Perhevapaat kannattaa jakaa!

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan perhevapaiden sekä palkattoman hoiva- ja kotityön jakaminen vanhempien kesken on kannattavaa? Tasan jakaminen hyödyttää, sillä:

  • 85 prosentille perheistä, joissa on kaksi työssäkäyvää vanhempaa, se on taloudellisesti kannattavampaa 

  • isän/toisen vanhemman ja lapsen välinen kiintymyssuhde syvenee

  • parisuhdetyytyväisyys kasvaa ja eroriski pienenee

  • vastuun jakaminen lapsen hoivasta vaikuttaa suotuisasti jaksamiseen ja hyvinvointiin

  • kummallakin vanhemmalla on mahdollisuus arvokkaaseen aikaan lapsen kanssa kotona

  • äitien kokemus vanhemmuuden uupumuksesta pienenee

  • naisten palkka, eläkekarttuma ja asema työelämässä paranevat, kun perhevapaat eivät kasaudu vain äideille

 

MiB rohkaisee vanhempia jakamaan perhevapaat tasan

Yhdenvertaisesti perhevapailla on MiBin kolmivuotinen hanke, joka tähtää perhevaiden tasaisempaan jakoon kahden vanhemman perheissä ja kannustaa yrityksiä perhevapaamyönteisyyteen.

Isät käyttivät vielä vuonna 2022 vain 12,2 % vanhempainrahapäivistä, joten hoivavastuun ja perhevapaiden jakaminen tasan ei vielä toteudu. Nyt nostammekin perhevapaiden tasan jakamisen hyviä puolia esiin!

 

Perhevapaiden jakamisesta kannattaa neuvotella - lataa ilmainen Parasta jaettuna -keskustelupohja!

Parasta jaettuna -opas auttaa vanhempia neuvottelemaan perhevapaiden jakamisesta, pohtimaan erilaisia tapoja jakaa vapaat sekä tekemään reilua työnjakoa lapsen hoivaan, kotitöihin ja metatöihin liittyen.

Oppaan keskiössä on ajatus vanhemmuudesta yhteisenä tehtävänä, ja sen tavoitteena on auttaa vanhempia jaksamaan paremmin vauva- ja lapsiperhearjessa.

Jätä alle sähköpostiosoitteesi ja lataa ilmainen opas. Hyödynnämme sähköpostiasi ainoastaan mahdollisen palautekyselyn lähettämiseen oppaasta.

MiBin tietosuojaseloste

Täytä kentät ja klikkaa “Lataa opas”, jonka jälkeen sinut siirretään oppaan sivulle.

 

Isänkin kannattaa jäädä kotiin

Uudistuneen perhevapaajärjestelmän myötä perhevapaat on kannattavaa jakaa vanhempien kesken tasan - myös isän kannattaa jäädä vanhempainvapaalle ja pitää täysimääräisenä oma ansiosidonnainen osuutensa.

Nykyään molemmat vanhemmat saavat oman, 160 päivän ansiosidonnaisen vanhempainrahakiintiönsä. Lisäksi synnyttävälle vanhemmalle myönnetään 40 päivän ajalle raskausraha. Omasta vanhempainrahakiintiöstä voi luovuttaa korkeintaan 63 päivää toiselle vanhemmalle.

Perhevapaiden jakaminen tasan hyödyttää taloudellisesti jopa 85 prosenttia perheistä, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä. Voit selvittää perhevapaiden jakamisen vaikutukset perheenne talouteen Kelan perhevapaavertailulla sekä vaikutukset työeläkkeeseen Työeläke.fi-laskurilla.

Perhevapaat ovat ainutlaatuista ja korvaamatonta aikaa - varmistakaa, että molemmat vanhemmat pääsevät nauttimaan niistä!

 

Jaetut perhevapaat tukevat tasa-arvoa ja hyvinvointia

Suomessa tasa-arvo on monelle tärkeää, ja miesten ja naisten ajatellaan olevan parisuhteessa ja työelämässä tasa-arvoisia. Vauvan saapuessa perheissä ajaudutaan kuitenkin helposti melko perinteisiin sukupuolirooleihin. Äiti on pidempään kotona ja ottaa alusta asti isomman vastuun lapsen ja kodin hoidosta. Vaikutukset ulottuvat pitkälle: hoivavastuu ja metatyöt kasautuvat äidille, ja isä voi tuntea jäävänsä kakkosvanhemman rooliin.

Suomessa äidit käyttävät yli 90 % kaikista perhevapaista. Tällä on negatiivisia seurauksia naisten asemalle työelämässä, ura- ja palkkakehitykselle sekä eläkekertymälle. Miehetkään eivät hyödy vapaiden epätasaisesta jakautumisesta: isät eivät saa työelämässä riittävästi tukea vanhemmuudelle, ja työpaikoilla voidaan suosia perinteisiä maskuliinisia työnteon tapoja, kuten pitkiä työpäiviä ja työnteon priorisointia muun elämän edelle.

Jotta perheiden hyvinvointia ja jaksamista voitaisiin tukea, vanhempien kannattaakin neuvotella ja sopia perhevapaiden, palkattoman hoiva- ja kotityön sekä metatöiden jakamisesta.

 
 

Lisää tasa-arvoa ja perheystävällisyyttä työelämään? Liity MiBin jäseneksi ja tue työtämme paremman työelämän puolesta!