Kestävä ja inhimillinen työelämä alkaa aidosta dialogista

Työelämä on murroksessa. Meiltä odotetaan yhä enemmän tehokkuutta, nopeaa reagointia ja kykyä sopeutua jatkuviin muutoksiin. Samalla monella on tunne, että arjen vuorovaikutus ohenee: aikaa pysähtymiselle ja yhdessä ajattelulle on yhä vähemmän, vaikka juuri se loisi perustan työyhteisöjen hyvinvoinnille, oppimiselle ja luottamukselle.

Yksi keskeinen työelämän haaste onkin juuri tässä, meillä ei ole riittävästi tilaa aidoille kohtaamisille ja vuorovaikutukselle. Moni kokee tulevansa kuulluksi vain puolittain, vielä harvempi ymmärretyksi. Keskustelut jäävät helposti teknisiksi, pinnallisiksi tai kiireen lävistämiksi. Tällöin riskinä on, että epävarmuus kasvaa, ideat jäävät piiloon ja konfliktit jäävät käsittelemättä.

Samaan aikaan on vahvistumassa ymmärrys siitä, että kestävää työelämää ei voida rakentaa vain rakenteiden, prosessien ja tavoitteiden varaan. Tarvitsemme jotain, joka vahvistaa ihmisyyttä ja mahdollistaa jatkuvan yhteisen kehittymisen. Tämä "jokin" löytyy aidosta vuorovaikutuksesta, joka ei tyydy pelkkään asioiden hoitamiseen vaan kutsuu mukaan pohtimaan, kuulemaan ja ymmärtämään.

Dialogi rakentaa tilaa ihmisyydelle

Dialogissa ei ole kyse vain keskustelusta, vaan erityisestä tavasta kohdata toisia. Yhdessä ajattelu ja laadukkaampi vuorovaikutus edellyttävät, että uskallamme päästää irti valmiista vastauksista ja asetumme kuulemaan toista aidosti – haluten ymmärtää, ei vain reagoida. Tämä vaatii halua olla läsnä ilman häiriötekijöitä, asettua hetkeksi toisen asemaan ja kohdata toinen ihmisenä, ei vain kollegana, esihenkilönä tai asiantuntijana.

Tällainen kohtaaminen ei synny sattumalta. Sitä kannattelee joukko periaatteita, joita voi harjoitella ja vahvistaa arjen vuorovaikutuksessa. Näitä periaatteita kuvaamme Kasvussa Oy:ssä dialogitimantilla. Se ei ole vain menetelmä, vaan tapa ajatella, joka mahdollistaa laadukkaampia keskusteluja ja syvempää yhteyttä.

Hyvän keskustelun tavoitteena ei ole vakuuttaa toista, vaan yhdessä tarkastella asioita eri näkökulmista. Reflektoinnilla – niin omien ajatusten kuin yhteisten toimintatapojen osalta – avautuu mahdollisuus nähdä tilanteet uudessa valossa. Kun uskalletaan pysähtyä ja tutkia asioita ilman kiirettä löytää ratkaisua, voi syntyä oivalluksia siitä, mitä todella tapahtuu, mikä vaikuttaa mihinkin ja miten oma toiminta kytkeytyy laajempaan kokonaisuuteen.

Tämä yhteinen ajattelu tekee näkyväksi sen, mitä muuten jäisi piiloon, ja auttaa kehittämään toimintaa sekä yksilönä että yhteisönä. Se kutsuu tarkastelemaan myös asioita, jotka usein ohitetaan: mikä meitä oikeasti ohjaa, mitä pelkäämme, mitä haluamme suojella, ja mitä tarvitsemme ollaksemme parhaimmillamme?

Yhteinen ajattelu rakentaa kestävää työelämää

Kun organisaatioissa pysähdytään aidon vuorovaikutuksen äärelle, syntyy tilaa luottamukselle, yhteiselle oppimiselle ja toisen arvostamiselle. Ymmärrys lisääntyy, väärinymmärrykset vähenevät ja yhteistyö vahvistuu. Samalla palautuvat näkyviin ihmiset, jotka ovat kaiken työn takana – ei vain tehtävät ja tulokset.

Toimiva vuorovaikutus tuo ihmisen ja ihmisten potentiaalin takaisin liiketoiminnan keskiöön. Se muistuttaa, että kestävää menestystä ei saavuteta ilman kykyä kohdata, keskustella ja oivaltaa yhdessä. Kun ihmiset voivat hyvin ja kokevat tulevansa kuulluiksi, syntyy kulttuuri, joka kestää muutosta ja tukee uudistumista.

Huhtikuussa toteutimme Mothers in Business Pirkanmaan aluejärjestön kanssa dialogitapahtuman, jossa pysähdyttiin palautteen äärelle. Vaikka tapahtuma oli yhden iltapäivän mittainen, sen vaikutukset tuntuivat – osallistujat kuvasivat, miten tärkeältä tuntui tulla aidosti kuulluksi ja päästä yhdessä tutkimaan palautteen antamiseen liittyviä ilmiöitä. Tällaiset hetket osoittavat konkreettisesti, miten suuri voima piilee yhteisessä dialogissa.

Kestävä ja inhimillinen työelämä ei synny yksittäisistä tempauksista tai uusista työkaluista. Se syntyy siitä, miten me ihmisinä kohtaamme toisemme. Laadukas vuorovaikutus ei ole täydellisyyttä – se on dialogia, jossa on lupa olla keskeneräinen ja mahdollisuus löytää uutta yhdessä.

Noora Hyttinen
Yrittäjä, dialogivalmentaja
Kasvussa Oy

Kirjoittajasta:
Noora Hyttinen on dialogin ja kohtaamisen asiantuntija sekä Kasvussa Oy:n toinen perustaja. Kasvussa Oy:n intohimona on auttaa valmennuksillaan organisaatioita rakentamaan kulttuureja, jotka kukoistavat dialogilla.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.