Perhevapaamyönteinen työpaikka — MiB - Mothers in Business

LIITY JÄSENEKSI

 

Perhevapaalle jääminen on kriittinen hetki, jossa voit voittaa tai hävitä työntekijän.

Perhevapaalle jääminen on ainutlaatuinen hetki työuralla. Ei ole yhdentekevää, miten perheellistyvä työntekijä kohdataan ja miten häneen suhtaudutaan.

Perhevapaamyönteisellä työpaikalla kulttuuri ja käytänteet tukevat vauvaa odottavia, perhevapaalle jääviä ja töihin palaavia vanhempia.

Kohtaamalla empaattisesti ja tukemalla perheellistyvää työntekijää työnantaja voi

  • sitouttaa henkilöstöä ja vähentää vaihtuvuutta

  • houkutella osaajia

  • lisätä työntekijöiden hyvinvointia ja motivaatiota

  • rakentaa erinomaista työntekijäkokemusta



Perhevapaamyönteinen työpaikka sitouttaa työntekijöitä ja houkuttelee osaajia.




Käytännönläheinen tehtäväkirja esihenkilöille ja HR-ammattilaisille

Perhevapaamyönteinen työpaikka -tehtäväkirja sisältää perhevapaisiin liittyviä käytännönläheisiä tehtäviä ja täytettäviä keskustelupohjia työpaikan HR-ammattilaisille ja esihenkilöille. Tehtävät auttavat tunnistamaan, selvittämään ja kehittämään työpaikan perhevapaakäytäntöjä sekä viestimään niistä tehokkaasti.

Perhevapaamyönteistä kulttuuria kehittämällä työpaikka voi paitsi edistää tasa-arvolain mukaisia työnantajan velvoitteitaan, myös lisätä työntekijöiden motivaatiota, hyvinvointia ja sitoutumista työpaikkaan.


Lataa myös muut oppaamme:


Tunnista ja toimi: perheellistyvän työntekijän kriittiset hetket

Kun työntekijä perheellistyy, työpaikalla tulee vastaan hetkiä, joita voidaan pitää kriittisen tärkeinä työntekijäkokemuksen kannalta. Tunnetko sinä seuraavat perhevapaisiin liittyvät tyypilliset kriittiset hetket ja sudenkuopat, jotka työnantajan kannattaa välttää?

 

Perhevapaat ovat lyhyt mutta merkityksellinen hetki työuran varrella. Esihenkilö voi sanoillaan ja suhtautumisellaan tehdä parhaassa tapauksessa unohtumattoman vaikutuksen – tai pahimmassa menettää työntekijän luottamuksen. Työpaikan suhtautumisella perhevapaisiin voi olla pitkät vaikutukset, jopa tavoiteltuun lapsilukuun.

Jokaisella meistä on muutakin elämää kuin työ, eikä koko elämä ole työtä. Siksi työpaikan perhevapaakäytännöt kannattaa luoda ja päivittää tarpeen tullen. Myönteisellä suhtautumisella perheellistymiseen lisätään työmotivaatiota, työhyvinvointia ja sitoutumista, jotka vaikuttavat myös työpaikan tavoitteiden saavuttamiseen ja tulokseen positiivisesti.

Voit ladata tästä perhevapaamyönteisen työpaikan tarkistuslistan, jonka avulla pääset alkuun käytänteidenne kehittämisessä!



Selvitä työpaikkasi perhevapaamyönteisyyden tila

Olemme laatineet työpaikoille täysin maksuttoman työkalun perhevapaamyönteisyyden arvioimiseen! Itsearviointi sisältää enintään 48 erilaista väittämää, joiden toteutumista voitte arvioida asteikolla 0–6, jossa 0 = en osaa sanoa, 1 = todella huonosti, 6 = erittäin hyvin. Perhevapaamyönteistä organisaatiokulttuuria pohditaan tarkastelemalla toimenpiteitä, joita tehdään ennen perhevapaita, perhevapaiden aikana ja niiden jälkeen.

