Alanvaihto perhevapaan jälkeen – näin löydät uuden työpaikan

Perhevapailta siirtyminen takaisin työelämään on jännittävää aikaa. Silloin alanvaihto saattaa kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta. Perhevapaiden aikana elämä on pyörinyt uuden pienen tulokkaan ympärillä, mutta monille se on myös hetki, jolloin omaa uraansa on ollut aikaa pohtia ja tarkastella uusin silmin.

Etenkin pidemmän tauon jälkeen aiempi työ saattaa tuntua kaukaiselta ajatukselta, eikä siihen enää halua palata. Omat kiinnostuksen kohteet ja arvot ovat voineet muuttua eivätkä sellaiset asiat tunnu enää merkityksellisiltä, mitkä olivat ennen työssä tärkeitä. Perheellisenä saatat kaivata lisää joustoa työkäytäntöihin tai toimivampaa työpaikan sijaintia, mikä synnyttää tarpeen vaihtaa sopivampaan työhön.

Jos edellisestä työnhausta on jo jonkin verran aikaa, voi tuntua hankalalta lähteä hakemaan uutta työtä tai hypätä täysin uudelle alalle. Näillä vinkeillä pääset eteenpäin, kun alanvaihto ja uuden työpaikan löytäminen mietityttävät perhevapaan jälkeen.

Alanvaihto mielessä, mistä lähteä liikkeelle?

Ammatinvalinnassa ja unelmatyön löytämisessä auttaa, kun tunnet itsesi ja omat kiinnostuksen kohteesi. Itsensä tunteminen edistää sinua tekemään päätöksen, johon olet luultavasti tyytyväinen vielä vuosienkin päästä. Mieti vahvuuksiasi ja niitä asioita, joita nautit tehdä. Pohdi myös arvojasi. Tulet todennäköisemmin olemaan tyytyväisempi työssä, joka vastaa arvomaailmaasi.

Sinulla voi olla lisäksi tiettyjä tavoitteita, joihin tähtäät uudella uralla. Ne voivat liittyä esimerkiksi palkkaukseen tai säännöllisiin työaikoihin, mutta myös työn mielekkyyteen. Useimman vanhemman arkeen liittyvät yöherätykset eivät tunnu ehkä niin kuormittavilta, kun omasta työstä nauttii ja töihin on kiva herätä aamuisin.

Tämän jälkeen on paljon helpompi lähteä selvittämään, mitä konkreettisia steppejä alanvaihto vaatii.

Mikäli astut täysin uudelle alalle, ratkaisu on yleensä kouluttautuminen. Tänä päivänä on onneksi paljon erilaisia mahdollisuuksia kouluttautua työn ja lapsiperhearjen ohessa. Esimerkiksi monimuoto-opinnot auttavat sovittamaan opiskelua perheen aikatauluihin ja aikuiskoulutustuki antaa taloudellista turvaa opintojen ajaksi. Kelan myöntämä opintorahan huoltajakorotus tuo myös pientä joustoa alaikäisen lapsen huoltajan budjettiin.

Rekrytoiva koulutusohjelma on hyvä vaihtoehto alan vaihtajalle, jolle perhevapaata edeltävä työpaikka ei ole enää mahdollinen. Koulutusohjelman avulla saatat päästä rakentamaan uutta uraa nopeallakin aikataululla. Uusi osaaminen opetellaan pääsääntöisesti työssä oppien noin puolen vuoden aikana, jonka jälkeen tavoitteena on työllistyä yhteistyöyritykseen. Lisätietoa rekrykoulutuksista saat rekrytointialan yritysten sivuilta esim. TalentGate tai Saranen.

Uuden osaamisen kerryttäminen tai aiempien taitojen päivittäminen onnistuu myös pienempinä kokonaisuuksina. Pidä siis mielessä avoimen yliopiston opinnot ja osatutkinnot, joiden avulla voit laajentaa ammattitaitoasi suorittamalla yhden tai useamman osan valitusta tutkinnosta. Lisäksi erilaiset itseopiskeltavat kokonaisuudet, kuten Googlen ja Metan ilmaiset verkkokurssit, ovat hyvä keino kehittää asiantuntijuutta omien aikataulujen mukaan.

Päivitä työnhakutaitosi tähän päivään

Jos uusi unelma-ammattisi ei vaadi lisäkoulutusta, voit heittäytyä suoraan työnhakumarkkinoille. Kun työelämästä on ollut hetken aikaa poissa, epäilys omasta ammattitaidostaan voi nostaa päätään. Älä anna epäilyksillesi valtaa, vaan pyri muistelemaan työelämän onnistumisia ja saavutuksia: Missä asioissa juuri sinä olet hyvä? Mistä olet saanut kiitosta? Omien kykyjen selvittäminen ja esilletuominen on työnhaussa tärkeää. Älä siis vähättele osaamistasi, vaan kehu itseäsi rohkeasti!

