Riikka Pajunen, onnellisen työelämän rakentaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja luennoi mibiläisille työelämästä ja sen tekemisestä omannäköiseksi elämän osa-alueeksi. Kuuntelijoita ravisteltiin kohti uudenlaisia ajattelumalleja ja haastettiin poimimaan illasta vähintään yksi idea tai ajatus omannäköisen elämän rakennusaineeksi.
Illan aikana käytiin läpi seitsemän teemaa, joiden tavoitteena oli antaa työkaluja ja tehdä myönteisiä muutoksia omaan työhön ja elämään. Näitä teemoja olivat 1. opi menneestä ja hyväksy nykytilanne, 2. avaudu unelmatyölle, 3. arvosta itseäsi ja voi hyvin, 4. tunnista vahvuutesi, 5. varmista vireesi työpäivänä, 6. kommunikoi rakentavasti ja 7. kirkasta suunnitelmasi ja toimi.
Teemat virittivät keskustelua osallistujien keskuudessa muun muassa oman osaamisen hahmottamisesta, tulevaisuuden suunnitelman kirkastamisesta, yrittäjyyden aloittamisesta, omiin kykyihin luottamisesta ja ajan ottamisesta muutokseen tekemiseen ruuhkavuosien keskellä.
Menneestä oppiminen ja nykytilanteen hyväksyminen
Riikka Pajunen itse on löytänyt unelmatyönsä kriisien kautta. Hänen tarinastaan voit lukea lisää MiBin blogista. Pajunen on oppinut, että elämä herättelee meitä aika ajoin, ja haasteiden kautta opettaa muutoksen tarpeellisuuden. Kriisit ovat Pajusen mukaan portteja itseemme.
Muutoksen keskellä tulisi pysähtyä pohtimaan missä olemme elämässämme tällä hetkellä, ja kuinka tyytyväisiä olemme elämäämme juuri nyt. Mitä haluaisimme lisää, ja mitä asioita emme ainakaan haluaisi enää omaan elämäämme?
Intuition merkitys muutoksen alulle saamiseksi nousi luennolla keskeiseen rooliin. Pajusen mukaan intuition saa parhaiten esille pysähtymisen ja hiljentymisen kautta. Tärkeää on havainnoida, miltä suunnitelmat ja ajatukset tuntuvat kehossa. Mitä tuntemuksia herää, kun kuvittelet meneväsi uuteen työpaikkaan. Tunnetko ahdistusta, vai jännittävää kutkutusta?
Jos pohdit, olisiko aika mennä työelämässä eteenpäin, Pajunen listasi avuksi kolme urakriisin tunnusmerkkiä. Jos pohdit päivittäin, mitä tehdä työuran suhteen tai oireilet kehollisesti tai mielen kautta, se usein merkitsee tarvetta muutokselle.
Pajunen muistuttaa, että työn on tarkoitus antaa energiaa, ei viedä sitä. Olemme itse valinneet elämäämme tiettyjä asioita ja lopulta tekemäsi asiat ovat vapaaehtoista. Näin ollen meillä on myös vapaus ja mahdollisuus luoda oma unelmatyömme.
Mikä estää sinua menemästä kohti uutta?
Usein suurin este muutokselle on turvallisuuden tunne. Halutaan pitää kiinni vanhasta, kun ei tiedetä mitä on tulossa. Pajunen muistuttaa, ettemme voi koskaan voittaa sisäistä kriitikkoamme. Omat uskomuksemme yrittävät kaiken aikaa laittaa kapuloita rattaisiin. Asian tiedostamisen kautta sisäisen kriitikon kanssa on helpompi keskustella, ja uskoa ennemmin intuition ääntä. Kun pohdimme käsitettä unelmatyö, Pajunen korostaa:
”Unelmatyö voi olla mikä tahansa työ. Unelmatyö on tekemistä, jossa arvosi toteutuvat, vahvuutesi on käytössä, intohimon liekki sytyttää itsesi, ja osaamisella autat muita.”
Pikagallupin mukaan suurin osa paikalla olleista kuulijoista uskoi, että voisi löytää unelmatyönsä. Pajunen rohkaiseekin ottamaan pieniä askelia ja käymään matalalla kynnyksellä kokeilemassa eri vaihtoehtoja, vaikka vain yhden päivän ajan. Kannattaa ottaa se pienin askel, joka ei liikaa jännitä.
Pajunen muistuttaa, että kun sydämen palo on tarpeeksi vahva, et voi olla enää ohittamatta sitä. Mitä huolellisemmin kuuntelet intuitiotasi, sitä vahvemmin viestejä sinulle tulee.
Pajunen päätti luennon ajatukseen, että kehomme on viisas, meidän elämäntehtävämme on kuunnella sitä.
Parhaat tulokset kohti päämäärää tulevat siitä, kun teemme oikeita asioita emmekä sijaistoimintoja. Vastoinkäymisistä on mahdollisuus oppia.
Niitä tulee kaikille. Kriiseistä kehittyvät ne todelliset timantit.
Kirjoitus perustuu Riikka Pajusen 7 askelta omannäköiseen työelämään -luentoon. Luennon teemoja voit syventää Pajusen valmennuksessa ”7 askelta unelmatyöhön”. Lisäksi hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Omaa tehtävää etsimässä.
Pajunen aloitti MiBin Uralla eteenpäin -tapahtumasarjan. Tapahtumasarja starttasi tammikuussa ja jatkuu koko kevään.
Lisätietoa Riikka Pajusen tarjoamista palveluista:
https://www.riikkapajunen.fi/
Kirjoittaja: Katja Pietarinen, MiBin aktiivi