Täytettyänne itsearvioinnin voitte aikatauluttaa seuraavan arviointitäytön puolen vuoden tai vuoden päähän. Näin täyttö ei pääse unohtumaan ja pystytte seuraamaan kehittämistyön tuloksia. Itsearvioinnin täytön jälkeen kannattaa myös osallistua avoimeen ja maksuttomaan perhevapaakoulutukseemme.


Koulutukset esihenkilöille ja HR-ammattilaisille

Perhevapaakoulutus tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden nostaa profiiliaan vastuullisena työnantajana. Perheystävällisyys on työelämän megatrendi, joka edistää henkilöstön hyvinvointia ja tasa-arvoa, estää syrjintää ja auttaa palkkaamaan parhaimmat osaajat. 

Käymällä koulutuksen

  • saat käytännönläheisiä vinkkejä perhevapaamyönteisyyden lisäämiseksi työpaikallasi

  • saat tietoa nykyisestä perhevapaajärjestelmästä

  • ymmärrät perhevapaiden tasan jakamisen merkityksen henkilöstön hyvinvointiin

  • saat MiBin osaamismerkin ja mahdollisuuden voittaa Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksen

Koulutukseen osallistuva työpaikka täyttää Perhevapaamyönteinen työpaikka -itsearvioinnin, jonka pohjalta valitaan työpaikalle sopivat kehittämiskohteet.

Kouluttajana toimii MiBin Yhdenvertaisesti perhevapailla -hankkeen asiantuntija Jenny Söderman.

Kohderyhmä: työpaikan esihenkilöt ja HR
Kesto: 1 h
Muoto: Etä
Kieli: suomi

Kysy lisää: jenny.soderman(at)mib.fi


Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustus 2024

Mothers in Business -järjestö jakoi vuonna 2024 ensimmäistä kertaa Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksen. Tunnustus jaettiin työpaikalle, joka on esimerkillisesti kehittänyt käytäntöjään ja kulttuuriaan tukemaan vauvaa odottavia, perhevapaalle jääviä ja töihin palaavia vanhempia.

Perhevapaamyönteinen työpaikka 2024 on Solita.

Solitalla on edistykselliset ja kattavat perhevapaakäytännöt, joissa myös monimuotoiset perheet ja lapsettomuushoidot on huomioitu. Yrityksessä on panostettu työntekijälähtöiseen kulttuuriin, joka tukee erinomaisesti perheellistyviä työntekijöitä. Samalla Solita on vahvistamassa perhevapaiden tasapuolisempaa käyttöä sekä edelläkävijänä edistämässä tasa-arvoista työelämää.

Perhevapaamyönteisyydestä kertovat monet edistykselliset käytänteet. Solitalla on muun muassa varmistettu, että palkalliset perhevapaat ovat yhtä pitkät synnyttävälle ja ei-synnyttävälle vanhemmalle. Lapsiperheellistymistä tuetaan myös maksamalla sairausajan palkkaa lapsettomuushoitojen ajalta. Perheellistyvälle ja perhevapaalta palaavalle työntekijälle on tarjolla perehdytystä, mentorointia ja valmennusta.

Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksella haluamme osoittaa, että pienetkin panostukset perhemyönteisyyteen johtavat pitkässä juoksussa henkilöstön hyvinvointiin, veto- ja pitovoimaan sekä työelämän tasa-arvoon. Perhevapaamyönteinen työpaikka on sosiaalisesti vastuullinen työpaikka.

Tutustu perhevapaamyönteinen työpaikka -finalisteihin

Vuoden 2024 Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnuksen saaja valittiin ehdotusten perusteella. 127 työpaikkaa ilmiannettiin tunnustuksen saajaehdokkaaksi Perheystävällinen työelämä -kyselyssä kesällä 2024, ja ehdokkaiden joukosta valittiin kahdeksan finalistia.

Vuoden 2024 finalistit ovat DNA, Gofore, Kela, Kesko, Merikratos, Solita, Tietoevry ja Visma Solutions.

Jokaisella finalistityöpaikalla on oma, ainutlaatuinen kulttuurinsa sekä käytänteitä, jotka tekevät niistä haluttuja työpaikkoja perheellisille ja perheellistymistä toivoville. Lue lisää edelläkävijätyöpaikkojen parhaista perhevapaamyönteisistä käytänteistä!