Perhevapaalle jääminen on kriittinen hetki, jossa voit voittaa tai hävitä työntekijän.

Perhevapaalle jääminen on ainutlaatuinen hetki työuralla. Ei ole yhdentekevää, miten perheellistyvä työntekijä kohdataan ja miten häneen suhtaudutaan.

Perhevapaamyönteisellä työpaikalla kulttuuri ja käytänteet tukevat vauvaa odottavia, perhevapaalle jääviä ja töihin palaavia vanhempia.

Kohtaamalla empaattisesti ja tukemalla perheellistyvää työntekijää työnantaja voi

  • sitouttaa henkilöstöä ja vähentää vaihtuvuutta

  • houkutella osaajia

  • lisätä työntekijöiden hyvinvointia ja motivaatiota

  • rakentaa erinomaista työntekijäkokemusta



Perhevapaamyönteinen työpaikka sitouttaa työntekijöitä ja houkuttelee osaajia.




Perhevapaamyönteisyyden tehtäväkirja esihenkilöille ja HR-ammattilaisille

Perhevapaamyönteinen työpaikka -tehtäväkirja sisältää perhevapaisiin liittyviä käytännönläheisiä tehtäviä ja täytettäviä keskustelupohjia työpaikan HR-ammattilaisille ja esihenkilöille. Tehtävät auttavat tunnistamaan, selvittämään ja kehittämään työpaikan perhevapaakäytäntöjä sekä viestimään niistä tehokkaasti.

Perhevapaamyönteistä kulttuuria kehittämällä työpaikka voi paitsi edistää tasa-arvolain mukaisia työnantajan velvoitteitaan, myös lisätä työntekijöiden motivaatiota, hyvinvointia ja sitoutumista työpaikkaan.


Lataa myös muut oppaamme:


Tunnista ja toimi: perheellistyvän työntekijän kriittiset hetket

Kun työntekijä perheellistyy, työpaikalla tulee vastaan hetkiä, joita voidaan pitää kriittisen tärkeinä työntekijäkokemuksen kannalta. Tunnetko sinä seuraavat perhevapaisiin liittyvät tyypilliset kriittiset hetket ja sudenkuopat, jotka työnantajan kannattaa välttää?

  • Vaikuttaako perhetilanne tai sukupuoli rekrytointipäätökseen?

    Palkataanko myös raskaana tai perhevapaalla oleva, jos hän on paras?

    Onko rekrytoivilla esihenkilöillä ja organisaation ulkopuolisilla rekrytoijilla osaamista toimia rekrytointitilanteessa syrjimättömästi?

    “Olen itse saanut raskaana uuden työpaikan, jossa olen myös saanut ylennyksen lapsien saamisen jälkeen. En koe, että perheellistyminen olisi ollut esteenä.”
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2022

    “Määräaikaisen työsuhteeni jatkosta käytiin aktiivista keskustelua, kunnes ilmoitin raskaudestani ja keskustelut loppuivat välittömästi”
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2021

  • Miten uutinen raskaudesta tai lapsen saapumisesta perheeseen otetaan vastaan?

    Muistetaanko iloita ja onnitella?

  • Kannustetaanko työpaikalla kaikkia vanhempia (myös esimerkiksi miehiä ja johtajia) jäämään perhevapaalle?

    Hankitaanko perhevapaan ajaksi sijainen?

    Sovitaanko tärkeistä asioista ja yhteydenpitotavoista ennen vapaalle jäämistä?

    Voiko perhevapaalle jäädä hyvillä mielin?

    "Miehen työpaikalla suhtaudutaan nuivasti pidempään perhevapaaseen. Lisäksi työpaikalla ei-synnyttäville vanhemmille ei järjestetä sijaista vanhempainvapaan ajaksi."
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2023

    "Jaamme perhevapaat lähes tasan. Miehen työpaikalla ilmapiiri on asian suhteen joustava ja kannustava, mikä ei ole itsestäänselvyys."
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2023

  • Pidetäänkö työntekijään yhteyttä, jos hän niin toivoo?

    Viestitäänkö työntekijälle työpaikan tärkeistä muutoksista tai aukeavista uramahdollisuuksista perhevapaan aikana?

