EU-direktiivi muuttaa pelikenttää - lisää naisia yritysten johtoon

EU-komissio vaatii lisää naisia pörssiyhtiöiden hallituksiin  

Euroopan parlamentti hyväksyi 22.11.2022 direktiivin, jonka tavoitteena on tasapainottaa pörssiyhtiöiden ylimmän johdon sukupuolijakaumaa ja lisätä naisten osuutta hallituksissa. Direktiivi pyrkii varmistamaan, että vähintään 40 prosenttia hallintoelinten jäsenistä, johtoon kuulumattomista, tai 33 prosenttia kaikista johtajista, edustaisi aliedustettua sukupuolta. EU:n kaikkien suurten yli 250 työntekijää työllistävien pörssiyhtiöiden on lisättävä aliedustetun sukupuolen hallituspaikkoja heinäkuuhun 2026 mennessä, vuosittain raportoida sukupuolijakaumasta hallituksissaan ja luoda suunnitelmia tavoitteiden saavuttamiseksi. (Lähde: Europarlamentti)

Naiskiintiöihin liittyvän direktiivin hyväksyminen on tärkeä askel kohti sukupuolten tasa-arvoa. Annamme vihdoin naisille reilut mahdollisuudet toimia yritysten johtopaikoilla.
— Lara Wolters

Vaikka etenemme kohti hallituksen tasa-arvo-ohjelman 40 prosentin tavoitetta, matkaa on vielä jäljellä. Pörssiyhtiöiden hallituksiin kaivataan edelleen lisää naisia.



Naisten haasteet johtotehtäviin

Naisten etenemistä johtotehtäviin hidastavat moninaiset esteet kuten työn ja perheen yhteensovittaminen, perhe- ja hoivavastuun jakautuminen sekä oletukset ja piiloasenteet. Segregaation purkaminen on keskeinen muutostekijä, mutta eri toimista huolimatta segregaatio on Suomessa edelleen ongelma. On tärkeää ulottaa keinot yleiseen yhteiskunnalliseen kontekstiin ja pyrkiä kaikin keinoin sukupuolistereotypioiden vähentämiseen ja hävittämiseen.  

Rekrytointiprosessit eivät aina tunnista naisten osaamista ja potentiaalia, mikä näkyy esteenä naisten etenemiselle hallituksiin ja ylimpään johtoon. Yksilön osaaminen, kokemus, aktiivisuus, rohkeus ja verkostoituminen vaikuttavat naisten mahdollisuuksiin nousta johtotehtäviin. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota sukupuoleen perustuvaan häirintään, syrjintään ja epäasialliseen kohteluun, jotka voivat estää naisten urakehitystä. (Lähde: Akava)



Naisten urakehityksen tukeminen 

Yritysten on keskityttävä tukemaan naisten taitoja kaikilla uran tasoilla, jotta pätevät naiset voivat nousta hallintotehtäviin. Naisten edustuksen lisääminen hallituksissa houkuttelee osaavia naisia yrityksiin ja kasvattaa naisten osuutta kaikilla johtotasoilla ja työvoimassa. Jokaisen pörssiyhtiön tulisi kehittää toimintamalli sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi luodakseen tasapuolisemman edustuksen naisten ja miesten kesken.  

Asenne- ja kulttuurimuutos, johtamiskulttuurin kehittäminen sekä naisten veto- ja pitotekijöiden kehittäminen ovat tarpeellisia. Urasuunnittelun ja osaamisen kehittämisen suunnitelmallisuus yritystasolla sekä tasa-arvosuunnitelmien ylläpito ja implementointi ovat keskeisiä välineitä. Myös toimijoiden osaaminen ja ymmärrys tasa-arvon ja monimuotoisuuden merkityksestä sekä naisten osuuden lisääminen eri asematasoilla on olennaista.  


Toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi 

Tasa-arvon edistämiseksi toimien pitää toteutua kaikkialla ja kaikilla tasoilla. On rohkeasti puututtava rakenteellisiin haasteisiin ja tuettava työn, perheen ja muun yksityiselämän yhteensovittamista sekä perhe- ja hoivavastuun jakamisen mahdollistamista sekä kannustamista yrityksissä. Ilman muutoksia työpaikoilla ja perheissä muutosta ei tapahdu.

Akava Ry korostaa avoimuuden merkitystä tasa-arvon edistämisessä, tarvetta lisätä tietoa ja ohjeistusta johtoryhmille ja hallituksille sukupuolten tasa-arvon ja monimuotoisuuden merkityksestä yritysten arvon kasvulle, tarjota mentorointia, kehittää yhdenvertaisia rekrytointiprosesseja ja ottaa käyttöön tehokkaita, oikeasuhtaisia sekä ennaltaehkäiseviä seuraamuksia tasa-arvon tavoitteiden saavuttamiseksi. (Lähde: Akava)



Naisten oma aktiivisuus uran rakentamisessa  

Naisten oma-aloitteisuus ja aktiivinen panostus uran rakentamiseen, verkostoitumiseen ja oman kiinnostuksen esiin tuomiseen hallituspaikoista nähdään merkittävänä välineenä tasa-arvon edistämisessä hallituksissa.

Mothers in Business (MiB) ry:n on vuodesta 2015 lähtien edistänyt tasa-arvoa Suomessa ja tuonut uuden äänen perheystävälliseen työelämään ja tasa-arvokeskusteluun. Lisäämme keskustelua perhe-elämän ja uran yhteensovittamista, tasa-arvoa sekä keinoja segregaation purkamiseksi. Tehdään aktiivisesti töitä uran ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiseksi, keskeisen verkostoitumisen vahvistamiseksi ja naisten osaamisen kehittämisen edistämiseksi muun muassa johtajuuskoulutuksilla, hallituskoulutuksella yhteistyössä KPMG:n kanssa, isien kannustamisella pidempiin perhevapaisiin perhevapaahankkeen yhteydessä sekä tarjoamalla yrityksille koulutuksia työelämän perhevapaaystävällisyyden ja tasa-arvon edistämiseksi.

Naisten osallistuminen johtotehtäviin 

Naisten osallistuminen johtotehtäviin on kasvanut Suomessa viime vuosikymmeninä merkittävästi. Pörssiyhtiöiden hallitus- ja johtoryhmäjäsenistä 28 prosenttia on naisia ja suurissa yhtiöissä osuus on noussut jopa 31 prosenttiin. Vaikka naisten määrä on kasvanut, naistoimitusjohtajien osuus kaikista pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista on edelleen 9 prosenttia.

Tuleva sääntely edellyttää yhteensä noin 60 naista lisää pörssiyhtiöiden hallituksiin. Jos siirtymä alkaa tapahtua, naisten osuuden säilyminen johtoryhmissä edes nykytasolla edellyttäisi, että naisten osuus uusista johtoryhmänimityksistä kasvaisi selvästi.
— Ville Kajala

Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Ville Kajalan mukaan kehityssuunta on oikea, mutta kehitys valitettavan hidasta. Kun osa johtoryhmien nykyisistä naisjäsenistä tulevan sääntelyn myötä mahdollisesti siirtyy hallitusammattilaisiksi ja siten johtoryhmästä poistuvien naisten määrä kasvaa. (Lähde: Kauppakamari)

Tulevaisuuden näkymät

Verkostoituminen, oman osaamisen tunnistaminen, jatkuva kehittäminen ja monimuotoisuuden ja sukupuolten tasa-arvon vahvistaminen ovat avainasemassa. Yhteistyö eri sidosryhmien välillä ja järjestöjen, kuten MiBin, kanssa edistää entistä tasa-arvoisempaa ja monimuotoisempaa työelämää ja yhteiskuntaa.

Monimuotoisten ja tasa-arvoisten hallitusten sekä johtoryhmien luomiseksi tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä, laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja jatkuvaa avointa keskustelua monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkityksestä. Vaikka haasteita on edelleen paljon, yhteisin ponnistuksin voimme rakentaa entistä tasa-arvoisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Lopuksi 

HHJ haluaa kannustaa naisia hankkimaan rohkeasti osaamista tulevaisuuden hallitustyötä varten eikä odottaa uran tai iän karttumista ja painottaa, miten monet hallitustyössä toimivat ovat rohkeasti aloittaneet ja onnistuneesti yhdistäneet hallitustyön ja perhe-elämän, myös pienten lasten kanssa. Monimuotoiset ja tasa-arvoiset hallituskokoonpanot ovat tärkeitä - siitä voi kuulla lisää HHJ BoardCastistä. (HHJ BoardCast on kuunneltavissa sekä Spotifyssa että YouTubessa).

HHJ BoardCastin ensimmäisessä jaksossa Sanna Suvanto-Harsaae avaa omaa kokemustaan siitä, kuinka hänestä olisi tullut huonompi johtaja ilman lapsia. Podcastissa käsitellään myös perhe- ja hallitusuran yhdistämistä. Minni ja Susanna, podcastin tekijät ja pienten lasten äidit itsekin, tarjoavat erityisesti nuoremmille hallitustehtävistä kiinnostuneille naisille kannustusta ja tietoa siitä, miten menestyksekkäästi yhdistää perhe-elämä ja hallitusura.

 

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Linda Gustafsson, Mothers in Business, linda.gustafsson@mib.fi


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.