Hyvät tunnetaidot siivittävät menestykseen

Tunnetaidot työelämässä - MiB Syysseminaari 2022

Mothers in Businessin Uudenmaan jaosto järjesti vuosittaisen syysseminaarin 19. marraskuuta 2022. Seminaari keräsi kiitettävästi ihmisiä paikan päälle Helsingin Munkkiniemeen sekä etäyhteyksien päähän. Tämän vuoden seminaarin teemana oli Tunnetaidot työelämässä. Tunnetaidot nähdään tärkeänä osana työelämässä menestymistä. 



Mitä tunnetaidot ovat?

Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä tunnistaa tunteita itsessään ja muissa sekä kykyä nimetä tunteita, ymmärtää niiden alkuperää ja vaikutusta käyttäytymiseemme. Tunnetaidot tarjoavat myös työkaluja kanssaihmisten aitoon ja suvaitsevaan kohtaamiseen. Tunnetaitoja tarkasteltiin seminaarissa eri näkökulmista – niin yksilön kuin työyhteisöjenkin näkövinkkeleistä.



Seminaarin puhujat alansa konkareita 

Veera Virintie ja Johanna Vilmi Silta Educationista, tunnekouluttaja Camilla Tuominen, erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto Monimuotoiset perheet -verkostosta sekä Valmentamon Anne Karilahti


HR-alan ammattilaiset panelisteina 

Leena Venermo (BearingPoint Finland Oy), Irina Kalmi (Possibility Factory), Marina Forssell (Nordic Regional Airlines), Paula Kilpinen (Uusi Agenda Oy) ja Tiina Rikka (Sofigate Oy).


Olet arvokas omana itsenäsi!

Camilla Tuominen loi puheenvuorossaan tärkeän pohjan päivän teemaan. Hän kannustaa rohkeuteen luoda omannäköinen ja itsellesi rehellinen elämänpolku. Askeleet polulla eivät aina ole helppoja. Voit kohdata sisäistä hämmennystä ja pelkoa. Lisäksi ulkopuoleltamme tulee herkästi vaatimuksia, oletuksia, paineita ja toiveita. Voit itse vaikuttaa siihen, miten annat näiden haasteiden vaikuttaa valintoihisi. Sen sijaan, että panssaroisit itsesi, kuuntele ja luota ytimeesi ja omaan vaistoosi.

Elämä on oppimista ja vain sen kautta pääset sinulle parhaisiin lopputuloksiin. Olemalla rehellinen itsellesi luot parhaimmat edellytykset myös sille, että kykenet antamaan parhaan panoksesi ympäröivälle maailmalle. Tällöin luot myös ravinteikkaan maaperän tunnetaitojen kehittämiselle.


Kasva oman elämäsi tunnetaito- maestroksi

Veera Virintie ja Johanna Vilmi tarjosivat neurotieteen valossa näkökulmia ja keinoja muun muassa tunteiden ja stressin hallintaan.

Tunnetaitojen kehittymisen kannalta tärkeänä nähdään taito oppia tunnistamaan erilaiset tunteet. Tämä vaatii läsnäoloa ja taitoa itsereflektioon, mutta myös kykyä osata kyseenalaistaa omia sekä muiden oletuksia ja ennakkoluuloja. Voimme vaikuttaa tunnetaitoihimme omien valintojemme kautta.

Hyvän pohjan tunnetaitojen vahvistamiselle tuo oman hyvinvoinnin huomioiminen. Virintie ja Vilmi kannustavat vaalimaan terveellisiä elämäntapoja. Tärkeää on riittävä lepo, fyysinen aktiivisuus, meditaatio sekä multitaskaamisen vähentäminen. Hyvät arjen valinnat kasvattavat dopamiinitasojamme, vahvistavat valppaustasoamme ja ylläpitävät positiivista ajattelutapaamme.



Tiesitkö, että sisälläsi piilee taito hallita tunteitasi ja toimia niiden pohjalta paremmin omia arvojasi ja tavoitteitasi vastaavasti? 

Tunnetaitojaan voikin jatkuvasti kehittää ja harjoitella. Anne Karilahti tarjosi workshopissaan käytännöllisiä keinoja tunteiden tunnistamiseen ja rakentavaan käsittelyyn. Tuomisen tavoin Karilahti myös kannustaa luottamaan omaan sisäiseen ääneen ja tunteisiin. Tunteet tuntuvat monesti kehossa ja niillä on meille viestinsä kerrottavana. Tunnetilan käsittely vaatii tunteen tiedostamista ja sen tarkempaakin tarkastelua. Voit esimerkiksi kysyä: Mitä tunne kaipaa? Monesti se voi olla hyväksyntää ja rakkautta. Tunteen voi myös yrittää visualisoida: Missä se tuntuu kehossa, miltä se näyttää, minkä kokoinen se on ja niin edelleen.

Hyvän käytännön vinkin tarjosivat myös Vilmi ja Virintie. Heidän mukaansa tunne kasvaa meissä jo muutamien sekuntien aikana ja kestää noin 8 minuutin ajan. Otetaan esimerkiksi stressaava tilanne työelämässä. Seuraavalla kerralla – ennen kuin toimit haastavan tunteen vallassa – mitä jos antaisitkin tunteelle vain tilaa olla ja haihtua ajan kanssa? Hengittele aikasi, kuulostele tunnetta ja päästä siitä irti!


Työelämä tarvitsee tunnetaitoja ja inhimillisyyttä

Panelistit pohtivat yhdessä inhimillisyyttä ja tunnetaitoja työelämän näyttämöllä. He näkevät, että inhimillisyys työelämässä on arvokysymys, se on aina vastuullista ja oikein. Iloksemme voimme todeta, että työelämässä inhimillisyys on ottamassa koko ajan vahvempaa jalansijaa. Viime vuosina ihmisiä kohdanneet kriisit – henkilökohtaisista burnouteista aina maailmanlaajuisiin pandemioihin – ovat väistämättä jättäneet tunnejälkensä ihmisiin. Lisäksi työelämä on kokenut käytännönkin tasolla muutoksia. Esimerkiksi lisääntynyt hybridityö ja palveluiden itsepalveluistaminen haastavat inhimillisyyden ja mahdollisuuksia aitoihin kohtaamisiin. Inhimillisyys vaatii ennen kaikkea käytännön muutoksia. Se tulisi tunnistaa ja tunnustaa jo organisaatioiden strategiatasolla. On kaikkien vastuulla luoda inhimillisyyttä työyhteisöihin.

Luottamuksellinen, turvallinen ja toisia tukeva ilmapiiri on tärkeää kaikilla työorganisaatioiden tasoilla. Jokainen ihminen tulee kohdata arvokkaana yksilönä, kokonaisvaltaisesti. Kohtaamistaidot, empatia, vuorovaikutustaidot, tunnetaidot – kaikki nämä edistävät ja vahvistavat inhimillisyyttä, myös työelämässä.

Tiina-Emilia Kaunisto oli muiden panelistien kanssa samoilla linjoilla. Onnistuneen muutoksen edellytyksenä on kulttuurinen muutos työelämässä. Yksilötason rinnalla tarvitaan myös suurempia rakenteellisia uudistuksia. Tunnetaitojen rinnalla Kaunisto peräänkuulutti myös perheystävällisyyden ja perheiden monimuotoisuuden hyväksymistä työelämässä. Kaunisto kannustaa kaikkia avoimeen keskusteluun – viedään yhdessä työyhteisöjen kulttuuria pehmeämpään suuntaan. Koko tunteiden kirjo kuuluu myös työelämään. Olisi tärkeää sopia yhdessä toimintamalleja, joilla huomioidaan työyhteisöjen monimuotoisuutta.

Karilahti toi tähän esille myös tärkeän näkökulman: Terveellinen tunneilmasto työpaikalla edellyttää psykologista turvallisuutta ja ratkaisukeskeisyyttä. Työpaikalla tulisi suosia konkreettista, rakentavaa ja positiivista palautteenantoa. 

Syysseminaari oli kaikkinensa lämminhenkinen, voimaannuttava ja innoittava päivä. Yksi seminaarin herättävimmistä kysymyksistä oli Karilahden sanoittama: ”Minkälaisen energiajäljen sinä jätät jälkeesi?”. On inspiroivaa ja lohdullistakin ajatella, että positiiviset tunteet voivat tarttua muihinkin. Pyritään siis levittämään hyvää ympärillemme – parhaimmillaan se moninkertaistuu.


Minna Timonen
Syysseminaarin järjestäjätiimin jäsen ja viestintävastaava



Tapahtuman pääsponsorina toimi: BearingPoint Finland Oy. Muita tärkeitä sponsoreitamme olivat: Edly Oy, Coaching for success, TellWell Translations, Tunnetaitoja Lapselle, Voimatassu, Vuokkoset (Delipap Oy), FMAM, Elixia, Seikkailu Oy, Medifon OY, TransClean Oy, CoolHead Brew, Etola, Green Planet Astronaut, Hotelli Nuuksio, Leaders, Lejos ja Munkkiniemen Puisto Apteekki.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.