Kohokohdat 2022: MiB on vaikuttanut!

MiB on tänäkin vuonna muuttanut yhteiskuntaa ja työelämää tasa-arvoisempaan suuntaan! Olemme tehneet hartiavoimin työtä naisten aseman parantamiseksi ja perheystävällisen työelämän puolesta. Vaikutimme SuomiAreenassa ja eduskunnassa. Järjestimme Perheystävällinen työelämä -seminaarin, Vaikuttajatapaamisen, Kevätseminaarin sekä lukuisia urakehitystä tukevia tapahtumia.



MiB SuomiAreenassa 

MiB osallistui ensimmäistä kertaa SuomiAreenaan vuonna 2022.

Yksi vuoden kohokohdista oli järjestämämme paneelikeskustelu SuomiAreenassa. Kutsuimme Anu Ubaudin, Mauri Kotamäen, Saara Unnanlahden ja Susa Valvion pohtimaan yhdessä juontaja Fatim Diarran kanssa, miten saamme lisää naisia johtajiksi? Naiset ovat yhä aliedustettuna ylimmässä johdossa, siitä huolimatta, että he ovat korkeasti koulutettuja. Perheellistyminen jarruttaa edelleen naisten urakehitystä, mutta tuo miehen uralle buustia.

Mitä panelistit tarjoavat ratkaisuksi? On tärkeää pitää meteliä naisten oikeuksista työelämässä. Tarvitaan myös rohkeutta sekä kannustusta uralla etenemisessä, ja kykyä sanoittaa omaa osaamista. Työelämän joustot ja perhevapaiden tasa-arvoinen jakaminen auttavat naisia etenemään urallaan. Lisää ratkaisuja löydät Katsomon tallenteesta.

Linkki Katsomon tallenteeseen: Kuka täällä johtaa - nainen, mies, vai se kuuluisa paras? 



MiB vieraili eduskunnassa

MiB puhui eduskunnassa perhevapaiden epätasaisen jakautumisen vaikutuksista naisten asemaan yhteiskunnassa ja työelämässä.

Keskustelimme kansanedustaja Mari Holopaisen ja Saara-Sofia Sirénin kanssa, miten eduskunnassa voidaan edistää perheystävällistä työelämää ja johtamista sekä parantaa naisten asemaa.

 

Puhuimme perhevapaiden epätasaisen jakautumisen vaikutuksista naisten asemaan yhteiskunnassa ja työelämässä. Äitien pitkillä perhevapailla on vaikutusta etenkin korkeasti koulutettujen äitien uralla etenemiseen ja palkkakehitykseen. Pitkät poissaolot työelämästä vaikuttavat myös äitien eläkekertymään.

Äideille kasautuvat pitkät perhevapaat eivät heikennä vain äitien asemaa työelämässä, vaan vaikuttaa kaikkien naisten asemaan yhteiskunnassa ja työelämässä. Kyse on pitkästä historiallisesta jatkumosta, joka on parhaillaan murrosvaiheessa.

 

Perheystävällinen työelämä -seminaari

Kuvassa Skanskan työsuhdepäällikkö Anu Aspiala sekä somevaikuttaja Ville Viholainen.

MiB järjesti jo kolmatta kertaa Perheystävällinen työelämä -seminaarin. Vuoden 2022 teemana oli: Kuuluvatko työ ja perhe kaikille? 

Seminaarissa kuultua: 

“Perheystävällisyys työpaikoilla lähtee asenteista, teoista ja siitä, että työntekijöitä on riittävästi ja heistä pidetään hyvää huolta.”

“Työn ja perheen yhteensovittamisesta puhutaan duunarialoilla enemmän kuin ennen, mutta käytäntö on usein toinen. Isien ei ole helppo ottaa työpaikalla puheeksi perhevapaita tai että jää kotiin hoitamaan sairasta lasta.”

“Perheystävällisellä johtamisella voidaan lisätä sotesektorin vetovoimaa ja työntekijöiden hyvinvointia. Se tarkoittaa kuuntelua ja vuorovaikutusta, työaikajoustojen lisäämistä. Työn, levon ja perhe-elämän tasapainon edistämistä.”

