Tällä kertaa tapaamme MiBin hallituksessa vaikuttavat Maija Wirlanderin ja Milla Vainion. Strategiatyöstä ja tiedolla johtamisesta vastaava Maija ja viestintäekspertti Milla ihastuivat molemmat aikoinaan MiBin tarjoamaan mahdollisuuteen kehittää itseään perhevapailla. Ja tällä tiellä he ovat yhä.
Maija Wirlander, strategiatyö ja tiedolla johtaminen
1. Mitä teet työksesi?
Olen projektipäällikkönä Futuricella eli IT-alan konsultti.
2. Mikä on ammatillinen erityisosaamisesi?
Loputon halu ymmärtää, miten asiat ja ihmiset niiden ympärillä toimivat. Olen saanut ilokseni huomata, että nopea oppimiskyky ja intohimoinen suhtautuminen lukuihin, tilastoihin ja tutkimukseen ovat mukavan hyödyllisiä tässä. Olen myös vankka mielivallan vastustaja, mistä syystä koen tärkeänä perustella asiat ja mahdollistaa erilaiset näkökulmat. Siten onkin palkitsevaa saada eri lähtökohdista tulevat ihmiset ymmärtämään toisiaan, ammentamaan toistensa osaamisesta ja löytämään yhteisiä päämääriä. Rakastan isoja kuvia ja isolla pensselillä maalaamista, ja siten myös MiBin hallitusvuodet ovat olleet osaamista huimin harppauksin kehittäviä!
3. Millainen urapolkusi on ollut ja miten MiB on vaikuttanut siihen?
Olen aloittanut harjoittelijana IT-alalla 3. opiskeluvuotenani. Aluksi tein ihan ohjelmistotestausta, josta sitten siirryin käyttöliittymien suunnittelun pariin ja vastaamaan käytettävyydestä tuoteperheeseen, johon nykyinen Suomen hätäkeskustietojärjestelmä pohjaa. Tästä roolista jäin ensimmäisen kerran perhevapaille ja palattuani 5 kuukautta myöhemmin aloitin lähes heti tuoteomistajana. MiBiin liityin toisen lapsen saatuani ja tämän äitiysloman aikana pohdin omaa urapolkuani. MiBin tapahtumat ja vertaistuki vauhdittivat ja toivat mukavasti näkökulmaa näihin pohdintoihin. Palattuani työelämään jatkoin vielä hetken tuoteomistajana, mutta nopeasti siirryin tuotepäällikön rooliin. Tämän vuoden vaihteessa koitti kuitenkin aika hyvästellä 10 vuotta kestänyt suhde edelliseen työnantajaani ja hakea uusia tuulia uudesta ympäristöstä. Näin alkoi matka konsultoinnin ihmeelliseen maailmaan.
4. Lastesi nimet ja iät
Ronja 5 vuotta ja Inka 3 vuotta.
5. Vinkkisi työn ja perheen yhteensovittamiseen
Uskalla rohkeasti tavoitella oman näköistä elämää. Saattaa olla, että toiveesi ovat täysin mahdollisia toteuttaa ja saat niihin jopa tukea sekä yhteiskunnalta, työnantajalta että mahdolliselta puolisoltasi – ne eivät vain ole vallallaan oleva tapa toteuttaa asioita. Keskustele jo ennen lapsia mahdollisen puolisosi kanssa, millaisena hän näkee oman roolinsa vanhempana. Mahdollista myös hänelle oman näköinen elämä, mutta älä itsesi kustannuksella. Keskustele rohkeasti toiveistasi työnantajasi kanssa. MiB yrittää vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta tuki olisi mahdollisimman joustavaa eri elämän tilanteissa, sillä nykyisin tukea voi olla saatavilla, mutta tukien hakeminen vaatii melkoista asiaan vihkiytymistä.
6. Miksi MiB eikä joku muu?
MiB ei pelkästään järjestä osaamista kehittävää ja inspiroivaa tekemistä, vaan järjestää sitä huomioiden perhevapaalla olevan erityistilanteen – imetettävän lapsen kanssa ei välttämättä koe olevansa tervetullut ammattiyhdistyksen tai työnantajan tapahtumiin. Toisaalta MiB pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan sekä yhteiskunnan että työnantajien perhemyönteisyyteen, josta hyödymme me kaikki perheelliset.
Milla Vainio, viestintä
1. Mitä teet työksesi?
Työskentelen Kelan viestinnässä, jossa vastuullani on eläke-etuuksien ja perhe-etuuksien viestintä ja sen kehittäminen.
2. Mikä on ammatillinen erityisosaamisesi?
Olen viestinnän ammattilainen ja pitkänlinjan lobbari järjestössä. Vahvin osaamiseni keskittyy viestintätyön strategiseen kehittämiseen ja sisällöntuotantoon. Haluan aina mainita myös, että olen teknisesti näppärä!
3. Millainen urapolkusi on ollut ja miten MiB on vaikuttanut siihen?
En ole perinteinen uraohjus, mutta työ on ollut minulle aina iso osa omaa identiteettiäni. Kesätyöt aloitin jo 11-vuotiaana perunapellolla. Olen kiinnostunut ajassa liikkuvista ilmiöistä, ja ilmiöt valuvat usein työyhteisöön tavalla tai toisella. Sen turvin olen päätynyt usein kehittäjän rooliin erilaisissa sisäisissä viestinnällisissä työyhteisöprojekteissa ja toiminnan kehittämisessä. Opintoja olen kerryttänyt monella saralla, joista tärkeimpänä matkailun restonomin ja journalismin medianomin tutkinnot, mutta myös sisustusassistentin tutkinnosta on ollut hyötyä viestinnän visuaalisella puolella.
4. Lastesi nimet ja iät
Leo 4 vuotta.
5. Vinkkisi työn ja perheen yhteensovittamiseen
Älä oleta työnantajan tietävän hyviä käytäntöjä. Heillä ei välttämättä ole siitä kokemusta. Ole ennemmin avoin ja kerro mitä kaikkea työn ja perheen yhteensovittaminen voi olla.
Mitä tulee kotiin, niin avoin keskustelu on kaiken a ja o. Anna myös mahdolliselle isälle tai puolisolle tilaa olla vanhempi äläkä tee kaikkea, vaikka omatunto soimaisi tai tuntuisi pahalta jättää itkevä lapsi taakseen. Hän selviää siitä usein paremmin kuin sinä itse.
6. Miksi MiB eikä joku muu?
Varmaan olisi voinut olla jokin muukin, mutta MiB osui tielleni juuri oikeaan aikaan. Olin raskaana, kun luin Aku Varamäen blogikirjoituksen, jossa MiB mainittiin. Sille tielle jäin ja olen ollut mukana vuodesta 2016 asti. Minua pelotti kotiin jääminen ja halusin myös turvata perhevapaa-ajan ammatillisilla sisällöillä, joten oli MiB valintani. "Rakkaudesta lajiin" on MiBin kohdalla ollut punainen lanka. MiBissä kohtaa oma arvomaailmani, ammatilliset aiheet ja se, että olen päässyt kehittämään itseäni aktiivitoiminnassa erilaisissa rooleissa niin Design-tiimin vetäjänä ja kahteen otteeseen hallituspestissä sekä verkkosivu- ja ilmeuudistuksen toisena vetäjänä. Suosittelen lämpimästi yhdistyksen toimintaa missä elämänvaiheessa tahansa.
Kirjoittaja: Annu Perälä on sisällöntuottajana MiBissä. Hän on taaperon äiti ja tutkija, joka on ollut MiBin aktiivi alkuvuodesta 2020 alkaen.