Sain tehtäväksi kirjoittaa blogin perheystävällisyyden näkökulmasta. Mietin pitkään, kirjoitanko tämän MiB työntekijänä, yrittäjänä, edunvalvonnon näkukulmasta, omista vai kavereiden kokemuksesta - kunnes päätin, että tämä olkoon tarina muutoksesta.
MiB järjesti Perheystävällinen työelämä -virtuaaliseminaarin 2.10.2020 ja seminaarissa kävi hyvi ilmi, että tärkein asia koko perheystävällisyydessä on suhtautuminen ja asenteet. Toki silläkin on merkitystä, millaisia asioita työnantaja tarjoaa konkreettisesti ja kuinka organisaatiokulttuuria johdetaan, mutta tärkein asia on se, millaista tarinaa me itse kerromme.
“Me luomme se tulevaisuuden, joka meillä on edessä.”
Katri Viippolan sanoin, me luomme se tulevaisuuden, joka meillä on edessä. Siksi on tärkeää miettiä, millainen perheystävällinen työelämä on sinun silmin? Perheystävällisyys ei tarkoita vain lapsi/äiti/isä -näkökulmaa vaan se tarkoittaa jokaisen senhetkistä perhetilannetta. Perheet ovat hyvin monimuotoisia, joillekin perhe on omat iäkkäät vanhemmat, toisella arkea pyörittää vauva ja taapero, toisissa perheissä on vanhemmat omat samaa sukupuolta ja joillakin meistä ei ole lapsia vaan perhe on oma puoliso.
“Mä olen vasta viime kuukausina tajunnut, millasessa kuplassa itse elän. Mä en siis voinu käsittää, että jotakuta jännittää kertoa työpaikalla olevansa raskaana, jos asiasta ei ollakaan iloisia? Mä en tajunnu, ettei kaikki voi sopia työpaikalla tulevansa aamulla tunnin myöhempään, jos lapsella on lääkäri. Mä en tajunnut, ettei isit uskalla pitää perhevapaita, koska työpaikalla muut nauraa päin naamaa ajatukselle. Mä en tajunnu, että perhevapaiden jälkeen ei välttämättä olekaan sama työ odottamassa, koska osaaminen katoaa jonnekin tauon aikana. SIIS WHAT?? Yrittäjänä olen ymmärtänyt, että laki on kankea ja töitä saa tehdä vain sunnuntaisin, sosiaaliturva lapsen sairastuessa on olematon ja että äidin työnantaja maksaa ison laskun työntekijän jäädessä äitiysvapaalle, mutta mä en kertakaikkiaan ole ymmärtänyt, kuinka kamalia asenteita työpaikoissa on.”
Tuo edellinen kappale oli omasta LinkedIn -postauksestani ja toden totta, näiden asioiden kanssa me elämme edelleen. Toki isoja harppauksia on menty eteenpäin ja olen suunnattoman ylpeä siitä, että lähipiiriini on syntymässä pian lapsi ja isä ilmoitti jo etukäteen, että haluaa jäädä perhevapaalle hoitamaan lasta. Näitä esimerkkejä me tarvitaan paljon lisää. Ja kuten Tommi Koivisto seminaarissa totesi, toki me äiditkin voidaan katsoa peiliin:
Mitä enemmän toinenkin vanhempi ottaa koppia lasten hoidosta, perhevapaalla tai lapsen sairastuessa, se tarkoittaa myös vanhemmuuden kustannusten tasaisempaa jakautumista työnantajien kesken. Minä haluan olla vauhdittamassa sitä muutosta, että nuoret naiset eivät ole työnantajan silmissä raskausriski vaan yrityksen koosta riippumatta asenne on kannustava ja positiivinen.
Tulossa oleva perhevapaauudistus on jo iso askel kohti perheystävällisempää yhteiskuntaa. Sen isona osana on monimuotoisten perheiden huomioiminen, joustavuus ja esimerkiksi se, ettei perhevapailla työaikaa rajattaisi vain sunnuntaihin. Millaisena tahansa ehdotus meneekin läpi, olen varma siitä, että se on taas askel kohti perheystävällisempää tulevaisuutta.
“Jos huomaamme tai tunnistamme epäkohdan, siihen pitää olla rohkeutta tarttua.”
Jos vain olisikin niin, ettei lain tarvitse määritellä kaikkea. Työehtosopimukset kertoo sen minimin, mitä työntekijälle pitää lain mukaan tarjota, mutta kun kaikkea saa tehdä enemmän ja paremmin. Me voimme kaikki vaikuttaa siihen, että omassa toimintaympäristössämme olemme hereillä, reagoimme, kyseenalaistamme ja vaikutamme. Jos huomaamme tai tunnistamme epäkohdan, siihen pitää olla rohkeutta tarttua.
Minun toiveena onkin, että sinä kerrot sellaista tarinaa, millaista tulevaisuutta haluat olla luomassa. Ole siis tukena työkaverillesi, jonka kaksoset eivät nukkuneet viime yönä. Ole tukena sille esihenkilölle, joka ei tiennyt, miksi teini ei tullut viime yönä kotiin. Ole olkapäänä sille hiljaiselle ystävällesi, jonka mummo ei enää tunnista häntä. Ole ihminen toiselle, sillä kaikilla meillä on oma arki, johon kuluu ylä- ja alamäet. Kaikilla meillä on arki, jossa koitamme oman parhaamme mukaan yhdistää arjen ja työn. Ja me kaikki koitamme olla riittäviä ja pärjätä niillä sen hetkisillä eväillä, joita meillä on.
Askel kerrallaan kohti perheystävällisempää huomista,
terveisin Kati
IG: kativasell
Kati on 34-vuotias, eronnut, 4- ja 6-vuotiaiden tyttöjen lähivanhempi
MiB työntekijä,
yrittäjä, juontaja (Maikki Media Oy) ja stylisti (Toimiva tyyli)
Suomen Yrittäjänaiset ry:n hallituksen jäsen
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.