Lisää ohjaustyökaluja mentorointiin

MiBin mentorointitoiminnasta on juuri valmistunut mielenkiintoinen lopputyö, jossa pureudutaan uraäitien (työ)elämän haasteisiin sekä keinoihin, joiden avulla niihin päästään käsiksi. Pia Klemetti on tehnyt osana uraohjauksen erikoistumisopintojaan MiBille räätälöidyn ohjaustyökalupaketin, jota voidaan hyödyntää mentorointiprosessissa.

Räätälöity ohjaustyökalupaketti mibiläisille

MiBille laadittu lopputyö tarjoaa yhdistyksen mentoreille helposti ymmärrettäviä ja käyttöönotettavia sekä ilmaisia uraohjauksen työkaluja, jotka eivät vaadi sertifiointeja. Työkaluja on olemassa pilvin pimein monenmoisiin tilanteisiin, mutta tämän lopputyön mielenkiintoisuus piilee siinä, että valitut ohjaustyökalut pohjautuvat MiBin mentorointiohjelmassa mukana olevien mentoreiden näkemyksiin aktoreiden tarpeista. Opinnäytetyötä varten haastateltiin viittä mentoria erilaisista tilanteista ja haasteista, joita he ovat havainnoineet aktoreidensa kanssa toimiessaan. Haastatteluaineiston pohjalta nousi selkeästi esiin viisi teemaa, joita uraäidit pohtivat työhön ja muuhun elämään liittyen:

  • Arvot, merkityksellisyys, tasapaino

  • Elämänvaiheet

  • Motivaatio

  • Vahvuudet

  • Tavoitteellisuus


Millä keinoilla näihin uraäitien kokemiin haasteisiin voidaan sitten pureutua? Mitkä ohjaustyökalut ovat toimivia missäkin tilanteessa? Lopputyössä kehitetty ohjaustyökalupaketti antaa vastauksen näihin kysymyksiin.

Jokainen yllä lueteltu teema sisältää 2-3 ohjaustyökalua eli harjoitusta. Harjoitukset ovat sinällään yleisiä, kaikkien tiedossa olevia harjoituksia, mutta lopputyössä ne on räätälöity mibiläisten äitien tarpeita silmällä pitäen tehtäväkorteiksi. Jokainen tehtäväkortti sisältää tiivistetyssä muodossa perustelut, ohjeet ja vinkit harjoituksen suorittamiseksi. Käyttöönotto ja hyödynnettävyys on tehty helpoksi ja yksinkertaiseksi.

Mentoreiden haastatteluissa yleisimmät pohdinnat liittyivät arvoihin, kuten ajankäytöllisiin aiheisiin työmatkapendelöinnistä tai vastaavatko työnantajan arvot omia arvoja. Arvojen selvittämiseksi voidaan hyödyntää esimerkiksi japanilaista elämäntarkoitukseen pureutuvaa Ikigai-harjoitusta. Uraäitien elämänvaiheisiin liittyviä teemoja voi tarkastella puolestaan Sateenkaarimalli-harjoituksen avulla. Sateenkaarimallissa asiat ikään kuin laitetaan perspektiiviin, mikä auttaa ymmärtämään (työ)elämän sisältämät erilaiset aikakaudet ja omat erilaiset roolit, mikään ei ole ikuista. Tavoitteellisuutta voi lähestyä esimerkiksi laatimalla verkostoitumissuunnitelma.

Mentorointi on kanssakulkemista ja kokemusten jakamista, eikä se välttämättä vaadi minkäänlaisia harjoituksia tai kotitehtäviä. Harjoitukset voivat kuitenkin selkeyttää ajatuksia, auttaa jäsentämään sisältötulvaa tai tarjota kokonaan uudenlaisia näkemyksiä.

MiB mentorointia tarjolla jo usealla paikkakunnalla

MiB Lab -toiminnan alla luotu MiBin mentorointiohjelma käynnistettiin Helsingissä ja se on sittemmin levinnyt myös Turkuun, Jyväskylään ja Ouluun. Kokemukset ovat olleet erinomaisia. Jatkossa mentorointi on mahdollista ottaa osaksi kaikkien paikallisjaostojen perustoimintaa, jos paikallisjaostot niin haluavat. Ensi vuoden tavoitteena on luoda MiBin yhteinen mentorointiohjelma, jonka avulla paikallisjaostoja tuetaan toteuttamaan mentorointia jäsenilleen. Ohjaustyökalupaketti tullaan liittämään mentorointiohjelman tukimateriaaleihin, joten se on kaikkien MiB mentorointia toteuttavien paikallisjaostojen ja niissä mentorointiohjelmaan osallistuvien hyödynnettävissä.

Kannattaa pysyä kuulolla ja harkita haluaako teidän paikallisjaostonne ottaa mentoroinnin osaksi toimintaansa ensi vuonna!


PIa.jpg

Pia Klemetti on oululainen HR-alan ammattilainen, jonka kokemus koostuu henkilöstöjohtamisesta ja HR:stä ICT-alalla, aikuiskoulutuksessa ja teollisuudessa. Uraohjaajana Pian tavoitteena on voimauttaminen, sanoittaminen ja muutoksenhallinta elämän nivelkohdissa, uran ja henkilökohtaisen talouden teemoissa.

Teksti: Anna Korsbäck

Kuvat: Pia Klemetti ja Pixabay