Työn ja perheen yhteensovittaminen on usein vaikeampaa töissä, jotka vaativat läsnäoloa. Perheystävällisiä käytänteitä on kuitenkin mahdollista luovasti kehittää erilaisilla työpaikoilla. Skanska on kehittänyt joustavia työaikaratkaisuja rakennustyömailla ja Päijät-Sote perheystävällistä työkulttuuria sote-alalla.
7.10. järjestettävässä Perheystävällinen työelämä -seminaarissa jaetaan vinkkejä siihen, miten työn ja perheen yhteensovittaminen voisi olla mahdollista kaikille.
Mothers in Business -järjestö nostaa lokakuussa keskusteluun työelämän perheystävällisyyden merkityksen töissä, jotka vaativat läsnäoloa.
Työn ja perheen yhteensovittamisesta keskustellaan usein asiantuntijatyön ja tietotyöläisten näkökulmasta. Työpaikan voikin olla helpompi tarjota erilaisia perheystävällisiä joustoja, jos työtä voi tehdä aika- ja paikkariippumattomasti. Sen sijaan läsnäoloa vaativissa töissä työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet voivat olla suurempia.
“Perheystävällisyydessä ovat perinteisesti profiloituneet esimerkiksi IT-alan työpaikat, joissa on laajat etätyömahdollisuudet ja muitakin merkittäviä työsuhde-etuja”, kuvailee Mothers in Businessin ohjelmavastaava Susanna Bergendahl.
“Kuitenkin erityisen tärkeää olisi tukea työn ja perheen yhteensovittamista sellaisissa töissä, joissa jouston mahdollisuuksia ei luontaisesti niin paljon ole.”
Tällaisia töitä ovat monet perinteiset työntekijäammatit esimerkiksi naisvaltaisilla hoitoaloilla tai miesvaltaisilla rakennus-, kuljetus- ja teollisuusaloilla. Kuitenkin myöskään esimerkiksi opettajan tai poliisin työssä ei juuri ole mahdollisuuksia vaikuttaa työn alkamis- ja päättymisaikoihin.
Lisähaasteita työn ja perheen yhteensovittamiseen voivat tuoda vuorotyö tai perhetilanne. Yhteiskunta ja sen palvelut toimivat 8–16-ajassa, ja vuorotyötä tekevä joutuu aivan eri tavalla pohtimaan lasten hoitoon liittyviä asioita. Yhden vanhemman perheissä taas ei ole puolisoa tai välttämättä muutakaan tukiverkostoa, joka voisi auttaa hoivavastuun jakamisessa.
“Työn ja perheen yhteensovittamista tukevia käytänteitä kannattaa ehdottomasti kehittää kaikilla työpaikoilla, myös läsnäoloa vaativissa töissä. Vaikka etätöitä ei olisi mahdollista tehdä, myös muunlaisia joustoja ja vaikuttamisen mahdollisuuksia voidaan tarjota. Perheystävällisyyteen panostaminen maksaa itsensä takaisin sitoutuneina ja hyvinvoivina työntekijöinä”, Bergendahl summaa.
Rakennusyrityksessä tarjotaan joustavia työaikaratkaisuja myös työmailla
Rakennusalalla toimiva Skanska on kehittänyt aktiivisesti työn ja muun elämän yhteensovittamisen ratkaisuja. Yritykselle on tärkeää mahdollistaa työn ja muun elämän tasapaino niin toimistoilla kuin työmaillakin työskenteleville.
”Työmailla joustot eivät aina ole yhtä helposti toteutettavissa kuin toimistotyössä, mutta yritämme löytää erilaisia jouston mahdollisuuksia kaikille skanskalaisille”, kertoo Skanskan työsuhdepäällikkö Anu Aspiala.
“Työmaat ovat erilaisia, eikä yhtä kaikille sopivaa mallia ole. Työmailla joustotyön mahdollisuuksia on kyllä löydettävissä, mutta se edellyttää keskustelua. Esihenkilöillä on tärkeä rooli työn ja muun elämän yhteensovittamisen käytännön kysymyksissä tiiminsä kanssa. Meillä on ohjeistettu, että jokaisella alkavalla työmaalla selvitetään mahdollisuudet toimihenkilö- ja työntekijälähtöisiin työajan joustomahdollisuuksiin työmaan turvallisuuden ja -terveyden aloituspalaverissa.
Perheystävällisyydellä lisää hyvinvointia sote-sektorille
Päijät-Sote järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Päijät-Hämeessä ja työllistää 7000 sote-alan ammattilaista. Kuntayhtymä on kehittänyt perheystävällisiä käytänteitään vuodesta 2018.
Perheystävällinen työpaikka -ohjelman edetessä on otettu käyttöön perheystävällisiä toimintatapoja, menetelmiä, ohjeistuksia, pelisääntöjä ja prosesseja, jotka tukevat perheystävällisyyden toteuttamista työpaikalla.
“Päijät-Sotessa joustetaan eri työaikamuotoja apuna käyttäen työntekijän elämäntilanteen mukaan. Suosittu käytäntö meillä on osa-aikainen 80 prosentin työaika eri tilanteissa. Myös yö- ja vuorotyöstä kannustetaan siirtymään sisäisesti työkierron avulla paremmin omaan elämäntilanteeseen sopivaan työhön“, kertoo HR-partner Soile Sauranen.
Pääasia on avoimeen keskusteluun kannustava työkulttuuri, jossa toiveet saa esittää ja niitä kuunnellaan, vaikka aina esihenkilö ei heti pystyisikään tilannetta ratkomaan.
“Esihenkilö on avainasemassa perheystävällisen arjen käytäntöjen mahdollistajana työyhteisöissä. Meillä esihenkilöidemme johtamistaitoja arjessa lisätään verkkovalmennuksella, koska esihenkilön rooli kuuntelijana sekä ratkaisujen etsijänä ja ehdottajana on erittäin tärkeä”, Sauranen tähdentää.
Mothers in Business järjestää 7.10.2022 klo 12–15 avoimen Perheystävällinen työelämä -seminaarin, johon voi osallistua verkossa ja paikan päällä Helsingissä. Seminaarin teemana on "Kuuluvatko työ ja perhe kaikille?". Seminaarissa kuullaan tutkija Emilia Kankaan esitys isäystävällisestä johtamisesta sekä Skanskan ja Päijät-Soten yritysesimerkit työn ja perheen yhteensovittamisesta läsnäoloa vaativissa töissä. MiB ry kutsuu seminaariin mukaan yritysten johtoa ja HR-ammattilaisia sekä median edustajia. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan seminaariin täällä.
Lisätietoja:
Ohjelmavastaava Susanna Bergendahl, Mothers in Business ry, p. 044 771 3152, susanna.bergendahl@mib.fi
Viestintäpäällikkö Pilvimaari Heikkinen, Skanska Oy, p. 040 5194 787, pilvimaari.heikkinen@skanska.fi
HR-partner Soile Sauranen, Päijät-Sote, p. 044 719 5306, soile.sauranen@phhyky.fi
Mothers in Business (MiB) yhdistää noin 4000 äitiä, joille työn ja perheen yhteensovittaminen on luonnollinen osa arkea. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa. https://www.mothersinbusiness.fi/