Kesälomalta takaisin töihin

Lisää otsikko (3).png

Toivottavasti kaikkien kesä tähän asti on sujunut mieluisasti ja olette saaneet luoda paljon ihania muistoja yhdessä perheen kanssa. Monet meistä ovat saaneet nauttia myös kesälomista, ja osalle töihin palaaminen saattaa alkaa olemaan ajankohtaista. Kesäloman tarkoitus on saada työntekijä irtautumaan töistä ja lataamaan akkujaan, jotta töissä jaksaa taas uudella innolla.

Instagramissamme tehdyn kyselyn mukaan uutta puhtia kesälomasta töiden tekemiseen sai 76% vastaajista ja loput kokivat, että puhtia ei ollut tullut.

Töihin palaaminen voi herättää monenlaisia tunteita; toiset ovat innoissaan ja täynnä uutta energiaa. Toisia saattaa harmittaa, sillä loma on voinut tuntua loppuvan aivan liian nopeasti. Tärkeintä on koittaa tehdä töihin palaamisesta mahdollisimman sujuvaa.

Pehmeä startti

Aikaisia aamuja voi alkaa harjoittelemaan jo etukäteen. Mitä jos laittaisit herätyskellon soimaan normaaliin aikaan jo päivää ennen töiden alkua? Totuttautumalla normaaliin rytmiin jo etukäteen, et ole ensimmäisenä työpäivänäsi rättiväsynyt.


Jos on mahdollista, kannattaa valita töiden aloituspäivä loman jälkeen keskeltä viikkoa. Tällöin viikonloppu tulee aikaisemmin ja ei tarvitse olla heti kokonaista viikkoa putkeen töissä.


Älä vaadi itseltä liikoja ensimmäisinä työpäivinä. Kaikkea ei tarvitse kiriä heti ja jokaista sähköpostia ei tarvitse käsitellä samantien. Olet saattanut tehdä suunnitelman työn jatkamisesta ja tärkeimmistä tehtävistä jo ennen loman alkua. Jos suunnitelmaa ei kuitenkaan ole, tee se nyt ja etene rauhallisesti sen mukaan. Muista, että kaikkea ei tarvitse hoitaa heti, tai pian olet jo seuraavan loman tarpeessa.

On mahtavaa jos saat tuotua osan lomafiiliksestäsi mukanasi myös töihin. Jaa lomamuistoja, kerro tarinoita ja jaa hyvää tunnelmaa työyhteisöösi. Mitkä olivat loman lempparibiisisi, joita kuuntelit? Laita niitä soimaan taustalle työhuoneeseesi. Loman ja töiden välillä ei tarvitse olla jättimäistä kuilua.   

Tee töihin paluusta spessua

Muistatko miten ihanaa lapsena oli palata kouluun pitkän kesäloman jälkeen, kun oltiin ensin käyty yhdessä ostamassa uusi reppu ja hienoja kyniä penaaliin..kenties uudet upeat vaatteet? Sitä oikein odotti, että saa nähdä miten kaikki ovat muuttuneet loman aikana ja miten kivaa onkaan tulla takaisin uudistuneena. Tämän tavan ei tarvitse jäädä lapsuuteen, vaan aikuisetkin saavat piristystä pienestä uudistumisesta. Olet ansainnut kampaajakäynnin tai uusia vaatteita, jotka päällä tunnet olosi hyväksi. Töihin on paljon mukavampi palata, kun on uudistunut olo myös ulkoisestikin henkisen rentoutumisen lisäksi. Itsensä hemmottelu on täydellinen tapa viettää viimeisiä lomapäiviä.

Voit aloittaa puhtaalta pöydältä

Muistatko mikä sinua mahdollisesti ärsytti aiemmassa työarjessasi? Koitko olosi väsyneeksi tai voimattomaksi? Tuntuiko, että et saanut otetta töistä tai tiennyt mihin tarttua seuraavaksi? Lomalta palatessa on täydellinen hetki aloittaa alusta ja jättää huonot toimintatavat menneisyyteen.
Tee itsellesi suunnitelma ja lupaus siitä mitä lähdet muuttamaan. Näitä asioita voivat olla esimerkiksi:

  • Unirytmi. Kaikki tietävät, että unella on suuri vaikutus jaksamiseemme, mutta silti valvomme usein liian pitkään ja lähdemme uuteen päivään liian vähillä unilla, tehden koko pitkän päivän puoliteholla. Kokeile miten jaksamisesi muuttuu, kun nukut vähintään 8 tuntia joka yö.