    Onko perhevapaan aikana mahdollista tehdä osa-aikatyötä, jos työntekijä niin toivoo?

    Kutsutaanko perhevapaalla oleva mukaan esimerkiksi työpaikan pikkujouluihin?

    Ovatko työsuhde-edut ja työterveys voimassa ainakin vanhempainvapaan aikana?

    "Perhevapaa esti hakemasta mielenkiintoisia uramahdollisuuksia, kun en saanut niistä tietoa."
    - MiBn jäsen, jäsenkysely 2022

  • Onko perhevapaalta palaavalla oikeus palata samoihin tehtäviin, joissa työskenteli ennen vapaalle jäämistä?

    Onko perhevapaalta palaavalle tarjolla perehdytystä?

    Tarjotaanko perheelliselle samoja uramahdollisuuksia kuin muillekin?

    Tuetaanko työn ja perheen yhdistämistä esimerkiksi osa-aikatyön, joustojen ja etätyön avulla?

    “Äitiyslomalta palattuani minulle ei enää annettu samoja tehtäviä, joita olin hoitanut usean vuoden ennen äitiyslomaa. Asiasta ei edes neuvoteltu tai kysytty mielipidettäni, minulle vain todettiin, että seuraajani jatkaa näissä tehtävissä. Koin, että urani ei enää etene ja iso syy siitä oli äitiyslomani. Jouduin lopulta hakemaan tehtäviä toisesta organisaatiosta.”
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2022

    “En saanut perhevapaalta palattuani enää vastaavantasoista esihenkilötehtävää. Minut siirrettiin asiantuntijatehtäviin mielipidettäni kysymättä `koska sulla on pienet lapset`.”
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2021

  • Eihän ura- ja palkkakehitys tyssää perhevapaisiin?

    Eihän määräaikainen työsuhde katkea perhevapaan vuoksi?

    Keskustellaanko perhevapaalta palaavan kanssa uratavoitteista vai oletetaanko vain, että hän haluaa keskittyä perheeseensä?

    "Siinä vaiheessa kun perheenlisäyksestä kerroin, on otettu ns. offboarding-ajatus vahvasti arkeen. Se laskee motivaatiota, kun suljetaan etenemismahdollisuudet ja palkankorotukset jo puoli vuotta ennen vanhempainavapaalle jäämistä. Halusin kertoa itse ajoissa, mutta tällä oli negatiivinen vaikutus urakehitykseen tässä kohtaa."
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2022

    "On ollut positiivinen yllätys, miten yrityksessä on perheellistymiseen suhtauduttu. Olen kaksi kertaa saanut ylennyksen perhevapaan aikana niin, että olen palannut vapaalta uuteen positioon. Nyt kolmen pienen lapsen äitinä esihenkilötehtävässä olen erittäin tyytyväinen, että olen saanut elää unelmaani sekä kotona että töissä.”
    - MiBin jäsen, jäsenkysely 2022

 

Perhevapaat ovat lyhyt mutta merkityksellinen hetki työuran varrella. Esihenkilö voi sanoillaan ja suhtautumisellaan tehdä parhaassa tapauksessa unohtumattoman vaikutuksen – tai pahimmassa menettää työntekijän luottamuksen. Työpaikan suhtautumisella perhevapaisiin voi olla pitkät vaikutukset, jopa tavoiteltuun lapsilukuun.

Jokaisella meistä on muutakin elämää kuin työ, eikä koko elämä ole työtä. Siksi työpaikan perhevapaakäytännöt kannattaa luoda ja päivittää tarpeen tullen. Myönteisellä suhtautumisella perheellistymiseen lisätään työmotivaatiota, työhyvinvointia ja sitoutumista, jotka vaikuttavat myös työpaikan tavoitteiden saavuttamiseen ja tulokseen positiivisesti.

Voit ladata tästä perhevapaamyönteisen työpaikan tarkistuslistan, jonka avulla pääset alkuun käytänteidenne kehittämisessä!



Selvitä työpaikkasi perhevapaamyönteisyyden tila

Olemme laatineet työpaikoille täysin maksuttoman työkalun perhevapaamyönteisyyden arvioimiseen! Itsearviointi sisältää enintään 48 erilaista väittämää, joiden toteutumista voitte arvioida asteikolla 0–6, jossa 0 = en osaa sanoa, 1 = todella huonosti, 6 = erittäin hyvin. Perhevapaamyönteistä organisaatiokulttuuria pohditaan tarkastelemalla toimenpiteitä, joita tehdään ennen perhevapaita, perhevapaiden aikana ja niiden jälkeen.

