Perheystävällisyys koostuu asenneilmapiiristä ja toimivista arjen käytännöistä
Pyysimme kolmea eri alan ja erikokoista työnantajaa kertomaan, mikä tekee työpaikasta perheystävällisen. Markkinointiviestinnän yritys Aava & Bang, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi sekä teknologia-, data- ja designyritys Solita jakoivat MiBille kokemuksiaan perheystävällisistä käytännöistään.
Aava & Bang on vuonna 2005 perustettu markkinointiviestinnän yritys, jossa työskentelee lähes 40 markkinointiviestinnän ammattilaista Jyväskylässä, Helsingissä ja Tampereella. Yritys palkittiin vuoden 2020 Great Place to Work -gaalassa Suomen parhaana työpaikkana pienten organisaatioiden sarjassa. Markkinointiviestinnän liiketoimintajohtaja Katja Asikainen ja henkilöstöjohtaja Hanne-Mari Miskala kertoivat yrityksen perheystävällisyyttä tukevista teoista.
Mitä perheystävällinen työelämä teille tarkoittaa?
Perheystävällinen työelämä tarkoittaa sitä, että haluamme yrityksenä aktiivisesti tukea tasapainoisen arjen rakentamista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia eri elämäntilanteissa ja elämänkaaren eri vaiheissa. Lisäksi haluamme kohdella inhimillisesti, tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti sekä tulevia että nykyisiä työntekijöitä. Perheystävällisyys koostuu kahdesta tasosta: asenneilmapiiristä ja arvomaailmasta, joka tukee työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, sekä toimivista arjen käytännöistä ja pelisäännöistä, jotka mahdollistavat joustavuuden myös käytännön tasolla.
Millaisilla konkreettisilla teoilla tuette työn ja perheen yhteensovittamista?
Meillä Aava & Bangilla perhemyönteisyys on ollut keskeinen arvo. Tässä muutamia esimerkkejä, joilla perheen ja työn yhteensovittamista pyritään helpottamaan:
Lapset ovat tervetulleita (ja hyvinkin tuttu näky) toimistolle muutenkin kuin vaan "Ota lapsi töihin mukaan" -päivänä.
Palaverit, reissut ja lomat pyritään järjestämään aina niin, että kenellekään ei tule ongelmia esimerkiksi lastenhoidon suhteen.
Jokaisella on oikeus osa-aikatyöhön ja muihin joustaviin työn tekemisen muotoihin työn ja muun elämän tasapainottamisen varmistamiseksi niin halutessaan, ei vain lasten ollessa tietyn ikäisiä.
Työntekijöillä on mahdollisuus itse vaikuttaa työskentelyn aikatauluihin ja siihen mistä työt tekee, jotta esimerkiksi lasten viennit ja tuonnit mahdollistuvat.
Pitkiä päiviä tai ”en ole ollut lomalla vuosiin” -asennetta ei ihannoida, vaan pyritään pitämään liukuma kurissa, vaikka ajoittaisia ruuhkahuippuja matkalle mahtuukin. Johto varmistaa, että työntekijät pitävät kiinni vapaista, ja he näyttävät myös omalla esimerkillään mallia näiden arvojen mukaan elämisestä.
Miehiä kannustetaan hyödyntämään perhevapaita aktiivisesti. Näin on moni toiminutkin, hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan parin kuukauden perhevapaajaksot mukaan lukien. Joukostamme löytyy myös isä, joka on ollut jokaisen kolmen lapsensa taaperoiässä perhevapaalla puolen vuoden jakson.
Perhevapaalla olevat saavat aina kutsun yhteisiin illanviettoihin tai vastaaviin tapahtumiin ja ovat tervetulleita vieraita toimistolle muutenkin.
Työyhteisössä etätyöskentely on normaalia. Siihen ei tarvitse erillistä lupaa, vaan siihen kannustetaan.
Sairastuneen lapsen hoito kotona on itsestäänselvyys.
Henkilökohtaisen kriisin tai muun ison elämänmuutoksen yhteydessä arvioimme yhdessä työntekijän kanssa parhaan toimintamallin. Kannustamme tarvittaessa hyödyntämään laajaa työterveyspalveluamme ja työpsykologin palveluja tilanteen tukena.
Joka vuosi järjestetään useampia tapahtumia, joihin koko perhe on tervetullut (esimerkiksi jouluruokailu, laskettelutapahtuma ja ota lapsi mukaan töihin -päivä). Perhe otetaan mukaan työpaikan yhteisöön.
