Käsi kädessä - perheystävällisyyden ja tasa-arvon toteutuminen työpaikalla on voimavara

Yhteiskuntamme on monelta osin murroksessa ja työelämä liikkuu sen mukana. Vastuullisuus on arvo, jota työntekijät arvostavat ja työnantajat vaalivat. Monelle meistä termi ”vastuullisuus” tarkoittaa vihreitä arvoja, kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä. Vastuullisuus ulottuu kuitenkin työelämän jokaiseen kolkkaan ja vaikuttaa työhyvinvointiin laajasti.

Oikotien Vastuullinen työnantaja -kampanjan tavoite on tarjota entistä parempia ja vastuullisempia työkokemuksia kaikille työntekijöille. Kampanjassa vastuullisuus toteutuu kuuden periaatteen kautta, joita mukana olevat työnantajat sitoutuvat noudattamaan. Toteutamme vuosittain Suomen suurimman työelämän vastuullisuustutkimuksen, jossa työntekijät pääsevät kertomaan arvionsa vastuullisuuden toteutumisesta työpaikallaan. Vuonna 2021 tutkimuksessa oli yli 6000 vastaajaa laajasti eri toimialoilta, ikäluokista sekä tehtävistä. Vaikka tutkimuksen mukaan suomalaisen työelämän perheystävällisyys ja tasa-arvo ovat hyvällä tolalla, on vielä parantamisen varaa. Tutkimuksen vastauksissa nousee esille että työnantajat puhuvat paljon vastuullisuudesta mutta kauniit sanat jäävät liian usein vain ajatuksen tasolle. Työntekijät haluavat konkreettisia vastuullisuustekoja lupausten taakse. Myös esihenkilöiden ja työntekijöiden näkemykset erosivat merkittävästi toisistaan, kuilu vastuullisuuden kokemuksesta oli huolestuttavan suuri.

Korona-aika on tuonut sekä helpotusta että hankaluutta kodin ja työn yhdistämisen suhteen. Omassa elämässäni tämä konkretisoitui keväällä 2020 kun neljä koululaista jäi yhtäkkiä etäkouluun ja myös me vanhemmat yritimme olla tehokkaita etätyöläisiä. Oli myös kurjaa kun työpaikan kahvitteluhetket ja uusien ihmisten kättelyt vaihtuivat “kuuletteko minua” ja “näkyykö mun näyttö” -huoliin Teamsin ja Meetsin äärelle. Toisaalta yli tunnin työmatkat jäivät pois päivistä ja olen pystynyt olemaan läsnä lapsille aivan eri tavalla kuin toimistolla ollessani.

Yksi kampanjan kuudesta periaatteesta on työelämän tasapaino ja hyvinvointi - tämä tarkoittaa konkreettisesti työntekijän mahdollisuutta sovittaa yhteen ura, perhe ja vapaa-aika. On olemassa paljon konkreettisia keinoja helpottaa perheen ja työelämän yhteensovittamista. Esimerkiksi moni yritys pitää tapaamiset siten, että aamut ja iltapäivät ovat aina vapaina perheen pienimpien kouluun lähetystä ja kotiintuloa varten. Meille muutti herttainen kaniherra Kaneli koronavuoden aikana ja on ollut ihanaa seurata uuden perheenjäsenen kotiutumista kotoa käsin. Läsnäolo on helppoa työnantajan ymmärtäessä, että jokaisen työpiste ei ole samanlainen - kun työnantaja ja työntekijä puhaltavat yhteen hiileen, on tuloksena toimiva ja hyvinvoiva työyhteisö.

Vaikka tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa kokee työnantajan joustavaksi erilaisissa elämäntilanteissa, on jäljellä yksi kolmasosa, jonka muuttuvissa elämäntilanteissa työnantaja ei elä vielä mukana. Lisäksi kysyimme, pidetäänkö poissa oleviin työntekijöihin yhteyttä, kuten esimerkiksi perhevapailla oleviin työntekijöihin. Puolet ei tiennyt ja neljäsosa osasi kertoa, ettei näin ole. Helppo tapa pitää perheelliset osana työyhteisöä onkin kysyä vanhempainvapaille lähtiessä, haluaako vanhempi yhteydenottoja työpaikalta. Monelle kuulumisten kysymiset voivat olla piristävä tuulahdus työelämästä ja muistutus, että on arvokas työyhteisön jäsen.

Avain tasa-arvoiseen työelämään löytyy yksilöllisyydestä, joka koskettaa jokaista työyhteisön jäsentä. On hyvä tiedostaa, että työnantajana pääsee pitkälle, kun kuuntelee työntekijöitä ja pyrkii pitämään avoimen keskusteluyhteyden. On turhaa kysyä kuulumisia, jos vastaus ei aidosti kiinnosta - pitää välittää ja kuunnella, jotta oikeasti ymmärtää, mitä omassa yhteisössä tapahtuu. Usein oma yhteisö on paras kertomaan ja keskustelemaan tarpeistaan. Monimuotoinen ja tasa-arvoinen yhteisö on yritykselle valtava voimavara!

Kirjoittaja Hanna Auvinen toimii Oikotien työnantajakuvatiimissä Vastuullinen työnantaja -kampanjan vetäjänä sekä tuotepäällikkönä. Hannan intohimona on tutkimusten analysointi ja tutkimustulosten vieminen käytäntöön. Hanna innostuu myös uusista ideoista ja niiden kehittelystä.Tasapainoa hektisten ruuhkavuosien keskelle tuo jooga, villasukat sekä Kaneli-Kanin rapsuttelu.

Kirjoittaja Hanna Auvinen toimii Oikotien työnantajakuvatiimissä Vastuullinen työnantaja -kampanjan vetäjänä sekä tuotepäällikkönä. Hannan intohimona on tutkimusten analysointi ja tutkimustulosten vieminen käytäntöön. Hanna innostuu myös uusista ideoista ja niiden kehittelystä.Tasapainoa hektisten ruuhkavuosien keskelle tuo jooga, villasukat sekä Kaneli-Kanin rapsuttelu.


Haluatko saada vinkkejä perheystävällisen työilmapiirin luomiseen ja ylläpitämiseen? Suosittu Perheystävällinen Työelämä -seminaari järjestettiin 1.10. jo toisen kerran! Tutustu tallenteeseen nyt ja anna huippupuhujien johdattaa sinut työelämän tärkeimmän aiheen äärelle.

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.