Uusi perhevapaamalli ei kannusta työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen

Tiedote 16.2.2021

Uraäitien järjestö Mothers in Business (MiB) kiittelee esitettyä perhevapaamallia askelista kohti tasa-arvoa ja joustomahdollisuuksien kasvamisesta. Malli ei kuitenkaan kannusta työn ja perhevapaan yhteensovittamiseen, ja sen mahdollistama tasajako edellyttää perheiltä rohkeutta ja työelämältä perheystävällisyyteen panostamista.

Hallitus on 16.2. julkaissut ehdotuksensa uudeksi perhevapaamalliksi. Malli olisi toteutuessaan historiallinen askel kohti tasa-arvoisempaa vanhemmuuden jakamista. Uudessa mallissa vanhempainrahapäivien kokonaismäärä on 320 arkipäivää, joista molempien vanhempien on mahdollista käyttää 160 päivää. Toiselle vanhemmalle tai omalle puolisolle on mahdollista luovuttaa omasta kiintiöstään enintään 63 vanhempainrahapäivää. Urahenkisten äitien Mothers in Business -järjestö muistuttaa kuitenkin, että mallin mahdollistama tasajako edellyttää työelämältä ja perheiltä aitoa halua lisätä isien perhevapaiden käyttöä.

Tutkimusten mukaan perhevapaiden vapaasti jaettavia osia ovat tähän saakka käyttäneet lähes poikkeuksetta äidit”, muistuttaa MiB ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore. “Kannusteita sille, että isät käyttäisivät omat kiintiönsä täysimääräisinä tarvitaan niin perheissä kuin työelämässäkin.

Uudessa mallissa vanhempainrahapäivien kokonaismäärä on 320 arkipäivää, joista molempien vanhempien on mahdollista käyttää 160 päivää.

Uudessa mallissa vanhempainrahapäivien kokonaismäärä on 320 arkipäivää, joista molempien vanhempien on mahdollista käyttää 160 päivää.


Perhevapaapäivien menettäminen ei kannusta osa-aikatyöhön

Ehdotetussa perhevapaamallissa vanhempainrahapäivien kokonaismäärä säilyy samana huolimatta siitä, maksetaanko päiväraha osittaisena vai kokonaisena. Jos vanhempi on sopinut työskentelevänsä korkeintaan viisi tuntia päivässä, hän saa halutessaan osittaista vanhempainpäivärahaa. Käyttämätöntä puolikasta vanhempainvapaapäivää ei kuitenkaan saa siirretyksi eteenpäin.

Imettävänkin äidin olisi usein helpompaa irrottaa työnteolle muutama tunti sieltä tai täältä. Kokonaiset päivät sen sijaan ovat hankalampia.”, kertoo perhevapaalla oleva Mothers in Business MiB ryn:n toiminnanjohtaja Annica Moore.

Kyse ei niinkään ole taloudellisesta kompensaatiosta vaan aidosta mahdollisuudesta joustavasti yhdistää työntekoa ja lapsenhoitoa”, painottaa Jonna Lampinen, MiB ry:n toiminnajohtajan sijainen. “Osittaisten vanhempainvapaapäivien siirron avulla vanhemmat voisivat itse vaikuttaa siihen, miten pitkälle ajanjaksolle vanhempainrahapäivät riittävät.”

Vanhempainvapaapäivien siirto osa-aikatyötä tehtäessä on mahdollista esimerkiksi Ruotsissa. Tällöin töitä ja perhe-elämää pystyy yhteensovittamaan jouhevammin ja pidemmin. Ruotsissa vanhempainrahapäiviä käytetäänkin huomattavasti pidempään, ja niitä hyödynnetään usein myös lapsen aloittaessa koulussa. Suomeen ehdotetussa mallissa vapaita voisi käyttää vain siihen asti, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Perhevapaauudistus edellyttää asennemuutosta

Mothers in Business -järjestö muistuttaa, että perhevapaauudistus vaatii tuekseen työelämän perheystävällisyyttä ja joustoja sekä positiivista asennetta isien lisääntyviä perhevapaita kohtaan.

Toivomme uudistuksen muuttavan asenteita niin, että vanhempainvapaiden tasajako koetaan perheissä luontevaksi valinnaksi, jota myös työnantajat tukevat”, Jonna Lampinen pohtii.

Lampinen muistuttaa, että työnantaja ja työntekijä voivat aina sopia vanhempainvapaan pitämisestä myös useammassa jaksossa tai lyhyempinä jaksoina sekä ilmoitusajoista poikkeamisesta, mikä mahdollistaa molempien osapuolten kannalta sopivan joustavuuden. Joustot kannattaa myös työelämässä nähdä mahdollisuutena: hyvin sujuva arki lisää työssä jaksamista ja on myös työnantajan etu.


Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja (perhevapaalla) Annica Moore, p. 050 352 5347, annica.moore@mib.fi

Sijainen Jonna Lampinen p. 040 7725299, jonna.lampinen@mib.fi

 
 
MiB ry:n toiminnanjohtajat Jonna Lampinen ja Annica Moore

MiB ry:n toiminnanjohtajat Jonna Lampinen ja Annica Moore