Puutu vähättelyyn – hyvä kohtelu ei maksa mitään, mutta tuottaa sitä enemmän

”Edellisessä työpaikassa oman osaamiseni arvostus oli täysin nollassa ja se tehtiin työarjessa hyvin selväksi. Vaihdoin siis työpaikkaa.”

Näin kuvasi viime syksynä yksi MiBin jäsenkyselyyn vastanneista urasuuntautuneista äideistä kokemuksiaan, millaista perheellistymiseen tai sukupuoleen liittyvää syrjintää tai epäasiallista käytöstä hän on kohdannut työelämässä.

4.png

Tarina ei ole millään tavalla tavaton – tilastot osoittavat, että syrjintä ja muut henkisen väkivallan muodot ovat edelleen työelämässä liian yleisiä. Tutkimuksista puolestaan ilmenee, että henkisellä väkivallalla ei ole vaikutusta vain sen kohteeksi johtuneen hyvinvointiin, vaan myös henkistä väkivaltaa vierestä seuraavat kollegat voivat huonommin kuin ne, jotka työskentelevät turvallisemmassa työilmapiirissä.

Siksi minulla on teille esihenkilöille vinkki, jonka avulla varmistatte työyhteisön tuottavuuden, tai jopa lisäätte sitä. Sen hyödyntäminen ja toteuttaminen ei maksa työnantajalle, mutta sen vaikutukset ovat parhaimmillaan valtavan suuret.

Vinkkini on hyvä kohtelu. Hyvä kohtelu on sitä, että puutut matalalla kynnyksellä kaikkeen epäasialliseen käytökseen työyhteisössä – myös hienovaraiseen vähättelyyn. Jos puutut henkiseen väkivaltaan riittävän ajoissa, tilanteista ei ehdi muodostua suuren suuria, joissa työntekijä joutuu sairauslomalle tai joissa ainoa vaihtoehto on enää työpaikan vaihtaminen. 

Se, että ihan kaikkeen epäasialliseen käytökseen puututaan työyhteisössä, on helppo ohjenuora ja kattaa hyvin kaikki esihenkilöille asetetut velvoitteet. Silloin sinun ei tarvitse kalastella tietoa, onko jokin epäasiallista vai eikö.

Nyt ohjeet odottavat henkisen väkivallan kohteeksi joutuneen vetävän rajoja ja sanovan ei. Se voi olla joissain tilanteissa raskas vaatimus, jos kohteeksi joutunut on esimerkiksi määräaikaisessa työsuhteessa, muutoin huonossa asemassa työyhteisössä tai useat ihmiset kohdistavat häneen henkistä väkivaltaa. 

Jos siis jokin käytös voisi olla mielestäsi epäasiallista jossain määrin tai sen kohteeksi joutunut puhuu sinulle siitä, silloin se on epäasiallista, ja puutut siihen. That’s it. Ei mitään selittelyä tai painamista villaisella.

Kun työyhteisö on turvallinen tuoda omia mielipiteitä julki, on entistä helpompaa hyödyntää kaikkien ideoita ja työpanosta. Puuttumisen mataloittaminen alentaa myös kynnystä tuoda tapauksia esille.

Vinkkejä henkisen väkivallan tunnistamiseen sekä siihen puuttumiseen saat 19. maaliskuuta kello 13-14.30 järjestettävästä MiBin kaikille avoimesta webinaarista Hyvä kohtelu ei maksa mitään – Kohti työelämän tasa-arvoa.


5 (2).png

Blogin kirjoitti Tiina-Emilia Kaunisto
MiBin seminaarissa puheenvuoron pitävä Kaunisto julkaisee tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta Se ei johdu sinusta – Vähättelyn historia työelämässä -kirjan (Avain), jossa on mukana MiBin jäsenten tarinoita syrjinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä. Kaunisto työskentelee työelämän erityisasiantuntijana Monimuotoiset perheet -verkostossa ja on myös mukana MiBin hallituksessa.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.