Oma kokonaistalous ja sen hallinta ei ole kaikkine lainoineen, vakuutuksineen, säästöineen ja taloustileineen helppo paketti ymmärtää. Kun vauva tulee taloon, tulee mietittyä myös talousasioita uudesta näkökulmasta. Miten paljon vauva maksaa? Tarvitseeko sitä varten säästää ja kuinka paljon? Muutamilla vinkeillä lievität stressiä talousasioihin liittyen, ja voit keskittyä vastaanottamaan uuden perheenjäsenen ilman talouspaineita.
Aloita säästäminen kevyesti ja budjetoi sinulle sopivalla tavalla
Jokainen meistä varmasti jollakin tasolla miettii, miten tuoreen perheenjäsenen tuloon voisi varautua rahallisesti. On totta, että ensimmäisen lapsen saapuminen maailmaan luo enemmän erilaisiin hankintoihin uppoavia kuluja kuin seuraavien lasten, mutta laskemalla itselleen alustavaa budjettia hankinnoista, saa helposti hahmotettua kustannuksia, joihin varautua. Kun säästämisen aloittaa ajoissa, ehtii pienilläkin säästetyillä summilla kuukaudessa kerryttää lapsen syntymään mennessä hyvän potin hankintoja varten.
Loistava vinkki tietysti on myös se, että pyrkii etsimään kalliimpia hankintoja käytettynä, kuten vaikkapa vaunut ja kehto. Itse säästin ensimmäisen lapseni odotusaikana matalariskiseen rahastoon, joka ehti myös hieman tuottaa säästöaikanani. Olin aloittanut säästämisen jo ennen raskautta säästääkseni matkustelua ja muita hankintoja varten, mutta säästöilleni olikin tulossa lopulta tärkeämpi kohde.
Lapsi ei heti tarvitse omaa tiliä – on parempi odottaa nimen antoa ja Kela-kortin saapumista
Lapsen tilin avaaminen on useissa pankeissa hieman monimutkainen prosessi etenkin, jos molemmat vanhemmat eivät ole saman pankin asiakkaita. Lapsen tilin avaaminen edellyttää vanhempien valtuuttamista keskenään tilin käyttöoikeuksista, sillä vaikka tili tulee olemaan lapsen nimissä, sen omistaa kuitenkin vanhemmat yhdessä aina siihen saakka, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Tämän kanssa ei kannata hätiköidä.
Lapsen tilin avaaminen onnistuu, kun lapsella on henkilötunnus. Voitte kuitenkin aivan hyvin odottaa nimen antoa ja Kela-kortin saapumista ennen tilin avausta, joka helpottaa hieman prosessia. Moni haluaisi tilin auki ennen kastejuhlaa, että mahdolliset lahjarahat voisi tallettaa suoraan tilille. Pyytäkää mieluummin käteistä tai antakaa oma tilinumeronne, josta aikanaan voitte siirtää potin lapsen omalle tilille.
Lapselle säästämisen on aina hyvä päätös – säästäisitkö vaikka aina pienen osan lapsilisästä?
Lapselle säästäminen on upea valinta! Säästää voi monella tapaa, ja säästäjä voi olla myös joku muu kuin lapsen vanhempi. Helpoin tapa on kerryttää säästöjä vaikkapa kuukausittain pienellä summalla lapsilisästä tilille, mutta mahdollisuuksia löytyy myös erilaisista rahastoista, jotka vuosien saatossa tuottavat säästöille korkoa. Jos säästöt pysyvät vauvasta saakka koskemattomina vaikkapa aina 20 vuoden ikään, on säästöille ehtinyt kertyä useampi vuosi korkoa korolle, joka tarkoittaa sijoitetun pääoman vuosittaiselle tuotolle kertyvää korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi.
Säästämisen ehtii aloittaa milloin vain, mutta joka tapauksessa se kannattaa – oli tyyli mikä hyvänsä! On mukavaa, kun 15-vuotiaana tililtä löytyy valmiiksi rahat mopoon tai 20-vuotiaana kunnon potti ensimmäistä omaa kotia varten.
Vakuutukset tuovat taloudellista turvaa
Jotta taloudelliset huolet helpottaisivat vauvan tullessa, kannattaa vakuutusasiat hoitaa maaliin jo ennen lapsen syntymää. Syntyvän lapsen vakuutusta tarjoaa useampi eri vakuutusyhtiö. Vakuutus korvaa lähes kaikki lapsen terveyteen liittyvät asiat. Jokaisella vakuutusyhtiöllä saattaa olla erilaisia vakuutusehtoja, joihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen kuin tekee valinnan, mistä vakuutuksen ottaa.
Myös vanhempien kannattaa vakuuttaa itsensä, ja uuden perheenjäsenen saapuminen on hyvä hetki keskustella puolison kanssa esimerkiksi henkivakuutuksen tärkeydestä. Vakuutukset luovat turvaa kokonaistalouteen, sillä esimerkiksi ei-toivotut vakavat sairaudet voivat nakertaa ison loven lompakkoon ilman vakuutuksen tuomaa suojaa.
Asuntolainan lyhennysvapaa vapauttaa varoja tiukassa tilanteessa
Jos laskelmista, säästämisestä ja kulukuurista huolimatta oma talous on liian tiukoilla pienokaisen saapuessa maailmaan, voi oman pankin kanssa keskustella myös asuntolainan lyhennysvapaasta tarvittavalle ajanjaksolle. Tämä tarkoittaa sitä, että et lyhennä lainan pääomaa sovittuna ajankohtana, vaan maksat pelkästään lainan korkoja.
Erilaisista vaihtoehdoista omien talousasioiden hoitamiseksi kannattaa keskustella aina oman pankin kanssa. Varaa vaikkapa soittoaika konttorillesi ja kysy kaikki sinua askarruttavat talouskysymykset asiantuntijalta, jotta saat varmuuden tunteen asioiden sujumisesta mallikkaasti. Pikkuisesi ei välitä siitä oletko pörssihai vai sukanvarteen säästäjä – hän välittää turvasta, huolenpidosta ja rakkaudestasi.
Riina Kruut
Riina Kruut on viestintäyrittäjä ja sisältömarkkinoinnin ammattilainen, joka auttaa yrityksiä luomaan persoonallista viestintää oikeissa kanavissa oikeille yleisöille. Hänelle laadukas asiantuntijaviestinä on intohimon kohde työssään, mutta myös talousasiat kiinnostavat häntä kovasti finanssitaustan ansiosta. Riina toimii Mothers in Business ry:llä jäsenaktiivina valtakunnallisen LinkedIn kanavan vastaavana.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.