Ihmisistä välitetään ihmisinä.
Mitä koronakevät opetti työn ja perheen yhteensovittamisesta?
Koronakeväänä korostuivat entisestään joustavuus puolin ja toisin sekä yksilöllisen räätälöinnin tarve. Suurimmalla osalla työntekijöistä päiväkoti- tai kouluikäiset jäivät kotiin, joten arjen järjestely vaati paljon uuden opettelua ja kärsivällisyyttä. Jokaiselle työntekijälle pyrittiin löytämään malli, joka olisi mahdollisimman toimiva kunkin tilannetta ajatellen. Useammat hyödynsivät esimerkiksi osa-aikatyötä tai poikkeuksellisia työskentelyaikoja, jotta lastenhoidolliset kuviot saatiin perheen kesken järjestettyä. Tärkeintä oli rakentaa lähtökohdat mahdollisimman realistisiksi, että ei olisi jatkuvasti huono omatunto joko työpaikan tai perheen suuntaan.
Millaisia toiveita ja palautetta olette saaneet työntekijöiltä työn ja perheen yhteensovittamisesta?
Työntekijät arvostavat sitä, että työyhteisö haluaa tukea ja mahdollistaa tasapainoisen arjen. Se, että työpaikka on joustava ja siellä luotetaan ihmisiin, aiheuttaa sen, että myös työntekijät ovat valmiita tarpeen tullen joustamaan yrityksen vuoksi. Ihmiset kokevat myös helpottavana sen, että monet muutkin työntekijät ovat samanlaisessa elämäntilanteessa ja niistä asioista on mahdollista puhua työpaikalla. Työntekijöiden elämänpoluille sattuu monenlaisia vaiheita ja erilaiset kuormittavat ajanjaksot, terveydelliset haasteet, huolet lähipiirissä tai muuttuneet elämäntilanteet vaikuttavat luonnollisesti voimavaroihimme myös töissä. Moni kokee luontevaksi kertoa näistä tilanteista ainakin lähimmille työkavereille tai esimiehelle. Työntekijät ovat kokeneet tärkeänä sen, että tällaisissa tilanteissa työkaverit ovat osoittaneet tukea ja kulkeneet rinnalla. Monet ovat arvostaneet sitä, että ei tarvitse esittää, että kaikki on aina kunnossa, vaan työyhteisössä voimme kohdata toisemme kokonaisina iloinemme ja suruinemme.
Miksi teille on tärkeää panostaa perheystävällisyyteen?
Perhemäisyys ja välittäminen ovat yrityksessämme tärkeä osa arvopohjaa. Se tarkoittaa yhteisöllisyyden lisäksi sitä, että jokainen työntekijä on tervetullut töihin inhimillisenä ja kokonaisena yksilönä. Aava & Bangin strategiaan on kirjattu tahtotila tukea työntekijöitä oman työn ja elämänhallinnan sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin toteutumisen osalta. Työn ja perhe-elämän yhdistäminen vaikuttaa merkittävästi tähän hyvinvoinnin kokemukseen. Erilaisten joustavan työn mallien lisäksi osallistumme aktiivisesti esimerkiksi Lapsi mukaan töihin -päivään lapsen oikeuksien viikolla ja järjestämme yhteisiä koko perheen tapahtumia vuoden varrella (esim. yhteinen rinnerieha tai jouluruokailu). Näin haluamme tarjota perheille ja lapsille mahdollisuuden päästä näkemään ja kokemaan, missä heille tärkeät aikuiset tekevät työtä ja samalla perheiden läsnäolo työpaikalla vahvistaa ihmisten välisiä suhteita.
Mittaatteko perheystävällisten toimien taloudellisia vaikutuksia ja jos, niin miten toimet vaikuttavat yrityksenne talouteen?
Perheystävälliset käytännöt ovat yksi tapa rakentaa hyvää työpaikkaa ja sen vaaliminen on meille todella tärkeää. Henkilöstöön panostamisen taloudelliset vaikutukset näkyvät esimerkiksi pienenä työntekijöiden vaihtuvuutena, vähäisinä sairaspoissaoloina, työntekijöiden hyvänä sitoutumisena ja tehokkuutena sekä korkeana asiakastyytyväisyytenä, joka johtaa kestäviin asiakassuhteisiin.
Kuva: Levälampi Photography
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja äitien/naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamistasi ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.