Isien perhevapaat ansaitsevat tukea työpaikoilta

Hallitus valmistelee parhaillaan perhevapaauudistusta, jonka tavoitteiksi on ilmoitettu perhevapaiden ja hoitovastuun jakautuminen perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvistuminen työelämässä sekä sukupuolten välisten palkkaerojen pieneneminen. Uudistuksen pohjaksi on esitetty 1+7+7 -mallia, jossa synnyttävälle äidille olisi yhden kuukauden raskausraha ja kummallekin vanhemmalle seitsemän kuukauden kiintiö. Kiintiöstä korkeintaan kolme kuukautta voisi luovuttaa toiselle vanhemmalle. 

41.png
42.png
43.png

Mothers in Businessin jäsenkyselyssä 77 prosenttia äideistä arvioi, että heidän perheessään isän tai puolison kuukausia olisi luovutettu äidin käyttöön, mikäli ehdotettu malli olisi ollut voimassa edellisen lapsen syntyessä. Yli puolet kertoo, että todennäköisesti kaikki kolme luovutettavissa olevaa kuukautta olisi siirretty äidille. Järjestö yhdistää pääosin urahenkisiä, korkeakoulutettuja äitejä, joiden perheissä perhevapaiden jakaminen on jo muutenkin keskimäärin yleisempää. Miten huolehdimme siitä, että perhevapaakuukaudet eivät jatkossakin valu valtaosin äideille?

Tukijärjestelmä on ratkaisussa vain toinen puoli kolikkoa. Viimeisimmän tasa-arvobarometrin mukaan miesten perhevapaiden käyttöä ei tueta riittävästi työpaikoilla. Ainoastaan neljäsosa vastaajista oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä väittämästä, jonka mukaan työpaikoilla kannustetaan miehiä riittävästi käyttämään lastenhoitovapaita. 

Kun kysyimme Mothers in Businessin jäseniltä, mitkä asiat heidän perheessään edistäisivät sitä, että vanhemmat pitäisivät omat kiintiönsä, korostuivat työnantajan asenne ja käytännöt työpaikoilla. Avainasemassa on työnantajan myönteinen suhtautuminen työn ja perheen yhteensovittamiseen sekä työn organisoiminen niin, että molemmilla on mahdollisuus pitää perhevapaita. Asenneilmapiiriin toivotaan muuttuvan sellaiseksi, että isääkin kannustetaan perhevapaalle ja todetaan, ettei se vaikuta negatiivisesti hänen työuraansa. Toisaalta toivotaan, että äiti otettaisiin lämpimästi vastaan takaisin työpaikalle myös, jos lapsi on alle 1-vuotias. Esimerkiksi imetys- tai pumppausmahdollisuus työpaikalla on konkreettinen tapa tukea äitiä, joka haluaa jatkaa imetystä työn ohella.

Perhevapaiden ohessa halutaan myös työskennellä joustavammin, esimerkiksi pitämällä perhevapaita osa-aikaisesti sekä jaksottamalla niitä nykyistä pidemmälle. Nyt on oikea aika miettiä työpaikoilla keinoja tämän tukemiseen. Työskentely ja perhevapaat asetetaan täysin turhaan vastakkain. Nykyinen on/off-malli on korkea aika purkaa.

Hallituksen ehdottaman perhevapaamallin 7+7-muotoilu sisältää sinänsä vahvan viestin tasa-arvosta – verrattuna esim. 4+4+6-muotoiluun. Toivon, että myös työnantajat tunnistavat nämä seitsemän kuukautta isän kuukausina sekä mahdollistavat ja kannustavat isää niiden käyttämiseen. Silloin myös perheillä on aidompi valintamahdollisuus perhevapaiden jakamisen osalta.

Molemmilla vanhemmilla tulee olla yhtäläinen oikeus sekä uraan että lastensa hoivaan. Tämä on sekä isien, äitien että lasten etu. Sellainen yhteiskunta, jossa niin naiset kuin miehet kantavat vastuun hoivasta, on tutkitusti oikeudenmukaisempi, toimivampi ja onnellisempi. Myös työnantaja hyötyy merkittävästi työn ja perheen tasapainosta, sillä hyvinvoiva vanhempi on myös sitoutuneempi, motivoituneempi ja tuottavampi työntekijä. 


Kirjoittanut: Sanna Kranjc
Hallituksen varapuheenjohtaja, Mothers in Business

Teksti on julkaistu Kauppalehden Debatti-palstalle 30.7.2020


Mothers in Business on järjestö sinulle, joka yhdistät sekä perheen että uran. Voit olla vasta odottamassa lastasi, perhevapailla tai työssäkäyvä tai töitä hakeva äiti minkäikäiselle lapselle tahansa. Järjestössämme olet osa yhteiskunnallista vaikuttamista, jonka tavoitteena on tasa-arvo ja äitien/naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamistasi ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.