Oletko koskaan katsonut peiliin väsymyksestä riutunein kasvoin ja hokenut ääneen: “tätäkö tää nyt on?” Minä olen! Tämä on kertomus siitä, kuinka raivasin tieni uupumuksen kautta kohti uutta mielekkäämpää työuraa.
Olen pohjakoulutukseltani markkinointiekonomi ja vajaan vuosikymmenen tein myyntityötä mainonnan parissa. Vaativan työn ja erityispikkulapsiarjen yhdistelmä ajoivat minua salakavalasti kohti uupumusta. Elin jatkuvasti jaksamiseni äärirajoilla. Vasta oman rajallisuuteni kohtaaminen pakotti pysähtymään: irtisanouduin työstäni ja aloin opetella omannäköistä elämää voimavarojeni puitteissa. Ymmärsin, että minun on itse kannettava vastuu omasta hyvinvoinnistani ja onnestani.
Uupumuksen myötä löysin itseni
Elettiin talvea 2019. Painoin työpaikan oven kiinni perässäni viimeisen kerran ja julistin somessa yhden vaiheen (työ)elämässäni päättyneen. “Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista!”, kirjoitin juhlallisesti somepostaukseeni. Todellisuudessa olin aivan piipussa eikä minulla ollut hajuakaan, mitä tekisin seuraavaksi. Olin ajanut itseni uupumuksen alhoon asiakasvastuullisessa myyntityössä ja ruuhkavuosissa. Kuormitustekijöitä oli yksinkertaisesti liikaa ja se näkyi ja tuntui. Tuossa hetkessä tein valinnan: valitsin olla itseni puolella.
Siihen asti olin elänyt niin kuin uskoin oikein olevan: opiskellut arvostetun korkeakoulututkinnon, löytänyt vakituisen työpaikan, asettunut aloilleni, perustanut perheen ja ostanut asunnon. Kaikki oli ulkoisesti hyvin. Silti mikään ei ollut hyvin: olin totaalisen hukassa, uupunut, näköalaton ja masentunut. Olin nimittäin venynyt ja joustanut oman hyvinvointini kustannuksella aivan liian pitkään, olinhan ylikiltti ja tunnollinen suorittajaluonne.
Karsiminen kirkasti uuden urasuunnan
Kelataan ajassa pari vuotta eteenpäin talveen 2021. Päätin alkaa karsia elämästäni pois kaikkea turhaa - asioita ja tavaroita, jotka eivät tuottaneet iloa ja hyvää mieltä. Turhasta tavarasta luopuminen tuntui vapauttavalta ja voimaannuttavalta. Niinpä aloin käymään läpi kotimme tavaroita yksi kerrallaan. Päätin käydä läpi jokaisen kaapin ja laatikon. Turhasta tavarasta irtipäästäminen antoi saman vapauden tunteen kuin entisestä työurasta irtautuminen.
Eräänä pakkaspäivänä sain oivalluksen dymotellessani kohokirjoittimella nimilappuja säilytyskoreihin: “tätä voisin tehdä työkseni!” Järjestin eteisen asustekoreja ja muistan tuumailleeni, kuinka ihanaa olisi, jos järjestämisestä maksettaisiin. Tuttava heitti ilmoille idean ammattijärjestäjän työstä. Lausahdus sysäsi liikkeelle lumipalloefektin.
Tavoitteena yrittäjyys ja lempeämpi työelämä
Intouduin testaamaan, miten eri huoneiden tavarat kannattaisi järjestää niin, että niiden käyttö olisi arjessa mahdollisimman helppoa. “Käytännöllisyys ennen kaikkea!”, toistelin itselleni ja tulin samalla kylväneeksi siemenen kodin toimivasta järjestyksestä. Keväämmällä samana vuonna testasin, miltä toisen ihmisen tavaroiden järjestäminen tuntui. Se sujui niin hyvin, että päädyimme järjestämään lähes koko ystäväni kodin. Samalla vahvistui ajatus uudesta urasuunnasta: päätin, että järjestämisestä tulisi minulle työ. Matkassa oli vain yksi mutta. Ammattijärjestäjän työtä pystyisi tekemään vain yrittäjänä ja se jos mikä tuntui burnoutin jälkeen pelottavalta ajatukselta. Silti tuntui kuin kaikki palaset olisivat vihdoin loksahteneet paikoilleen.
Päätin vahvistaa osaamistani ammattijärjestäjäkoulutuksella ja valjastaa vahvuuteni palvelemaan myös muita tavarataistoissaan. En halunnut katua kiikkutuolissa sitä, etten uskaltanut elää. Asetin itselleni tavoitteen: päätoiminen yrittäjyys ja lempeämpi työelämä.
Alanvaihdon myötä löytyi merkityksellinen työ
Ei ole ihmekään, etten tiennyt mikä minusta tulee isona. Kun laadin urasuunnitelmia lukion jälkeen, 2000-luvun alkupuolella, ei ammattijärjestäjän ammattia vielä ollut Suomessa. Alan koulutuksen toi Suomeen järjestämisen uranuurtaja Anne te Velde-Luoma vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Kun katson uraani taaksepäin näen, että työ ja henkilökohtainen elämäni ovat valmistelleet minua juuri tähän hetkeen: auttamaan oman arkensa kanssa kamppailevia perheitä luomaan helpompaa arkea. Saan auttaa ihania ihmisiä löytämään selkeyttä, helppoutta ja mielenrauhaa karsimalla turhaa tavaraa ja järjestämällä kodin arjen rutiineja tukevaan, toimivaan järjestykseen.
Saan tehdä työtä käsilläni, mutta myös suurella sydämellä. Saan luoda syviä asiakassuhteita, käydä merkityksellisiä keskusteluja, oivalluttaa muita ja puhua ja kirjoittaa järjestämisen asiantuntijana. Vihdoin koen, että työni on linjassa henkilökohtaisten arvojeni kanssa. Siinä, missä ennen koin olevani turhien tarpeiden mahdollista maailmassa, joka elää jo kantokykynsä rajoilla, saan nyt olla turhien tavaroiden karsija, opas monien tavaramatkalla.
Sinulle lukijani haluan sanoa tämän: “Jos taistelet omien elämänvalintojesi äärellä tai hoet samaa “tätäkö tää nyt on” -mantraa, et ole yksin. Haluan sinun muistavan, että vaikka muutos onkin pelottavaa, se on aina myös mahdollisuus. Päästämällä irti vanhasta, luot tilaa uudelle, omannäköisemmälle elämälle. Sinulla on siihen oikeus - jopa velvollisuus, sillä hyvinvoiva äiti on parempi äiti myös lapsilleen.”
Esittelyni: Heippa, olen Mari Shrestha, tuusulalainen koulutettu ammattijärjestäjä, Toimiva järjestys -yrityksen perustaja sekä kahden vauhdikkaan pojan äiti. Vapaa-ajalla voit bongata minut jalkapallokentän laidalta tai opettelemasta lempeämpää lähestymistä elämään yksi pieni hyvinvointiteko kerrallaan. Pohdintoja lempeämmästä arjesta sekä kodin järjestämisestä pääset seuraamaan @toimivajarjestys -Instagram-tililläni sekä LinkedInissä.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.
Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.