Pidä mielessä, että kotonakin vietetyt vuodet vahvistavat työelämän taitoja. Monet äidit varmasti allekirjoittavat, että seuraavat taidot harjaantuvat jo melkein itsestään perhevapaan aikana: johtaminen, ongelmanratkaisukyky, organisointitaidot sekä ihmisläheinen työskentelyote. Etenkin perheystävällinen työnantaja osaa arvostaa näitä kotona opittuja kykyjä.

Tiesithän, että myös työnhakutaitoja on mahdollista treenata ja kehittää. Päivitä työhakemuksesi tähän päivään, tee erottuva CV ja muuta siihen aiemman työtehtäväsi vastuualueet saavutuksiksi. Saavutuksista koostuva CV on hyvä tapa osoittaa työnantajalle, mitä sinä osaat tehdä.

Alan vaihtajat törmäävät usein työkokemukseen liittyvään ongelmaan. Työpaikkoihin voi olla jopa satoja hakijoita ja helposti ensimmäiseksi karsitaan ne, joilta aiempi työkokemus uupuu. Työpaikan saaminen on silti mahdollista. Tässä tapauksessa perinteisen työhakemuksen lähettäminen ei välttämättä riitä, vaan ole rohkeasti yhteydessä potentiaalisiin työnantajiin ja verkostoidu alan ammattilaisten kanssa. Osoita työnantajalle motivaatiosi työllistyä juuri kyseiseen työpaikkaan ja tuo ilmi halusi oppia. Osaajapulan aikana useat yritykset ovat ymmärtäneet, että heidän pitää kouluttaa uusia osaajia ja mahdollistaa työn kautta oppiminen.

Näin löydät työpaikkoja ja tulet löydetyksi

Mikä olisikaan parempi tapa harjoitella työnhakua, kuin hakea ihan oikeaan työpaikkaan. Avoimia työpaikkoja voit löytää mm. työpaikkasivustoilta, sosiaalisesta mediasta, yritysten ja organisaatioiden nettisivuilta sekä omien verkostojen kautta. Mikäli et ehdi käyttää jokaista vapaahetkeäsi työpaikkailmoituksia selaillen, kätevät hakuvahdit ovat ehkä näppärin tapa saada sinua kiinnostavat työpaikat suoraan sähköpostiisi.

Huolehdi, että olet löydettävissä eri kanavista ja palveluista. Viilaa profiilisi kuntoon LinkedInissa ja luo itsellesi osaajaprofiili Rekrytointi.com Osaajapankkiin, jota työnantajat käyttävät suorahakuun. Käytä profiilissasi osaamistasi kuvaavia avainsanoja ja alan termejä, jotta nouset kärkijoukkoon rekrytoijien tekemissä hauissa. Näin parannat työllistymismahdollisuuksiasi ja erotut muiden hakijoiden joukosta! Kun olet kuvaillut osaamistasi mahdollisimman kattavasti ja tarkasti, saat Rekrytointi.com Osaajapankista viikoittain tekoälyn kohdistamia työpaikkasuosituksia. Muistathan, että voit hyödyntää osaajaprofiilisiasi työhakemusten pohjana eikä sinun tarvitse täyttää samoja tietoja useaan kertaan eri työnhakulomakkeille.

Onnistunut alanvaihto voi toteutua myös tämänhetkisessä työpaikassasi. Jos tykkäät työskennellä nykyiselle työnantajallesi, mutta aiempi työnkuva ei enää miellytä, ota tämä puheeksi työnantajasi kanssa. Selvitä mahdollisuutesi siirtyä toisiin tehtäviin organisaation sisällä. Mikäli sinulta ei löydy vielä vaadittavaa osaamista uusia tehtäviä varten, voit ehdottaa kouluttautumista työn ohella. Uudesta osaamisesta sekä ammattitaidosta on hyötyä työnantajalle ja tämä todennäköisesti myös sitouttaa motivoituneen työntekijän eli sinut työnantajan palvelukseen.

Kirjoittaja:

Sanni Oja on 2-vuotiaan pojan äiti, jolta löytyy yli 5 vuoden kokemus digitaalisesta rekrytoinnista ja markkinoinnista. Työssään LAURA Rekrytointi Oy:ssä hän auttaa työnhakijoita löytämään elämänsä työpaikan työnhakuun liittyvän sisällön avulla ja toimii myös työnhakijoiden äänenä työnantajien suuntaan.