Pidä huolta itsestäsi lomautuksen aikana

“Tough times never last, but tough people do.”

~Robert Schuller

 

Elämme epävarmaa aikaa. Kukaan ei osaa sanoa milloin normaali arki taas koittaa, ja muutos aiheuttaa ihmisille vaihtelevasti stressiä ja huolta tulevasta. Sen lisäksi että elämme poikkeusoloissa, moni on saattanut joutua lomautetuksi. Olisiko kuitenkin mahdollista rauhoittaa mieli ja ottaa kaikki hyöty irti vallitsevasta tilanteesta?

Olet siis joutunut lomautetuksi ja seuranasi kotona ovat pienet lapset sekä mahdollisesti myös puoliso, joka saattaa tehdä etätöitä kotona. Päivällisen lisäksi kotona täytyy huolehtia myös lounaan teosta. Keittiö on kuin sodan jäljiltä joka kerta, kun kokeilet kokata jotakin uutta. Tiskikone laulaa pitkin päivää, lapset huutavat virikkeitä ja mahdollinen puolisosi ärsyyntyy 24/7 yhdessäolosta. Vaikuttaako mahdottomalta yhtälöltä pitää itsestään huolta kaiken hulluuden keskellä?

Avaa kalenterisi, suunnittele ja priorisoi. Jos sinulla on puoliso, ota hänet mukaan suunnitteluun ja varatkaa kalenteristi sinulle aikaa. Se on sinun oma slottisi, jolloin voit tehdä mitä huvittaa. Nukkuvatko lapsesi vielä päiväunia? Loistavaa, voit joko levätä tai käyttää ajan johonkin hyödylliseen. Jos päätät kerryttää lomautuksen aikana osaamistasi, voit rokata sen kanssa sitten kun palaat taas töihin.

Ole läsnä

Oletko kokeillut meditaatiota? Jos et, niin nyt on oikea aika hiljentyä ja antaa huolien livuta ohitsesi kuin pilvet taivaalla. Erityisesti epävarmassa maailmanmenossa on hyvä rauhoittua ja oppia hillitsemään sekä huolenaiheitaan että odotuksiaan. Hyväksy tilanne – muista, että sopeutuminen ei tapahdu hetkessä. Parhaat ratkaisut löytyvät yleensä rauhallisesta mielestä. Ratkaisukeskisyytesi ja väsymätön asenne vievät sinua eteenpäin ja pystyt havaitsemaan luovia ratkaisuja, kun olet läsnä. Lujita siis itsesi henkisellä tasolla, jotta olet tulevissa kriiseissä yhä vahvempi!

Urheile

Oletko halunnut tulla elämäsi kuntoon, mutta aika on aina ollut väärä, koska työ, perhe, siivous ja muut tekosyyt? Lopeta selittely ja aloita liikkuminen. Voit liikkua useita lyhyitä pätkiä päivän aikana tai tehdä pitkän iltakävelyn. Itseäni motivoivat parhaiten lyhyet 30 minuutin treenit, jolloin aikaa jää myös muihin mielenkiinnon kohteisiin. Keväällä on oiva aika aloittaa juoksu- tai pyöräilyharrastus, voit jumpata YouTuben tahtiin tai järjestää iltapäivädiskon lastesi kanssa. Pääasia, että pysyt liikkeessä ja saat siitä energiaa!

Lue

Perheellinen ei ehdi ahmia kokonaista kirjaa päivässä, joten hyödynnä lyhyet tauot lukemiseen. Voit lukea jännittävän romaanin, merkittävän henkilön elämänkerran tai ammattikirjallisuutta. Pääset näin irtaantumaan tästä todellisuudesta omaan kuvitteelliseen maailmaan. Omat kirjavinkit tälle keväälle:

  • Mia Kankimäki – Naiset joita ajattelen öisin: lähde rohkeasti etsimään intohimoa Afrikan savanniin.

  • Brené Brown – Dare to lead: oletko miettinyt, minkälaista on modernia johtamista? Who we are is how we lead.

  • Joanne Harris – Appelsiinin tuoksu: et halua missata tätä huumaavaa makumatkaa Ranskaan.

  • Scott Carney – Kaikki mikä ei tapa: kiipeä Kilimanjarolle hengityksen ja kylmän karaisun avulla.

Aktivoidu sosiaalisessa mediassa

Kun elämäsi on työn saralla hiljentynyt, on aika aktivoitua sosiaalisessa mediassa. Oletko jo luonut profiilin LinkedIniin? LinkedInissä voit verkostoitua vanhojen ja uusien kollegojen kanssa, osallistua eri ammattiryhmien keskusteluihin, kertoa osaamisestasi tai etsiä uusia työmahdollisuuksia. Jos haluat aktivoitua rennommassa ympäristössä, niin Twitter voisi olla sinua varten. Myös MiBissä on paljon erilaisia etäosallistumismahdollisuuksia, joihin olet ehdottoman tervetullut mukaan!


Sijoita

Kun toimentulosi on väliaikaisesti jäissä, on aika tehdä varojen säästämis- ja sijoitussuunnitelma. Voit lähteä liikkeelle lukemalla sijoitustoiminnasta kertovaa kirjallisuutta, seurata osakeanalyysejä pörssiyhtiöiden tilasta tai keskustella sijoitusasiantuntijan kanssa. Voisitko laittaa 10 % kassalta saamastasi ansiopäivärahasta säästöön tai sijoittaa osakkeisiin? Olisiko tässä tilanteessa 1 %:n sijoittaminen realistisempi ja henkisesti helpompi vaihtoehto? Lähde sitten 1 %:sta, kunhan aloitat viimeistään nyt kartuttamaan varallisuuttasi!


Tekstin on kirjoittanut Olessia Manner, Mothers in Business MiB ry:n yrityssuhteet ja Finnair Oyj:n Compliance Officer

Kuvat: Pixabay

japanese-cherry-trees-2168858_1920.jpg