  • Terveellinen ja säännöllinen ruokailu. Söitkö aiemmin ruokaa, joka ei tukenut jaksamistasi vaan sai pikemminkin väsymään? Unohtuiko aamupala ja tankkasitko illalla liian isoja annoksia? Netti on pullollaan ohjeistuksia terveellisempään ruokailuun, josta saa energiaa päiviin. Tässä yksi niistä: Kuinka ruokavaliolla voi tukea omaa vireyttä hektisen arjen keskellä.

  • Liikunta. Huomasitko aina ennen lomaa ajatelleesi, että pitäisi mennä kävelylle, mutta ei vain jaksa enää työpäivän jälkeen? Nämä ovat tuttuja tunteita varmasti kaikille toisinaan. On kuitenkin tiedettyä, että pienikin liikuntaa lisää vireyttä ja saa unen tulemaan paremmin iltaisin. Taistele sohvan houkutusta vastaan ja lähde luontopolulle. Tarkastele liikkumisen vaikutuksia arkeesi ja ota siitä tapa.

  • Työtavat. Teitkö aiemmin liikaa ylitöitä ja veitkö töitä kotiin mukanasi? Tuntuiko siltä, että aina oli jotain tehtävää, mutta et tiennyt mihin tarttua seuraavaksi? Koita kalenteroida työpäiväsi ja suunnitella etukäteen mitä teet missäkin järjestyksessä. Näin tiedät aina mihin milloinkin täytyy ryhtyä, eikä aikaa menee turhaan vatvomiseen. 

Jos koet, että itsensä johtamiseen voi tarvita apua, lue helmikuinen blogitekstimme: Hellitä ja hengitä – Työkaluja fiksuun itsensä johtamiseen

Elämää on loman ulkopuolellakin ja arkeen mahtuu paljon pieniä huippuhetkiä

On täysin normaalia odottaa lomaa kuin kuuta nousevaa ja harmitella sitten sen loppumista. Elämää olisi kuitenkin syytä oppia tarkastelemaan kokonaisvaltaisesti; miten saat hyvän olotilan jatkumaan vuoden kaikkina päivinä? Jos odottaa aina vain lomaa, voi normaali arki alkaa tuntumaan kuluttavalta. Kesäloma kestää yleensä vain 4 viikkoa, mutta vuodesta viikkoja löytyy yli 50. Eikö kuulostaisi hullulta jos laitamme kaikki toiveet ja odotukset vain noihin neljään viikkoon? Sen sijaan, että laitat suuret odotukset kesälomalle, laita suuret odotukset koko elämälle.

Työ ei saa olla kaikki kaikessa, vaan myös normaalin arjen täytyy olla palauttavaa. Koita pitää työpäivät 8 tunnin pituisina ja viettää toiset 8 tuntia tehden mukavia asioita ennen nukkumista. Vapaa-ajalla ja työajalla täytyy olla selkeä ero. Älä tuo töitä kotiin mukaasi. 

Panosta viikonloppuihin tai vapaapäiviisi. Kahdessa päivässä saa yllättävän paljon aikaan, ja voi hyvin tehdä lyhyempiä reissuja. Suunnitelkaa ja toteuttakaa.

Koitko, että lomalla oli vihdoin aikaa tehdä niitä asioita, mihin ei normaalisti pysty? Kerkesitkö vihdoinkin lukea kirjaa tai maalata sen taulun, jota olit suunnitellut jo pitkään? Vaikka normaalissa arjessa tällaisille asioille ei ole enää niin paljon aikaa, ei niistä tarvitse luopua kokonaan. Voitko lukea kirjaa iltaisin vaikka 15 minuuttia? Älä jätä kaikkea kivaa tekemistä vain vapaapäiville, sillä arkeenkin mahtuu hienoja hetkiä, vain pienempinä annoksina.

