Urahenkisten äitien yhdistys Mothers in Business MiB ry näyttää mallia, miten töitä ja perhevapaita on mahdollista yhteensovittaa. Perhevapaiden ei tarvitse merkitä katkoa työntekijän uralla, ja samalla mahdollistetaan osaamisen säilyminen organisaation käytössä.
Mothers in Business (MiB) on ottanut käyttöön kahden toiminnanjohtajan mallin. Perhevapaalle jäänyt toiminnanjohtaja Annica Moore jatkaa tehtävässä sen mukaan, miten vauvan saapuminen sallii. Päivittäisissä tehtävissä ja yhdistyksen johdossa toimii kokoaikainen sijainen, MiBin kehittämispäällikkönä tähän saakka toiminut Jonna Lampinen.
“Meille on arvokasta pystyä tarjoamaan tällaista mahdollisuutta”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Mikkonen. “Työntekijöiden tarpeet ovat erilaisia, ja haluamme tarjota yksilöllisiin elämäntilanteisiin sopivia ratkaisuja. Samalla haluamme nostaa esiin esimerkkejä perheystävällisistä teoista, joita jokainen organisaatio voi arjessaan harkita.”
Perhevapaita ja toiminnanjohtajuutta yhdistävä Annica Moore kertoo, että työskentelyn jatkaminen perhevapaiden aikana oli hänen oma ehdotuksensa, ja siihen suhtauduttiin innostuksella.
“Osaamiseni ja ideani verkoston toiminnan kehittämiseksi eivät katoa minnekään, vaikka saan lapsen, ja tämä onneksi ymmärrettiin myös työnantajan puolelta. Toimin tehtävässä sen mukaan mitä vauvan ehdoilla tuntuu hyvältä. Muutamassa tunnissakin ehtii sparrailla muun tiimin kanssa tulevaa ja toisaalta edistää itselle merkityksellisiä asioita. Saan työstäni paljon energiaa”, Moore kertoo.
Paljon on kiinni tahdosta ja asenteiden ravistelemisesta
Tutkimusten mukaan perhevapaiden suurin ongelma työnantajalle ei ole kustannukset, vaan avainhenkilöiden poissaolo. Monessa organisaatiossa olisi varaa pitää kiinni tarpeellisesta osaamisesta myös perhevapaiden aikana, mutta asiaa ei oteta puheeksi tai se ei edes tule mieleen.
“Tällaisessa meidän tarjoamassa ratkaisussa työnantajan on mahdollista miettiä, miten sijaisen ja sijaistettavan osaamisprofiilit täydentävät toisiaan ja mitä mahdollisuuksia se voi tarjota. Paljon on kiinni siitä, miten työntekijä ja työnantaja haluavat asiaan suhtautua”, Moore kertoo.
Perhevapaisiin suhtaudutaan usein on/off-tyyppisesti. Työpaikalta ei uskalleta soittaa perhevapaalla olevalle työntekijälle, ja työntekijä irtautuu töistään kokonaan. Myös nykyinen perhevapaiden tukimalli ohjaa on/off-ratkaisuihin. Niinä päivinä, joina tekee töitä, tipahtaa alimmalle päivärahatasolle. Mooren mukaan tämä ei välttämättä kannusta ihmisiä ylläpitämään työsuhteitaan perhevapaiden aikana. “Olisi hyvä, jos päivärahoja ei menettäisi, vaan ennemmin ne päivärahapäivät, joina tekee töitä, siirtyisivät käytettäväksi myöhemmin,” Moore ehdottaa.
“Vielä on toki auki, millainen lapsi sieltä tällä kertaa syntyy, ja salliiko hän minulle mahdollisuutta jatkaa töitä. Ainakin näin vapaiden alussa kokemus on ollut pelkästään positiivista.” Moore naurahtaa.
MiB jakaa muitakin työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista tukevia käytäntöjä syyskuun aikana käynnissä olevassa #perheystävällisiätekoja -haastekampanjassa. Kampanjan tarkoituksena on edistää perheystävällisyyttä koko Suomessa ja ravistella mahdollisimman moni työnantaja sekä työntekijä mukaan pohtimaan omia työn ja perheen yhteensovittamisen käytäntöjään:
Lisätietoja:
Annica Moore, p. 0503525347, annica.moore@mib.fi
Susanna Mikkonen, p. 0509117367, susanna.mikkonen@mib.fi
Kuvat:
https://drive.google.com/drive/folders/135ZNVE3LCzu_M62NAEAVV_hQ1sJ1xczM
Mothers in Business (MiB) yhdistää noin 4000 urahenkistä äitiä, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa.