Toimitusjohtaja: “Isyys on elämäni tärkein rooli.” Perhevapaauudistus siivittää isiä pidemmille perhevapaille

Läsnäoleva ja osallistuva isyys on entistä tärkeämpää miehille, myös vaativan työroolin ohella. Chief Executive Searchin toimitusjohtaja Hannu-Matias Nurmi ja Mothers in Businessin toiminnanjohtaja Annica Moore uskovat, että perhevapaauudistus kannustaa isiä entistä pidemmille perhevapaille. Saman vahvistaa myös tuore kysely.

Mothers in Business (MiB) -järjestön tuoreen kyselyn mukaan perhevapaauudistus on onnistunut kannustamaan vanhempia jakamaan perhevapaat tasaisemmin ja isiä jäämään pidemmäksi aikaa kotiin lapsen kanssa.

Kyselyssä uuden perhevapaajärjestelmän piirissä olevista vastaajista jopa 42 % kertoi jakaneensa vapaat puolisonsa tasan tai lähes tasan. Vanhassa järjestelmässä olevien vastaajien kohdalla osuus oli 20 %. Kyselyyn vastasi kesäkuussa 1709 pääsääntöisesti korkeakoulutettua vanhempaa.

MiBin kyselyssä johtajat olivat hanakimpia jakamaan perhevapaat tasan puolisonsa kanssa. Kyselyyn vastanneista johtajista 37 % jakoi vapaat tasan tai lähes tasan puolisonsa kanssa (asiantuntijoista 28 %, työntekijöistä 17 %). Johtajia kyselyn vastaajista oli 11 %.

Chief Executive Searchin toimitusjohtaja ja yrittäjä Hannu-Matias Nurmi on havainnut muutoksen, jossa yhä useampi mies vaatii tasapainoa työn ja perhe-elämän välille. Vaativan roolin ohella miehet haluavat ehtiä olla mukana myös esimerkiksi lastensa harrastuksissa.

Nurmelle itselleen tärkeä syy oman yrityksen perustamiselle on ollut luoda terve tasapaino työn ja perhe-elämän välille: “Itselleni isyys on elämän tärkein rooli. Nuorempana ura sai liian suuren painoarvon perheen kustannuksella. Nykyään olen varmasti läsnäolevampi isä ja aiempaa tasaisemmin yhteistä perhejunaa kuljettava puoliso.”

Hannu-Matias Nurmen perheeseen odotetaan kevääksi kolmatta lasta syntyväksi. Nurmi kokee, että uusi perhevapaajärjestelmä kannustaa vapaiden tasan jakamiseen aiempaa paremmin.

“En voi ylpeillä sillä, että olisin pitänyt pitkiä perhevapaita kahden ensimmäisen lapsemme kohdalla. Kolmannen kanssa aion pitää seitsemän kuukauden vapaan, joka lisää läsnäoloa myös kahden vanhemman lapsen kanssa”, Nurmi kertoo. “Koen, että nykyinen malli kannustaa aiempaa paremmin tähän, mikä on tosi hyvä juttu.”

Isien perhevapaiden käyttöä voidaan tukea myös työpaikoilla

Mothers in Businessin toiminnanjohtaja Annica Moore uskoo, että perhevapaauudistuksella tulee olemaan selkeä ohjaava vaikutus isien perhevapaiden käyttöön. MiBin kyselyyn vastanneista isistä peräti 53 % oli samaa mieltä väitteen “haluan itse olla kotona lapsen kanssa niin pitkään kuin mahdollista” kanssa. Naisista näin ajatteli 29 %.

Perheiden valintoihin vaikuttaa taloudellisten laskelmien ohella muun muassa työpaikan kulttuuri. Työpaikan kannustus, osa-aikatyömahdollisuus, varmuus urakehityksen jatkumisesta perhevapaan jälkeen sekä mahdollisuus yhdistää imetystä ja työntekoa ovat kyselyn perusteella asioita, jotka kannustaisivat vanhempia jakamaan perhevapaita tasan.

“Työpaikkojen olisi tärkeää tiedostaa, miten tärkeä rooli niillä on isäsuhteen muodostumisessa”, Annica Moore painottaa. “Pienillä arjen teoilla on mahdollista lisätä paitsi tasa-arvoa työelämässä myös hyvinvointia perheissä.”

 

Lisätietoja:

Hannu-Matias Nurmi, toimitusjohtaja, Chief Executive Search, hannu-matias.nurmi@chief.fi, p. 040 809 5291

Annica Moore, toiminnanjohtaja, Mothers in Business ry, annica.moore@mib.fi, p. 044 705 7333

Lisätietoja Mothers in Businessin kyselystä

Lue lisää perhevapaiden jakamisen hyödyistä


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.