Allekirjoittaneella on tapana hakea lapsi päiväkodista kulkien kauniin kirkkopuiston läpi. Joka päivä mahdollisuuksien mukaan päiväkodin jälkeen jäämme puistoon joksikin aikaa lapseni kanssa viettämään aikaa, vaikka vain 15 minuutiksi. Saatamme istua penkille juttelemaan siitä miten päivä on mennyt tai kiipeämme siihen samaan puuhun, johon on niin hyvä kiivetä. 

Jos arki tuntuu erityisen puuduttavalta loman jälkeen, voisiko olla aika aloittaa uusi harrastus tuomaan piristystä? Saisitko mahtumaan arkeesi kerran viikossa tunnin tai pari harrastamista? Mitä olet aina halunnut kokeilla, mutta et ole saanut aikaiseksi? Nyt on hyvä hetki laittaa suunnitelmat toteutukseen.

Näetkö tarpeeksi ystäviäsi tai muita läheisiä? Vietätkö tarpeeksi laatuaikaa mahdollisen puolisosi kanssa? Mikään ei voita hyviä keskusteluja oman rakkaan läheisen kanssa keskellä kiireistä viikkoa. Mieti mitä pientä voit tehdä, jotta arki maistuu paremmalta.

Ahdistaako töihin palaaminen? Kaipaatko jotain uutta?

On normaalia, että töihin palaaminen saattaa ahdistaa jonkin verran, jos loma on tuntunut loppuvan liian lyhyeen. Jos ahdistus kuitenkin tuntuu voimakkaana, voiko olla, että työpaikan ilmapiirissä tai käytänteissä on jotain mikä ahdistaa sinua? Lomalla on ollut hyvä aika tarkastella asioita etäämpää ja kenties oletkin tajunnut minkä asioiden täytyy muuttua. Ota asiat rohkeasti keskustelun alle työpaikallasi tai kerro niistä esihenkilöllesi. Työilmapiiri on tärkeä asia, joka vaikuttaa olennaisesti työssä jaksamiseen. Aina on mahdollisuus muutokseen ja kehittymisen pitäisi olla jatkuvaa.

Jos ahdistus on kuitenkin ylitsepääsemätöntä, voi olla hyvä hetki pysähtyä miettimään mistä se johtuu. Onko omassa jaksamisessa jotain sellaista, josta kannattaa mennä juttelemaan työlääkärille?

Teetkö varmasti työtä, joka sopii sinulle? Sinua voisi kiinnostaa seuraavat blogitekstimme, jotka auttavat käsittelemään omia unelmiaan: Tavoite ei ole pelkkä määränpää – se on myös matka, Mistä on unelmaduunit tehty, ja Jotain uutta uralle – mistä lähden liikkeelle?

Kaipaatko uusia ammatillisia työnkuvia ja kokemusta mihin omassa työssäsi ei juuri nyt ole mahdollisuutta? Mothers in Businessilla sinulla on mahdollisuus työskennellä vapaaehtoisena aktiivina. Oletko aina halunnut järjestää tapahtumia tai tuottaa sisältöä? Mahdollisuuksia on rajattomasti ja voit itse vaikuttaa tehtäviisi. Jätä hakemus ja kerro missä juuri sinä voisit loistaa: Aktiiviksi MiBiin

Toivotan kaikille energistä arkea ja mukavaa töihin palaamista.


Kirjoittanut Anna-Mari Back


19 – kopio.png

Heinäkuun haaste: Mitä sinä lupaat tehdä, jotta töihin palaaminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja uusi työarki mukavaa? Saatko inspiraatiota lupaukseesi tästä blogista vai onko lupauksesi jotain ihan muuta? Jaa lupauksesi / sen toteutuminen omassa somessasi ja merkitse halutessasi myös Mothers in Businessin tili.


Mothers in Business on järjestö sinulle, joka yhdistät sekä perheen että uran. Voit olla vasta odottamassa lastasi, perhevapailla tai työssäkäyvä tai töitä hakeva äiti minkäikäiselle lapselle tahansa. Järjestössämme olet osa yhteiskunnallista vaikuttamista, jonka tavoitteena on tasa-arvo ja äitien/naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamistasi ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.