Pääsin onnekseni osallistumaan ensimmäisille naisille suunnatuille Upea Ura -festivaaleille 10.2.2017 Korjaamolla Helsingissä. Viimeiset neljä kuukautta olen viettänyt etsien paitsi työtä, myös suuntaa ja merkitystä uralleni. Ja tämä festivaali osoittautui loistavaksi inspiraation lähteeksi!
Festivaaliohjelma koostui viidestä raiteesta, joissa jokaisessa oli oma aihealue ja erinomaiset puhujat. Tilaisuuden avasi Suomen ensimmäinen naispresidentti, Tarja Halonen, mikä osoittaa selvästi puhujien korkean laadun. Mikä valinnan vaikeus kaikkien viiden raiteen puhujien kesken! Onneksi minkä tahansa raiteen valitsikin, oli niissä esiintyneiden urallaan menestyneiden naisten puheissa ilmeisiä yhtäläisyyksiä. Tässä kirjoituksessa aion tiivistää tärkeimmät oppini ja inspiraationi tilaisuudesta – varsinkin mitä uutta opin naisena muilta menestyviltä naisilta.
1. Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu
Olemme kaikki kuulleet tämän monta tuhatta kertaa. Silti se on edelleen tärkeää. Kukaan ei onnistu tyhjiössä tai yksin; me kaikki tarvitsemme toisiamme onnistuaksemme. Ja meille naisille on tärkeää osallistua ja vaalia myös naisten omia verkostoja, jotta voimme luoda paremman tulevaisuuden meille kaikille. On kuitenkin oleellista ymmärtää, että verkottuminen vain verkostoitumisen vuoksi ei takaa menestystä. Sen sijaan on tärkeää pysyä aitona, avoimena ja rehellisenä. Niinpä neuvonkin:
Ole aidosti kiinnostunut toisesta henkilöstä.
Näin molemmat voittavat. Keskustelun toinen osapuoli todennäköisesti muistaa sinut, jos et vain keskity itseesi vaan otat toisen osapuolen huomioon ja keskityt aktiiviseen kuunteluun. Tällä saat myös itse enemmän irti kohtaamisesta. Me kaikki olemme kiehtovia ihmisiä; jos vain käytät hyväksesi tilaisuudet oppia muilta, tulet varmasti saamaan uusia näkökulmia.
Henkilökohtaisten verkostojen luomisen lisäksi kannattaa liittyä virallisiin verkostoihin. Näihin kuuluvat yhdistykset – joista minulle henkilökohtaisesti tärkeimmät ovat Mothers in Business MiB ry ja Ompeluseura, joista jälkimmäinen on myös Upea Ura -festivaalin takana – sekä eri ammattiliitot. Huomioi myös missä verkostoidut; vaikka suuri osa yhteydenpidosta ja verkostoitumisesta tapahtuu verkossa, älä aliarvioi kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta.
Aivan kuten presidentti Halonen sanoi: ”Netti on netti, mutta ihonmyötäinen kosketus on aivan toinen asia.”
2. Osoita työsi merkitys
Me emme aina rakasta työtämme tai vastuitamme. Voimme kuitenkin muuttaa sen, miten suhtaudumme siihen. Voit suhtautua jokaiseen tehtävään sen vaativalla vakavuudella ja antaa sille merkityksen.
Näe mahdollisuudet jokaisessa tehtävässä.
Et voi ikinä tietää, mihin se sinut vie. Kova työ kannattaa aina, vaikka kyseinen tehtävä tuntuisikin merkityksettömältä juuri nyt. Yritä nauttia kaikista tehtävistä, ja kaikista urasi vaiheista. On sinun tehtäväsi tehdä niistä kiinnostavia ja mielekkäitä. Koska jos sinä et tätä tee, miksi kukaan muukaan arvostaisi työtäsi?
3. Kehitä itseäsi
Itsensä kehittäminen ammatillisesti ei ole uusi juttu. Kuitenkin, ydinosaaminen ei ole enää ainoa osaamisen muoto, jolla on väliä. Lisäksi sinun odotetaan hallitsevan tärkeitä meta-taitoja kuten joustavuutta, yhteistyö- ja viestintätaitoja. Kun jokaista avointa työpaikkaa kohden on yhä enemmän ja enemmän kiinnostuneita ammattilaisia, ei sinulla ole varaa olla se toimiston hiljainen jöröjukka.
Aivan kuten työympäristömme muuttuu nopeasti, on meidänkin oltava joustavia. Korkeakoulututkinto ei enää tarkoita loppuelämäksi taattua työpaikkaa. Sen sijaan sinun pitää muokata taitojasi ja oppia uusia taitoja koko urasi ajan. Kyse on jatkuvasta oppimisesta, sekä yksilö- että yhteisötasolla. On vähemmän ja vähemmän absoluuttisia totuuksia tai osaamista, kun taas itsensä kehittäminen on yhä enemmän etusijalla.