Täytettyänne itsearvioinnin voitte aikatauluttaa seuraavan arviointitäytön puolen vuoden tai vuoden päähän. Näin täyttö ei pääse unohtumaan ja pystytte seuraamaan kehittämistyön tuloksia. Itsearvioinnin täytön jälkeen kannattaa myös osallistua avoimeen ja maksuttomaan perhevapaakoulutukseemme.


Koulutukset esihenkilöille ja HR-ammattilaisille

Perhevapaakoulutus tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden nostaa profiiliaan vastuullisena työnantajana. Perheystävällisyys on työelämän megatrendi, joka edistää henkilöstön hyvinvointia ja tasa-arvoa, estää syrjintää ja auttaa palkkaamaan parhaimmat osaajat. 

Käymällä koulutuksen

  • saat käytännönläheisiä vinkkejä perhevapaamyönteisyyden lisäämiseksi työpaikallasi

  • saat tietoa nykyisestä perhevapaajärjestelmästä

  • ymmärrät perhevapaiden tasan jakamisen merkityksen henkilöstön hyvinvointiin

  • saat MiBin osaamismerkin ja mahdollisuuden voittaa Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksen

Koulutukseen osallistuva työpaikka täyttää Perhevapaamyönteinen työpaikka -itsearvioinnin, jonka pohjalta valitaan työpaikalle sopivat kehittämiskohteet.

Kouluttajana toimii MiBin Yhdenvertaisesti perhevapailla -hankkeen asiantuntija Jenny Söderman.

Kohderyhmä: työpaikan esihenkilöt ja HR
Kesto: 1 h
Muoto: Etä
Kieli: suomi

Kysy lisää: jenny.soderman(at)mib.fi


Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustus 2024

Mothers in Business -järjestö jakaa vuonna 2024 ensimmäistä kertaa Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksen. Tunnustus jaetaan työpaikalle, joka on esimerkillisesti kehittänyt käytäntöjään ja kulttuuriaan tukemaan vauvaa odottavia, perhevapaalle jääviä ja töihin palaavia vanhempia.

Vuoden 2024 Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnuksen saaja valitaan ehdotusten perusteella. 127 työpaikkaa ilmiannettiin tunnustuksen saajaehdokkaaksi Perheystävällinen työelämä -kyselyssä kesällä 2024. Ehdokkaiden joukosta on valittu kahdeksan finalistia.

Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksella haluamme osoittaa, että pienetkin panostukset perhemyönteisyyteen johtavat pitkässä juoksussa henkilöstön hyvinvointiin, veto- ja pitovoimaan sekä työelämän tasa-arvoon. Perhevapaamyönteinen työpaikka on sosiaalisesti vastuullinen työpaikka.

Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustus jaetaan Perheystävällinen työelämä -seminaarissa 4.10.2024 Alma-talolla. Tunnustuksen voittajan finalistien joukosta valitsee raati, johon kuuluvat Mothers in Businessin hallituksen puheenjohtaja Olivia Kuusinen ja hallituksen jäsen Hanna Kasurinen sekä Yhdenvertaisesti perhevapailla -hankkeen asiantuntija Jenny Söderman ja viestintäpäällikkö Susanna Bergendahl. Ilmoittaudu mukaan seminaariin!

Tutustu perhevapaamyönteinen työpaikka -finalisteihin!

Saammeko esitellä: perhevapaamyönteisyyden edelläkävijät ja Perhevapaamyönteinen työpaikka -tunnustus-kilpailun finalistit!

DNA, Gofore, Kela, Kesko, Merikratos, Solita, Tietoevry ja Visma Solutions.

Jokaisella finalistityöpaikalla on oma, ainutlaatuinen kulttuurinsa sekä käytänteitä, jotka tekevät niistä haluttuja työpaikkoja perheellisille ja perheellistymistä toivoville. Lue lisää edelläkävijätyöpaikkojen parhaista perhevapaamyönteisistä käytänteistä!