 Katso Perheystävällinen työelämä -seminaarin tallenne
 

 

Aktiiviseminaari

Ihanat Aktiiviseminaariin 2022 osallistuneet MiB-aktiivit

Aktiiviseminaari järjestettiin vihdoin muutaman vuoden koronatauon jälkeen. Viitoitimme seminaarissa yhteistä suuntaa ja visioimme tulevaa. Aktiivien tekemällä työllä on MiBille valtava merkitys. Kiitos kaikille aktiiveille! Olette meille tärkeitä! ❤️  

 

Kevätseminaari 2022: Uutta Nostetta Uralle

Kevätseminaarissa osallistujia heräteltiin pohtimaan unelmien uraa. Mitä kukin työltä haluaa? Onko tyytyväinen nykyiseen työpaikkaan vai haluaako jotakin muuta? Mikä on itselle merkityksellistä ja tärkeää? Kohtaavatko omat toiveet ja työpaikan tarjoamat mahdollisuudet nykyisessä työssä?

Kevätseminaarin tallenne
Aloitus kohdassa 12.06 min

Vaikuttajatapaaminen 

Järjestimme vaikuttajatapaamisen Linnanmäellä elokuussa, jossa keskustelimme somevaikuttajien kanssa tasa-arvon edistämisestä työelämässä ja perheissä sekä perhevapaauudistuksen tasa-arvotavoitteista. Tapaaminen lisäsi yhteistyötä somevaikuttajien kanssa. MiBin ajamat teemat saivat runsaasti näkyvyyttä sekä omilla sometileillämme että somevaikuttajien tileillä.

 

Perhevapaauudistus voimaan elokuussa 2022

Eduskunta hyväksyi perhevapaauudistusta käsittelevän hallituksen esityksen 8.12.2021. MiB antoi lausunnon perhevapaauudistuksesta, jossa toimme esiin 9+9 perhevapaamallin.

Perhevapaauudistus tuli voimaan elokuussa 2022. Vanhempainvapaapäivien määrä kasvoi uudistuksen myötä ja vapaiden käytön joustavuus lisääntyi. Uudistuksen tavoitteena on lisätä tasa-arvoa työelämässä ja perheissä sekä huomioida nykyistä paremmin erilaiset perhemuodot.

MiBin medianäkyvyys on erinomainen

Olemme yhteiskunnallisesti arvostettu toimija. MiB on saanut tänäkin vuonna runsaasti medianäkyvyyttä. Olemme vierailleet televisiossa, printtimediassa ja podcasteissa. MiB on kutsuttu puhumaan Maikkarin aamuun, Yleen, Helsingin Sanomiin, Talouselämään ja monien muiden lehtien sivuille.

Toiminnanjohtajamme Annica Moore vieraili Maikkarin uutisaamussa A-talentin toimitusjohtaja Niklas Huotarin kanssa keskustelemassa perhevapaista ja niiden jakamisesta. Ohjelmassa pohdittiin, miksi perhevapaat eivät kelpaa miehille? (Uutisaamu 12.12.2022)
Maikkarin Uutisaamussa: Miksi perhevapaat eivät kelpaa miehille?

Annica Moore keskusteli Naisten palkkapäivästä Jukka Marianvaaran kanssa STTK:n podcastissa Työelämän rajamailla. (4.11.2022)
STTK:n podcast Työelämän rajamailla Jakso 5: Naisten palkkapäivä

Yle uutisoi Mothers in Business -verkoston raskaussyrjintää koskevan kyselyn tuloksista, joiden mukaan 36 prosenttia vastaajista oli kohdannut perhetilanteeseen liittyvää syrjintää työelämässä.
Raskaussyrjintä on yleistä. Lue lisää Ylen uutisesta. (Yle 15.3.2022)

Isä on korvaamaton - mutta ei työpaikalla.

Isät ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet tiensä synnytyssaleihin, neuvoloihin ja vauvauinteihin. Perhevapaalle jäävien isien osuus kasvaa kuitenkin hyvin hitaasti.

Lue Annica Mooren  ja Susanna Bergendahlin kirjoittama isänpäivän mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa. (13.11.2022)

Sanna Kranjc avasi Talouselämässä sijoitusstrategiaansa. Mothers in Businessin puheenjohtajana toimiva Kranjc kertoi, kuinka varallisuutta voi kasvattaa sijoittamalla. Perhevapaalla tulot yleensä vähenevät, mutta sijoittamalla tuloja voi kasvattaa myös perhevapaan aikana.
Lue Talouselämän juttu, miten Sanna Kranjc onnistui sijoittamisessa.

Piia Haukilampi
Sisällöntuottaja
Mothers in Business


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.