Perhevapaat kannattaa jakaa – ja jakamisesta neuvotella!
Lataa ilmainen Parasta jaettuna -neuvotteluopas
Parasta jaettuna -opas auttaa vanhempia neuvottelemaan perhevapaiden jakamisesta, pohtimaan erilaisia tapoja jakaa vapaat sekä tekemään reilua työnjakoa lapsen hoivaan, kotitöihin ja metatöihin liittyen.
Oppaan keskiössä on ajatus vanhemmuudesta yhteisenä tehtävänä, ja sen tavoitteena on auttaa vanhempia jaksamaan paremmin vauva- ja lapsiperhearjessa.
Jätä alle sähköpostiosoitteesi ja lataa ilmainen opas. Hyödynnämme osoitetta ainoastaan mahdollisen palautekyselyn lähettämiseen oppaasta.
Täytä kentät ja klikkaa “Lataa opas”, jonka jälkeen sinut siirretään oppaan sivulle.
Vastuunkantajat
Juhlistetaan kaikkia hoivavastuuta kantavia isiä!
Pystytämme usein patsaita miehille, joiden saavutuksia työelämässä ja yhteiskunnassa haluamme juhlistaa. Tänä isänpäivänä nostamme kuitenkin esiin tärkeimmän vastuutehtävän: lasten hoivaamisen ja kasvattamisen.
Haluamme nähdä lisää hoivaavia vastuunkantajaisejä ympärillämme!
Isien osuus vanhempainvapaiden käyttäjinä on ilahduttavasti nousussa, mutta hitaasti. Yhteiskunnassamme on vielä tilaa hoivaavan isyyden ja isien pidempien perhevapaiden normalisoinnille.
Vastuunkantajat-tempauksella tuomme konkreettisesti lisää hoivaavia isiä katukuvaan ympäri Suomen. Samalla muistutamme arvokkaimmasta vastuutehtävästä, jota vanhempi voi hoitaa.
Isä, ole vastuunkantaja – käytä kaikki sinulle kuuluvat vanhempainvapaat!
Vastuunkantajat-tempaus toteutetaan isänpäivänä 10.11.2024 Helsingissä, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Kouvolassa, Joensuussa ja Lahdessa. Kiitämme kaupunkeja ja museoita yhteistyöstä! Patsaiden pukemiselle saimme luvat kaikissa kaupungeissa. Kiitämme lisäksi Jalo & Jalo Oy:tä henkilönostin-avusta Helsingissä.
Perhevapaiden jakaminen kannattaa
Tiesitkö, että tutkimusten mukaan perhevapaiden, lapsen hoivan ja kotitöiden jakaminen vanhempien kesken on kannattavaa? Tasan jakamisen hyötyjä:
Miten perhevapaat kannattaa jakaa?
Perinteinen tapa jakaa perhevapaat on pitkään ollut, että äiti/synnyttävä vanhempi jää pidemmäksi aikaa lapsen kanssa kotiin ja isä/ei-synnyttävä vanhempi pitää lyhyemmän pätkän vapaita.
Tämä tapa ei kuitenkaan ole ainut mahdollinen, eikä välttämättä aina se, joka palvelee parhaiten perheen tarpeita.
Sata tapaa jakaa perhevapaat -oppaastamme löydät sata uutta ideaa jakaa perhevapaat sekä joustavia keinoja yhdistellä perhevapaita ja työssäkäyntiä!
Voit myös kysellä perhevapaiden jakamisesta sivun oikeasta alakulmasta löytyvältä MiB Botilta.
Isänkin kannattaa jäädä kotiin
Uudessa perhevapaajärjestelmässä perhevapaat on kannattavaa jakaa vanhempien kesken tasan - myös isän/ei-synnyttävän vanhemman kannattaa jäädä vanhempainvapaalle ja pitää täysimääräisenä oma ansiosidonnainen osuutensa.
Nykyään molemmat vanhemmat saavat oman, 160 päivän ansiosidonnaisen vanhempainrahakiintiönsä. Lisäksi synnyttävälle vanhemmalle myönnetään 40 päivän ajalle raskausraha. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa korkeintaan 63 päivää toiselle vanhemmalle.
Perhevapaiden jakaminen tasan hyödyttää taloudellisesti jopa 85 prosenttia perheistä, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä. Voit selvittää perhevapaiden jakamisen vaikutukset perheenne talouteen Kelan perhevapaavertailulla sekä vaikutukset työeläkkeeseen Työeläke.fi-laskurilla.
Perhevapaat ovat ainutlaatuista ja korvaamatonta aikaa - varmistakaa, että molemmat vanhemmat pääsevät nauttimaan niistä!
Jaetut perhevapaat tukevat hyvinvointia ja tasa-arvoa
Suomessa tasa-arvo on monelle tärkeää, ja miesten ja naisten ajatellaan olevan parisuhteessa ja työelämässä tasa-arvoisia. Vauvan saapuessa perheissä ajaudutaan kuitenkin helposti perinteisiin sukupuolirooleihin. Äiti on pidempään kotona ja ottaa alusta asti isomman vastuun lapsen ja kodin hoidosta. Vaikutukset ulottuvat pitkälle: hoivavastuu ja metatyöt kasautuvat äidille, ja isä voi tuntea jäävänsä kakkosvanhemman rooliin.
Suomessa äidit käyttävät 80 % vanhempainvapaista ja yli 90 % kotihoidon tuen tukipäivistä. Naisille kasaantuvat perhevapaat heikentävät naisten asemaa työelämässä, ura- ja palkkakehitystä sekä eläkekertymää. Miehetkään eivät hyödy vapaiden epätasaisesta jakautumisesta: isät eivät saa työelämässä riittävästi tukea vanhemmuudelle, ja työpaikoilla voidaan suosia perinteisiä maskuliinisia työnteon tapoja, kuten pitkiä työpäiviä ja työnteon priorisointia muun elämän edelle.
Jotta perheiden hyvinvointia ja jaksamista voitaisiin tukea, vanhempien kannattaakin neuvotella ja sopia perhevapaiden, palkattoman hoiva- ja kotityön sekä metatöiden jakamisesta.
Vertaistukea ja keskustelua tasavertaisesta vanhemmuudesta
Tervetuloa mukaan Tasa-arvoinen vanhemmuus -Facebook-ryhmään! Ryhmä on keskustelufoorumi vanhemmille, joita kiinnostaa mahdollisuus jakaa tasapuolisesti vanhemmuuden vastuita ja toimia yhtenä tiiminä perhearjen johtamisessa. Ryhmässä käydään keskustelua mm.
🔻 työnjaosta lapsiperhearjessa
🔻 yhteisistä päämääristä ja kumppanuudesta kasvatuksessa
🔻 perhevapaiden jakamisesta
🔻 työn ja perheen yhdistämisestä
Haluamme lisätä vanhempien voimavaroja sekä tarjota vertaistukea ja ideoita oman perhearjen kehittämiseen!
Tutkittua tietoa perhevapaiden jakamisen hyödyistä
Akava Works 2022: Perhevapaiden jako vanhempien kesken – estääkö raha tasajaon?
Kela 2023: Perhevapaiden jakaminen on perheelle taloudellisesti kannattavaa
MiB 2019: Tutkimus osoittaa: isyysvapaalla on monenlaiset hyödyt
THL 2020: Voiko perhevapaauudistus parantaa lapsiperheiden hyvinvointia?