä nivoa puhe yhteen. Tee puheesta tarpeeksi lyhyt suhteessa aikaan, ettei tärkeiden pointtien kanssa tule liian kiire.

  • Kuka on yleisö? Mitä he tietävät asiasta? Miksi tämä olisi kiinnostavaa juuri heille? Miten voisi tehdä tästä aiheesta kiinnostavan juuri heille? Puhe kannattaa aina räätälöidä yleisön mukaan. 

  • Vältä latteuksia, jotka eivät sano ihmisille mitään. ”Digitalisaatio tulee muuttamaan kaiken” saa kuulijasi vaipumaan lepotilaan. Sano mielummin: ”digitaalisessa kehityksessä kaikkein tärkeintä on mielestäni se, että meidän yrityksessä ihmiset tekevät xxx eri tavalla..”

  • Rakenna näkökulma. Ole rohkeasti jotain mieltä asiasta! Se on kiinnostavaa – liian yleiset toteamukset eivät ole. Älä oleta, että ihmiset ovat kiinnostuneita aiheestasi tai ymmärtävät sen syvimmän olemuksen. Sinun tehtäväsi on herätellä yleisön mielenkiinto!

  • Väännä asia rautalangasta. Kerro asia niin, että jokainen yleisössä ymmärtää mistä on kyse ja mihin asia liittyy myös laajemmassa kuvassa.  

  • Harjoittele puhettasi ääneen. Silloin kuulet parhaiten miltä sanat kuulostavat omassa suussasi ja mikä tuntuu itsestä kaikista luontevimmalta tavalta kertoa joku asia. 

  • Kerro tarina. Silloin saat automaattisesti kuulijoidesi huomion eikä sinun tarvitse muistella mitä kaikkea piti sanoa. 

  • Jos tapanasi on jännittäessä kiirehtiä puhettasi, hidasta tahtia oikein tarkoituksella - pienet pysähtymiset ovat myös oivia tehokeinoja puheen keskellä. Etsi ystävälliset kasvot yleisöstä ja puhu pääasiassa hänelle. 

  • Ole oma itsesi! Paras puhekokemus niin itselle puhujana kuin kuulijallekin syntyy kun uskallat tuoda persoonaasi ja omaa ääntäsi esiin. 

toastmasters-7-mothers-in-business.png

MiBin Toastmasters on puheklubi, joka kokoontuu Helsingissä joka toinen viikko. MiBin puheklubissa harjoitellaan monipuolisesti erilaisia puhetaitoja esimerkiksi jännittämisen hallitseminen, tarinan kerronta ja improvisoidut puheet. “Meille on tärkeää ylläpitää kannustavaa ilmapiiriä ja klubi-illoissa on tietenkin usein myös lapsia mukana.”  


MiBin klubi kuuluu kansainväliseen Toastmasters-verkostoon, jonka formaatin mukaan klubi toimii. Ensimmäiseksi jokainen jäsen pitää oman Ice Breaker -puheen, jossa esitellään itsensä. Tämän jälkeen edetään erilaisiin puhetyyppeihin ja aiheisiin. Jokaisessa illassa harjoitellaan myös improvisoituja puheita kunkin illan teeman mukaan. Jokaisesta puhekerrasta saa erillisen palautteen muilta. Otamme uusia jäseniä 1-2 kertaa vuodessa. Klubiin voi tulla seuraavan kerran tutustumaan 27.11. Helsingissä.

Jos kiinnostuit jäsenyydestä tai klubin perustamisesta omalle paikkakunnalle, ole yhteydessä puheenjohtaja Mikaela Meteliseen: mikaela.metelinen(a)gmail.com.

Lue juttu klubistamme virallisesta Toastmasters-lehdestä täältä.
Lue MiBin blogissa 03/2018 julkaistu juttu klubista ja sen toiminnasta täältä.

Teksti: Anna Saura

Kuvat: Unsplash, MiBin puheklubin arkisto