”Joskus voitat, joskus OPIT.”
Kukaan meistä ei voi onnistua aina. Näin ollen meidän on opittava epäonnistumisistamme mahdollisimman konkreettisesti. Mitä tarkemmin voit eritellä oppisi, sitä jyrkempi on oppimiskäyräsi ja kertyneet meta-taitosi. Uusien taitojen oppiminen tarkoittaa joskus myös vanhoista tavoista poisoppimista. Joten jos haluat pysyä mukana nopeatempoisessa työelämässä, on tärkeää oppia päästämään irti.
4. Osallistu ilolla
On tärkeää osallistua ja pysyä aktiivisena julkisissa keskusteluissa – esimerkiksi naisten oikeudesta tasa-arvoiseen työelämään. Tee tämä kuitenkin ilolla. Presidentti Halonen kertoi meille hänen oman äitinsä parhaan neuvon:
”Elämä ei ole reilua, mutta juuri siksi olemme täällä: jotta voisimme tehdä siitä parempaa.”
Joten nosta esiin tärkeitä kysymyksiä, tunnusta tosiasiat ja kannusta ihmisiä puhumaan niistä. Mutta tee se positiivisesti. Näin saat enemmän ihmisiä kuuntelemaan sinua ja he sitoutuvat asiaasi helpommin. Ja jos haluat vaikuttaa, on tärkeää saada muut mukaan ja sitoutumaan tavoitteeseesi. Muista: negatiivisuus tekee sinusta vain happaman.
5. Unohda urasuunnittelu
Urasuunnittelu on kuuma sana erityisesti nuorten ammattilaisten parissa. Kuitenkaan elämää ei voi suunnitella – kuten ei uraakaan. Vaikka tekisit kuinka hyviä suunnitelmia, eivät ne aina etene suunnitellusti. Ja vaikka on hyvä pitää yleinen suunta mielessä, monet puhujat korostivat, että kannattaa pitää vaihtoehdot avoimina. Liian jäykkä urasuunnittelu voi tehdä sinut sokeaksi upeille mahdollisuuksille.
Älä suunnittele uraasi, mutta ota vakavasti kaikki mihin osallistut.
Tärkein asia urallasi pitäisikin olla avoimuus ja rohkeus. Tartu kaikkiin tilaisuuksiin, jotka tulevat tiellesi. Ole rohkea ottamaan sivuaskelia urallasi ja tekemään odottamattomia liikkeitä. Usko itseesi ja siihen mitä teet. Pidä suuntasi ja tavoitteesi selvinä, mutta älä rajoita itseäsi siinä, miten voit saavuttaa ne. Pitämällä vaihtoehtosi avoimina tulet todennäköisemmin saavuttamaan tavoitteesi lopulta – tai löydät toisen tien tai kenties jopa paremman tavoitteen.
Ura ei ole enää lineaarinen eikä vanha kielikuva uratikkaista ole enää relevantti. Pikemminkin urapolut liikkuvat tuntemattomassa ja epätasaisessa maastossa. Pidän myös vertauksesta, jossa ura nähdään kiipeilytelineenä: on monia eri suuntia edetä ja kaikki niistä ovat yhtä hyväksyttäviä. Ei ole väärää käännöstä, kunhan vain sinulla on hauskaa matkalla.
6. Bonuskohta äideille: Sananen työn ja perheen yhteensovittamisesta
Ei ole olemassa optimaalista työn ja perhe-elämän tasapainoa, koska et voi erottaa toista toisesta. Tämä on sinun yksi elämäsi, joten sinun vain täytyy löytää siihen oma tasapainosi. Tee työstäsi mahdollisimman nautittavaa. Löydä oma tapasi tehdä asioita, olla äiti ja yhdistää se uraasi. Löydä omat arvosi ja mitä kompromisseja olet valmis tekemään. Määrittele, mikä toimii sinulle ja perheellesi. Nykyään työn kuuluu mukautua ja joustaa, ei perheesi.
Joten vastaus alkuperäiseen kysymykseen ”miten luodaan upea ura” on:
Et oikeasti voi rakentaa upeaa uraa.
Voit vain olla ahkera jokaisessa tehtävässäsi, pitää mahdollisuudet avoimina, verkostoitua muiden kanssa ilosta oppia tuntemaan heitä, tehdä työstäsi merkityksellistä, oppia ja kehittää itseäsi jatkuvasti sekä säilyttää positiivisen asenteen. Lopulta se palkitaan.
PS: Jos kaipaat lisää oivalluksia, tutustu #upeaura Twitterissä!
Kirjoittaja Jaana Saramies on kolmen lapsen äiti, MiB aktiivi ja ekonomi etsimässä seuraavaa kiipeilytelineen askelmaa omalla urallaan.
Teksti on julkaistu alunperin LinkedInissä: https://www.linkedin.com/pulse/how-build-amazing-career-jaana-saramies